Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kā izskatās pārprasts patriotisms. Valmieras teātrī – melnā komēdija Inišmoras leitnants

Kas ir šis leitnants? "Kā jau armijā – dienesta pakāpe. Bet Inišmora ir salu grupa pie Īrijas krastiem," pavisam vienkārši lugas nosaukumu atšifrē režisors Mārtiņš Eihe.

Bet ar pašu iestudējumu nebūt nav tik vienkārši. Savu pirmizrādi tam vajadzēja piedzīvot 9. aprīlī. Pagāja tieši pusgads, un pirmizrāde Valmieras teātrī notika 9. oktobrī. Tagad jātur īkšķi, lai izrādes turpinātos, kā plānots. Iestudējums savas ugunskristības (starp citu, ar lieliem panākumiem) piedzīvoja šīgada Valmieras vasaras teātra festivālā.

"Inišmoras leitnants – Īru nacionālās atbrīvošanas armijas leitnants Padriks – ir savdabīgs cilvēks. Viņš nešķiro līdzekļus savu mērķu sasniegšanai," aktiera Mārtiņa Meiera atveidotā galvenā varoņa rakstura šķautnes atklāj M. Eihe. "Bet viena vājība šim cilvēkam piemīt – tā ir mīlestība pret savu kaķi Tomasu. Neviens, kas būs darījis pāri Tomasiņam, nepaliks vesels." Un kaķis, pat vairāki, uz skatuves parādās.

"Daļa no kaķiem nomirs uz skatuves," piebilst režisors. Bet izrāde jau nav par minčiem. "Ja pieņem, ka leitnants pēc būtības ir terorists un spridzinātājs, tad kaķis ir katalizators. Tā jau tradicionāli ir, ka ļaundari mēdz teikt, ka cilvēku nogalināt ir nieks, bet pret dzīvnieku roka neceļas. Bet patiesībā tie izrādās meli, ar baltiem diegiem šūti apgalvojumi."

Ar baltiem diegiem? Luga ir skarbu joku, pārpratumu un negaidītu pavērsienu caurvīta īru izcelsmes angļu dramaturga Mārtina Makdonas šī gadsimta sākumā sarakstīta melnā komēdija. Godalgotā luga iestudēta daudzviet pasaulē, tostarp arī Brodvejā.

"Teātris gribēja kaut ko tāāādu, par šo lugu pirms tam jau runāju ar Māru Ķimeli. Makdonas lugas ļoti daudz ir iestudētas Latvijas teātros, bet Inišmoras leitnants bija viena no retajām, kas nav redzēta. Izlasīju vēl citas arī, tomēr man šī likās tāda aktuāla, ņemot vērā mūsu bieži vien pārspīlēto patriotismu," komentē M. Eihe un paskaidro, ka jaunais variants mazliet atšķirsies no Valmieras vasaras teātra festivālā redzētās izrādes.

"Bet reklāma jau ir gājusi pa priekšu, un pirmās piecas izrādes jau ir teju izpārdotas. Skatītāji ir sapratuši, lai gan pirmais mirklis ir mazliet mulsinošs," zina teikt M. Eihe un piebilst, "drīkst smieties, ja gribas, jau no paša sākuma. Liekas, ka ir tik šausmīgi, ka vairs trakāk nevar būt. Bet – tas ir teātris!"

Izrādē tiek lietota necenzēta leksika, ir iekļautas vardarbīgas ainas. "Jā, leksika ir briesmīga. Mēs izvēlējāmies nesaglabāt anglicismus un nolēmām neiet mums zināmajā krievu leksikā. Meklējām latviešu vecvārdus. Un tie skan diezgan... nopietni. Mūsu pieņemtie lamuvārdi to priekšā nobāl," brīdina režisors.

Tuvākā izrāde – 22. oktobrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja