Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Nacionālajā teātrī pirmizrādi piedzīvos dekadentiskā drāma Ugunsseja

Ceturtdien, 11. aprīlī, Latvijas Nacionālā teātra Aktieru zālē pirmizrādi piedzīvos ievērojamā vācu dramaturga Mariusa fon Maienburga dekadentiskā drāma Ugunsseja, kuru veidojis jaunais režisors Henrijs Arājs, informēja teātra komunikācijas un mārketinga direktore Indra Vilipsone.

"Šī izrāde ir par izmisumu. Par jauniem cilvēkiem, kuri šķietami nevienam nav vajadzīgi. Par pasauli, kurā kā likums dominē tikai iepriekšējā paaudze. Par atriebību, kas dzimst no totālas bezjēdzības un apjukuma. Par nesatikšanos, aizbēgšanu, depresiju, pārprastu mīlestību un vēl, un vēl, un vēl..." tā par iestudējumu stāsta Henrijs Arājs.

Kopš lugas Ugunsseja (1997) radīšanas un iestudējuma Minhenē (1998) un drīz pēc tam angļu valodā Londonā (2000) Maienburgs tiek dēvēts par vienu no talantīgākajiem mūsdienu vācu dramaturgiem. Luga ieguvusi popularitāti daudzviet pasaulē un Latvijā šogad tiek iestudēta pirmo reizi.

Henrijs Arājs aktiera gaitas sācis jau 17 gadu vecumā, vēlāk apliecinādams sevi arī kino lomā Dāvja Sīmaņa filmā Tēvs nakts un tagad ir sev uzlicis augstāku mērķi – iestudēt Maienburga dekadentisko drāmu.

Režisora radošie meklējumi ieved skatītāju dramatiskā pasaulē – labirintā, kurā valda tēvs un māte un kas ir kā sastindzis priekšstats, kādai jābūt ģimenes mājai. Savu vietu vecāku ēnā un izeju no tās nespēj rast pusaudži Olga un Kurts. Viņu gatavošanos pieaugušo pasaulei raksturo eksperimenti un apsēstība, kas, tiecoties pēc arvien lielākas neatkarības no vecākiem, noved līdz šokējošam finālam.

Tomēr šajā labirintā sastopamies ar atvērtu, ironijas un spēles pilnu teātra valodu, kurā izgaismojas ļoti būtiski rietumu civilizācijas jautājumi.

Vai maz iespējams atklāt dabas noslēpumus, neiedziļinoties cilvēka būtībā? Caur šīs filozofijas prizmu cilvēks tiek uzlūkots kā nestabils un nepastāvīgs. Pretrunas un konflikts mūsdienu cilvēku attiecībās ir sengrieķa Hērakleita novērojums, proti – viss pretstatos esošais veido spēku strāvojumu. Tā rezultātā rodas siltums un dzīvības forma. Tādēļ viņa pastāvošajā pasaulē objekti bija kustībā un sastāvēja no viena elementa. Uguns.

Mariuss fon Maienburgs un Henrijs Arājs saskaldītajā, traumētajā mūsdienu pasaulē mūs gluži kā Hērakleits aicina neiekāpt vienā un tajā pašā upē divreiz. Aicina izrauties no pagātnes ēnām un labirintiem, šķīstīties ugunī, atrodot sevī spēku radīt šajā pasaulē nevis iznīcību, bet dzīvību un siltumu.

Lomās: Tēvs – Uldis Anže; Māte – Evija Krūze; Kurts – Igors Šelegovskis; Olga – Jana Ļisova; Pauls – Uldis Siliņš.

Mākslinieciskā komanda: režisors – Henrijs Arājs; tulkotāja – Anna Mačāne; scenogrāfs – Adriāns Toms Kulpe, kostīmu māksliniece – Madara Botmane; gaismu māksliniece – Krista Erdmane; video mākslinieks – Toms Zeļģis; muzikālais noformējums – Platons Buravickis; producents – Rihards Gāle.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja