Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Nomira vecais igaunis un piedzima jaunais. Iestudēta muzikāla dzimtas sāga Igauņu bēres 1999

Pēc Andrusa Kivirehka lugas Igauņu bēres, kas reiz jau redzēta Valmieras teātrī, arī spēlfilmā, Liepājas teātrī režisors Regnārs Vaivars iestudējis izrādi Igauņu bēres 1999.

Akcents ir gadskaitlis, kas bija divu gadsimtu robežlīnija. Režisors skaidro vēl precīzāk: "Šodien es gribu runāt par 1999. gadu. Par Latvijas prezidenti kļuva Vaira Vīķe-Freiberga, Krievijā pie varas nāca Putins, bet vēl tepat kaimiņos Igaunijā sākās otrā atmoda, atmoda no atmodas. Igauņi beidzot apjēdza, ka 30. gadu pirmskara Igaunija vairs neatgriezīsies nekad, pasaule ir totāli mainījusies, ir jāatrod veids, kā būt interesantiem un nozīmīgiem mūsdienu pasaules kontekstā (vēl mūsdienās to sauc par identitāti). Līdz šim pasaules vadošo ekonomistu vidū populārs bija viedoklis, ka maza valsts nevar sasniegt nopietnus un revolucionārus panākumus ekonomikā, vienkārši tāpēc, ka tā ir maza, ar mazu tirgu. Igaunija šo viedokli ir padarījusi nepopulāru. 1999. gadā nomira "vecais igaunis", piedzima "jaunais igaunis", un Igaunija kļuva igauniskāka nekā jebkad agrāk."

Aktieris Mārtiņš Kalita kopā ar režisoru un kolēģiem septembra sākumā dažas dienas pavadīja Igaunijā, veicot novērojumus, sarunājoties un intervējot tās iedzīvotājus, iepazīstot gan viņu uzskatus, gan dzīvesveidu. "It kā jau nav nācies daudz apmeklēt bēres, bet domāju, ka igauņiem tās ir citādas – vairāk lustīgas nekā bēdīgas. Vai igauņi ir lēnīgāki? Viņi ar savu lēnumu un apdomību daudzās lietās ir tikuši mums priekšā! Un 1999. gads bija kā atspēriena punkts."

Izrādē Mārtiņam Kalitam tikusi nelaiķa, vecā Andresa, meitas vīra loma. "Viņš ir ieprecējies ģimenē, cilvēks it kā no malas, bet dabūjis reāli aktīvi iesaistīties dzimtas dzīvē. Visi radi ir ieradušies uz dzimtas patriarha Andresa bērēm, jo tā nu sanācis, ka tuvinieki netikās ne Ziemassvētkos, ne dzimšanas dienās, bet, kad Andress nomira, iemesls atbraukšanai bija arī mantojumā atstātā māja un zeme," stāsta aktieris.

Viņš jūt, ka skatītāji izrādes savdabīgo humoru pieņem ļoti labi. Nāve uz skatuves neparādās gluži ar ierastajiem atribūtiem – zārku un vainagiem. Neparasts ir arī muzikālais materiāls, kura tapšanā izmantotas pat teātra skatuves stangas. Aktieri apguvuši dažādu instrumentu spēli, kas dzīvajā izpildījumā būs baudāma arī iestudējumā – gan latviešu, gan igauņu tautas mūziku un dziesmas. Bēru kapela ir kā simbolisks tēls.

Tuvākā izrāde Liepājas teātrī – 25. novembrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja