Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Operā svinēs izcilā baletdejotāja Genādija Gorbaņova sešdesmit gadu jubileju

Izcilais baleta dejotājs, pedagogs un repetitors Genādijs Gorbaņovs 1.februārī atzīmēs 60.dzimšanas dienu. Latvijas Nacionālās operas (LNO) kolektīvs dejotāju sveiks 2.februārī plkst.12.15 Baleta zālē, informēja Latvijas Nacionālās operas sabiedtisko attiecību vadītāja Inga Vasiļjeva.

„G.Gorbaņovs ir pats sportiskākais no Latvijas visu laiku baletdejotājiem. Sportiskumu veido dotumi. Vieglums soļos un lēcienos, lēcienu augstums un formas precizitāte, precīza, nesalauzīta un ātra griešanās, uzmanīga un fiziski droša partnerība. Vienmēr startam gatavs. Pēc visiem saviem dotumiem – tehniskā spožuma, īpatnā, paskarbā, emocionālā noskaņojuma, ārējā veidola, sportiskuma un asuma – viņš ir spilgts traģiskās groteskas dejotājs, īpatns premjers visās lomās. Šķiet, ka viņam „dzelzs” nervi un viņš zina dejas ilggadības noslēpumu”, par baletdejotāju rakstīja baleta kritiķis Eriks Tivums.

Izskolojies Rīgas Horeogrāfijas vidusskolā pie N.Leontjevas, V.Bļinova, J.Pankrates, A.Ēķa, A.Lemberga un V.Cukanova, G.Gorbaņovs kopš 1967.gada ir Latvijas Nacionālās operas baleta solists, bet kopš 1979.gada – LNO baleta pedagogs un repetitors. Aktīvo skatuves gaitu laikā regulāri uzstājies Igaunijas Nacionālajā operā „Estonia”. G.Gorbaņovs izcīnījis sudraba medaļu Varnas starptautiskajā baleta mākslinieku konkursā 1972.gadā, ieguvis diplomu kā labākajam balerīnas partnerim Varnas starptautiskajā baleta mākslinieku konkursā (1976), kā arī diplomu Maskavas starptautiskajā baleta mākslinieku konkursā (1977). Baletmākslinieka spilgtāko lomu vidū  ir Bazils L.Minkusa baletā „Dons Kihots”, Skaramušs Ž.Sibeliusa „Skaramušā”, Antonijs E.Lazareva baletā „Atnonijs un Kleopatra”, Armens A.Hačaturjana baletā „Gajanē”, Romeo S.Prokofjeva baletā „Romeo un Džuljeta” u.c. Spilgts notikums dejotāja karjerā bija mākslinieka rīkotais radošā darba vakars (1978), kurā G.Gorbaņovs dejoja tieši viņam sacerētas B.Eifmana, M.Murdmā, J.Kaprāļa horeogrāfiskās partitūras. Kā norāda I.Vasiļjeva, šobrīd G.Gorbaņovs dejo izrādēs „Kopēlija” (Kopeliuss), „Bahčisarajas strūklaka” , „Gaišais strauts” (Gavriličs) u.c.
"Ar Genādiju Gorbaņovu ilgu laiku bijām skatuves partneri – kopā dejotas visas klasiskās baleta izrādes, kopā esam piedalījušies konkursos, viesizrādēs. Viņš bija vienmēr mierīgs, korekts un ļoti uzmanīgs, iejūtīgs duetu partneris. Ar viņu vienmēr varēju būt droša! Genādijs arī kā cilvēks ir ļoti gaišs – mūsu kopīgās skatuves karjeras laikā ne reizi neesam sastrīdējušies,” tā kopīgās skatuves gaitas atceras eksprimabalerīna, Latvijas Mūzikas akadēmijas asociētā profesoreZita Erss.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja