Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Par draudzību, ģimeni, empātiju un drošo plecu. Leļļu teātrī tapusi izrāde Vafeļu sirdis. Misija – tētis

Vārdi Vafeļu sirdis asociējas ar trauslumu. Vai tas tiesa?

Režisors Intars Rešetins precizē: "Dramatizētāja rakstniece Zane Zusta iedevusi papildu jēgu un tēmu, ap kuru vērpjam visu režijas stāsta virteni. Tā ir nosaukuma otrajā daļā Misija – tētis un nenozīmē, ka stāstam nav trausluma un sirsnīga siltuma, ko ietver ģimeniskums. Izrādē ir vispārcilvēciskas lietas, lai bērni šajā ģeopolitiski trakajā un sarežģītajā laikā, kad pasaulē ir karš un vardarbība, saprastu un padomātu par draudzību, empātiju, ģimeni. Un Misija – tētis ir tas drošais plecs, kas nepieciešams ikvienam – lielam vai mazam."

Impulss izrādei ir izdevniecības Liels un mazs pirms sešiem gadiem izdotā norvēģu rakstnieces Marijas Parras grāmata Vafeļu sirdis. Grāmatai ir pasaules slava, tā iznākusi teju 30 valstīs un saņēmusi prestižas literatūras balvas. Izrādi varēs skatīties no piecu gadu vecuma līdz sirmam vecumam. "Lēna dzīvo viena ar mammu, bet Trilles ģimene ir plaša – tētis, mamma, mazā māsa, vectēvs un vectante. Tās ir trīs paaudzes, un katram skatītājam būs iespēja tajās ieraudzīt sevi vai savu kaimiņu. Sirsnīgais un aizkustinošais stāsts ir par divu bērnu – Trilles un Lēnas – draudzību, kurā netrūkst ne piedzīvojumu, ne pārbaudījumu, ne patiesu emociju," ieskicē Intars Rešetins un, paskrienot mazliet uz priekšu, atklāj, ka izrādes beigas ir laimīgas – Lēnai tiek sameklēts tētis.

Režisoram šis ir izaicinājums, jo viņš pirmo reizi iestudē izrādi Leļļu teātrī. "Te ir pavisam citi principi nekā dramatiskajā teātrī, un esmu pateicīgs aktieriem, kuri ir saprotoši un pieņem mani, pie reizes izglītojot. Cenšos apgūt specifisko darbošanos ar trostu lellēm, jo tā ir otra sarežģītākā leļļu tehnika pēc marionetēm," stāsta Intars Rešetins. Trostu lelles tiek vadītas no apakšas ar "spieķīšiem", stieplītēm. Lellē ir mehānisms, kas nodrošina, ka lelle kustina galvu, arī acis tiek kustinātas. "Man bija svarīgi paslēpt aktieri, lai bērni redzētu to brīnumu un spētu sekot līdzi lellei," uzsver režisors un atklāj, ka aiz aizslietņa notiek fantastiska darbošanās: lelli cilvēks fiziski var noturēt trīs četras minūtes, aktieri cits citam palīdz, atbalsta, mainās. Tā ir perfekta horeogrāfija, lai izbalansētu starp rekvizītiem – ragavām, gultām, motocikliem... Režisors jau aktieriem esot atzinies, ka cienot viņu profesijas izvēli. Lelles izrādē vadīs Elīna Bojarkina, Rihards Zelezņevs, Lienīte Osipova, Baiba Vanaga, Artūrs Putniņš, Arnita Jaunzeme, Miķelis Žideļūns, Dace Vītola, Santa Didžus un Edgars Kaufelds.

Pirmizrāde – piektdien, 17. februārī, Rīgas Latviešu biedrības nama Lielajā zālē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja