Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Teātriem jāprot izdzīvot

Skatītāji krīzes laikā izvēlas komēdijas un muzikālus iestudējumus

PAGĀJUŠONEDĒĻ, sākot pārdot biļetes uz maija un jūnija izrādēm, Dailes teātris vienu dienu tās pārdeva ar 20 procentu atlaidi. Šī akcija guvusi ļoti lielu atsaucību. Teātra mārketinga direktore Indra Rubene gan teic, ka tā ir tikai viena no daudzajām akcijām un lojalitātes programmām teātra apmeklētājiem. "Šajā laikā, kad finansiālā situācija ir tāda, kāda tā ir, mums jāspēj sabalansēt izdevumus ar ienākumiem, aprēķināt, cik maksās katrs jauniestudējums un jāsedz teātra amortizācijas maksas, kas tik lielai ēkai kā mūsējā ir patiešām nopietnas," skaidro I.Rubene. Viņa uzsver — sezonas sākumā pieņemts lēmums biļešu cenas nepaaugstināt. "Uz izrādēm biļetes iespējams iegādāties par Ls 5—20 atkarībā no žanra. Protams, uz muzikālajām izrādēm biļetes maksā dārgāk, bet, ja biļeti pērk laikus, to iespējams iegādāties arī par 6—8 latiem."

Daudz iespēju

Nākot pretī skatītājiem, teātris ieviesis tā saukto vakara kasi, katru vakaru no plkst.18 dodot iespēju neizpirktās biļetes uz konkrēto izrādi iegādāties par Ls 4. Vēl teātrim ir vairākas sadarbības programmas, kas dod iespēju biļetes par izdevīgākām cenām iegādāties studentiem, vairāku banku klientiem, dažādu preses izdevumu drauga karšu īpašniekiem. "Mēnesī mums ir vismaz desmit dažādas akcijas, kurās piedāvājam tiešām izdevīgus priekšlikumus," pauž mārketinga direktore. "Nevaram pārdot biļetes ar 80—90 procentu atlaidi, jo ir jābūt kaut kādai robežai," — tā I.Rubene.

Arī Latvijas Nacionālais teātris, īstenojot biļešu cenu politiku, cenšas būt lojāls pret apmeklētājiem. Teātra sabiedrisko attiecību vadītāja Inga Vasiļjeva uzsver — galvenais, ka šosezon netika celtas biļešu cenas, ja nu vienīgi par dažiem santīmiem, ko skatītāji īpaši neesot izjutuši. "Arī mūsu teātrim ir dažādas atlaides, īpašie biļešu cenu piedāvājumi — piemēram, reizi mēnesī ir īpaša izrāde pensionāriem un maznodrošinātajiem, kuri biļeti var iegādāties par Ls 3." Īpašas atlaides uz izrādēm ir Nacionālā teātra abonementu īpašniekiem, bet skatītāji ratiņkrēslos un viņu pavadoņi biļeti var iegādāties ar 50 procentu atlaidi. Vismaz pagaidām teātra biļešu cenas (tās maksā Ls 1—15) paaugstināt neesot paredzēts.

Izrāžu tops

Apkopojot datus par skatītākajām izrādēm, jāteic, ka topā dominē komēdijas un muzikālās izrādes. Topa līdere ir Dailes teātra izrāde Lodes pār Brodveju, ko var nosaukt par pērnā gada kases grāvēju — tā nopelnījusi Ls 152 000. Otro vietu ieņem Nacionālā teātra izrāde Kerija. Retrospekcija — to noskatījušies vairāk nekā 14 000 cilvēku, teātrim ļaujot nopelnīt 142 000 latu. Arī trešajā vietā ar izrādi Princis un ubaga zēns ierindojas Nacionālais teātris — to noskatījušies 26 000 skatītāju. Vēl pie skatītākajām izrādēm pieder Manu sievu sauc Moriss (Dailes teātris; 132 000 latu), Liepājas teātrī iestudētā un diemžēl no repertuāra noņemtā Jāņa Lūsēna muzikālā izrāde Agrā rūsa (ieņēmumi — 123 000 latu), kā arī Dailes teātra iestudējums Drakula. Svešās asinis, kas nopelnījis 105 tūkstošus latu un beidzamo reizi būs skatāms šopiektdien, 13.martā.

Skatītājiem tīkama likusies arī Baņutas Rubesas iestudētā muzikālā izrāde Jāzeps un raibais brīnumsapņu mētelis Dailes teātrī. Un, lai gan dati vēl nav apkopoti, jau zināms, ka pārdotas biļetes uz visām Teātra žurka 2009 jeb Kornēlijas atgriešanās izrādēm, kas sāksies Teātra dienā — 27.martā. Šķiet, taisnība būs socioloģiskajam pētījumam, ka krīzes laikā cilvēki labprāt izvēlas noskatīties kaut ko izklaidējošu, lai kaut uz brīdi varētu aizmirst sūro ikdienu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja