Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Top muzikālā cirka izrāde jauniešiem Nevaru ciest, ka viņi ēd tik skaļi

No 5. līdz 9. februārim Rīgas cirkā rezidēs Liepājas koncertzāles Lielais dzintars komanda, lai kopā ar mūzikas profesionāļiem un laikmetīgā cirka pārstāvjiem no Latvijas un Skandināvijas strādātu pie topošās muzikālā cirka izrādes jauniešiem. Izrāde ar nosaukumu Nevaru ciest, ka viņi ēd tik skaļi noslēgs arī starptautisko projektu CirqueMusique, kuru Liepājas koncertzāle īsteno kopš 2022. gada nogales, pateicoties Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) grantu atbalstam.

Izrādes muzikālā un dramaturģiskā iecere radīta vairāku mēnešu garumā. Pērn projekta komanda – komponisti, mūziķi un cirka mākslinieki – viesojās četrās Latvijas reģionālajās koncertzālēs – Rēzeknē, Cēsīs, Liepājā un Ventspilī –, lai radošajās darbnīcās strādātu ar jauniešiem, kuri ikdienā apgūst mūziku vai kustību mākslu. Izrādes dramaturģisko koncepciju veidojusi dramaturģe Ance Muižniece, bet scenogrāfiju un tērpus – scenogrāfe Pamela Butāne. Abas mākslinieces uzsver, ka, pateicoties iespējai tiešā veidā sarunāties ar pusaudžiem un iedziļināties jautājumos, kas viņiem patiesi rūp, tika radīts izrādes stāsts. Caur mūziķu un cirka mākslinieku mijiedarbību uz skatuves tiks izspēlēts indivīdu attīstības ceļš līdz sevis un pasaules pieņemšanai. Kā vēsta izrādes nosaukums, cilvēka dzīves ikdienu piepilda mazas un sadzīviskas lietas, bet pusaudžu vecumposmā tās nereti var kļūt kaitinošas un radīt konfliktus ar apkārtējiem. Topošā izrāde vērš uzmanību uz to, kā pusaudži reflektē par lietām, kuras redz sev apkārt.

Izrādē piedzīvosim arī četru izcilu komponistu – Krista Auznieka, Platona Buravicka, Lindas Leimanes un Santas Ratnieces – pirmatskaņojumus skaņdarbiem, kuri radīti, iedvesmojoties no koprades ar jauniešiem un mūzikas un cirka profesionāļiem. Kaut arī komponistiem ir bagātīga pieredze citos starpdisciplināros projektos, viņi atzīst, ka CirqueMusique piedzīvotie iespaidi ir radījuši jauninājumus arī viņu komponēšanas procesā. Kā būtiskus ieguvumus viņi izceļ iespēju strādāt ar tik daudzskaitlīgu komandu, iedvesmu, ko guvuši ciešajā mijiedarbībā ar jauniešiem, kā arī pieredzi darbā ar cirka disciplīnu. Tieši mūsdienu cirka mākslas daudzveidīgums un ritmiskās iespējas ir iedvesmojušas komponistus izmantot žonglierus kā vēl vienu unikālu, muzikāli horeogrāfisku instrumentu.

Četrus atšķirīgos skaņdarbus savieno gan dramaturģija, gan vizuālie elementi, izceļot attiecības kā izrādes centrālo tēmu. Izrādē piedalās mūziķi no Latvijas – vijolniece Agnese Kanniņa, klarnetists Kārlis Catlaks, basģitārists Jānis Rubiks, perkusioniste Elīna Endzele un flautiste Liene Dobičina –, un cirka mākslinieki – norvēģu žonglieris Julians Sēters (Julian Saether) un akrobāts Gabriels Skogs (Gabriel Skog), kā arī Rīgas cirka skolas pārstāvji – žonglieris Egils Zvejnieks, žongliere Elīna Konrade un klauns-žonglieris Mariano Gedvillo (Mariano Gedwillo).  Tāpat izrādē svarīgu lomu spēlēs arī tehnoloģijas. 

9. februārī izrādi slēgtā pasākumā izrādīs projektā iesaistītajiem jauniešiem, kultūras jomas profesionāļiem un medijiem. Pirms izrādes gaidāma arī preses konference un seminārs kultūras jomas profesionāļiem par auditorijas attīstības vadlīnijām darbā ar jauniešiem. Plašākai publikai izrāde būs pieejama no 26. aprīļa, kad tā piedzīvos pirmizrādi koncertzālē Lielais dzintars, kā arī tiks iekļauta programmā Latvijas skolas soma.

Plašāka informācija par projektu pieejama koncertzāles Lielais dzintars mājaslapā lielaisdzintars.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja