Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Triki un komandas spēks rukšu cirkā. Leļļu teātrī – izrāde Lidojošo cūku nams

Tīra sagadīšanās – Rīgas cirka ēka tiek renovēta, arī Leļļu teātra nams sastatnēs. Taču forma nenosaka saturu, un Latvijas Leļļu teātrī pirmizrādi šodien piedzīvos latviešu autores Lilijas Berzinskas grāmatas Lidojošo cūku nams skatuves versija. "Tā nu sanāk, ka mēs esam gluži kā tāds klejojošais cirks," secina režisors Edgars Kaufelds.

"Izlasot Lilijas Berzinskas grāmatu, sapratu, ka tas ir pateicīgs materiāls Leļļu teātrim. Satiekoties ar autori, uzzināju, ka viņa to rakstījusi, kā pati teica, dauzoties, spēlējoties, ar ironiju par aizkulišu tēmām. Viņa man atļāva koriģēt, saīsināt, paspilgtināt tēlus. Un to tad mēs ar aktieriem arī esam darījuši," ar iestudējuma tapšanas procesu iepazīstina režisors. Viņš sola, ka būs interesanti – būs cirka elementi, būs lelles, būs mūzika, dažādu prasmju un iemaņu demonstrācija. "Bet ir arī stāsts un notikums. Faktiski stāsts ir par komandas spēku. Dīvainākie un vienlaikus īpašākie cirka mākslinieki – cūkas – apvienojas, lai radītu neaizmirstamu izrādi. Katrs tās posms, katrs komandas loceklis ir ļoti nozīmīgs, un spēks ir, tikai visiem darbojoties kopā. Tā ir misija – katram likt lietā savas stiprās puses, lai veidotos labas lietas. Katrs no šiem talantīgajiem māksliniekiem ir neparasts, jo spēj izpildīt tādu triku, ko nevarētu neviens cits ruksis visā pasaulē. Protams, kā jau visur, arī labās komandās rodas strīdi un nesaskaņas. Kad rukšu cirkā negaidīti ierodas viesis, kurš nemaz nedzīvo uz šīs planētas, rukšu komandā top palīdzības plāns, kura realizēšanai būs nepieciešamas katra dalībnieka virtuozās un grūtā darbā attīstītās prasmes. Visi saprot, ka nevar sasniegt labus rezultātus, izdarīt foršas lietas, ja nesadarbojas. Stāsts ir ar labām beigām – misija paveikta," stāsta E. Kaufelds.

Režisors ir pārliecināts, ka bērniem un pieaugušajiem nepieciešams vismaz uz pusotru stundu atslēgties, aizmirsties, pasmieties, gūt prieku. Izrāde domāta ģimenei, un visi cirka numuri būs interesanti dažāda vecuma skatītājiem. Uz skatuves darbosies aktieru komanda, skaidri parādot, ka aizrautīga izrāde top, savstarpēji palīdzot, jo dažkārt vienu lelli vada pat trīs aktieri.

Režisors ir gatavs uzņemties atbildību, strādājot neparastos apstākļos, jo Leļļu teātra telpās viss ir pakārtots šim žanram, bet Rīgas Latviešu biedrības nama lielo skatuvi, kur notiks izrāde, ir jāmāk apdzīvot. E. Kaufeldam palīdz izrādes radošā komanda: scenogrāfs, leļļu un kostīmu mākslinieks Kristaps Kramiņš, mūzikas autori Edgars Šubrovskis un Sniedze Prauliņa, gaismu mākslinieks Uldis Andersons un aktieri Baiba Vanaga, Anrijs Sirmais, Miķelis Žideļūns, Rihards Zelezņevs, Arnita Jaunzeme un Matīss Millers.

Nākamās izrādes Rīgas Latviešu biedrības namā – 27. martā, 10. aprīlī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja