Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Liepājas Mākslas foruma laikā atdzīvinās Liepājas metalurga teritoriju

Sestdien, 1. oktobrī plkst. 13.00 Liepājas Mākslas foruma ietvaros pirmoreiz ar dejas mākslu tiks atdzīvināta leģendārās metālapstrādes rūpnīcas Liepājas metalurgs teritorija. Īpaši šim notikumam horeogrāfe un dejotāja Olga Žitluhina un kolorītais mūziķis Juris Kaukulis radījuši muzikālu laikmetīgās dejas izrādi, kas apmeklētājus virzīs iepazīt šo iepriekš nepieejamo, industriālo vietu pavisam jaunā gaismā, informēja festiāla rīkotāji.

Jaunradītajai muzikālajai performancei dots nosaukums Vienkārši skaisti, vienkārši labi, kas aicinās apmeklētājus sevī un apkārtējā vidē ieraudzīt skaisto un labo. Kā atklāj darba veidotāji, tā vēstīs par brīdi: "...kad nekur nav jāskrien, kad ir laiks palūkoties debesīs, ieklausīties sevī, kad uz tevi skatās un redz mīļotā acis…"

"Foruma laikā gribam iziet arī ārpus koncertzāles, lai festivāls aptvertu lielāku pilsētas daļu un mēs atklātu jaunas, aizmirstas vai vēl neizmantotas vietas, kur mākslai iepūst savu elpu. Liepājas metalurgs ir viena no tādām vietām, kurā mākslinieki var aizvest mūs neparastos piedzīvojumos. Olga un Juris ir tandēms, kas ne pirmo reizi veido darbus kopā un viens otru izjūt kā papildinošus un radniecīgus elementus. Šīs savienības jaunāko darbu varēsim piedzīvot tieši bijušās rūpnīcas teritorijas fantastiskajā scenogrāfijā. Viņiem pievienosies arī talantīgā flautiste Liene Dobičina un laikmetīgās dejas jaunā paaudze – Latvijas Kultūras akadēmijas Laikmetīgās dejas mākslas studenti," ar izrādes norises vietu un māksliniekiem iepazīstina koncertzāles Lielais dzintars mākslinieciskā vadītāja Baiba Bartkeviča.

Apjomīgā rūpnīcas teritorija kalpos kā nepārtraukti mainīga un kustībās ceļojoša "skatuve", kas dos iespēju apmeklētājiem tuvāk ieraudzīt gan melnās metalurģijas pamestos skursteņus, gan ieklausīties kā ķēžu cehā skan elektriskās ģitāras jaudīgās vibrācijas, flautas aizrautīga vīterošana un smalkie dejotāju soļi.

"Nokļūstot šajā vietā esmu sapratis, cik tā ir grandioza. Drusku te arī smaržo pēc aizmirstības, jūtama pagātnes elpa, bet vietas lielums atstāj ļoti lielu iespaidu," savās sajūtās par rūpnīcas teritoriju dalās mūziķis Juris Kaukulis. "No manas puses izrādē būs nedaudz senās mūzikas, jo piedalīsies arī izcilā flautiste Liene Dobičina. Ar Olgu Žitluhinu 20 gadu laikā esam radījuši jau 14 izrādes kopā ar dažādiem sastāviem un šī laikam sanāks jau 15. – jubilejas izrāde. Visi kopā mēs noteikti metalurgam iedosim kaut kādas citas dzirksteles un strāvojumus, it sevišķi, satiekoties dejas un mūzikas valodā."

Performances laikā un arī pēc tās apmeklētājiem būs iespēja aplūkot bijušās rūpnīcas Liepājas metalurgs teritoriju. Apmeklētāji aicināti ierasties laikus un pulcēties pie Liepājas metalurga teritorijas ieejas Liepājā, Brīvības ielā 98. No šī sākumpunkta visi sanākušie tiks novirzīti uz konkrētām norises vietām.

Lūdzam vērst uzmanību, ka pasākuma teritorija nav piemērota personām ar kustību traucējumiem. Jautājumu gadījumā interesenti aicināti sazināties ar koncertzāles informācijas centru, rakstot uz e-pastu: [email protected] vai zvanot pa tālr. +371 634 24555.

Video ieskats gatavošanās procesā dejas pirmizrādei Liepājas metalurgā

Olga Žitluhina ir horeogrāfe, dejotāja un pedagoģe un tiek uzskatīta par laikmetīgās dejas aizsācēju Latvijā. Viņa ir arī Latvijas Kultūras akadēmijas laikmetīgās dejas programmas direktore. No 1996. līdz 2012. gadam bijusi mākslinieciskā vadītāja Olgas Žitluhinas dejas kompānijai, kas vairāk nekā desmit gadus bija vienīgā profesionālā laikmetīgās dejas kompānija Latvijā. Olga ir pasniegusi deju Ķīnā, Igaunijā, Somijā, Francijā, Vācijā, Ungārijā, Indijā, Lietuvā, Maķedonijā, Meksikā, Moldovā, Norvēģijā, Polijā, Rumānijā, Krievijā, Portugālē, Spānijā, Zviedrijā, Lielbritānijā, ASV. Viņa ir mākslinieciskās apvienības PARTY mākslinieciskā vadītāja un starptautiskā projekta East is Best dalībniece. Kopš 2006. gada – starptautiskā laikmetīgās dejas festivāla Laiks dejot mākslinieciskā direktore.

Mūziķis Juris Kaukulis plašāk pazīstams kā rokgrupas Dzelzs vilks līderis, taču koncertē arī kā solo mākslinieks. Juris ir arī viens no folkgrupas JJO dalībniekiem, kas, pamatojieties uz latviešu dainām, rada jaunu oriģinālmūziku – svaigu popa, roka, tautas un elektroniskās mūzikas savienojumu. Kā mūzikas un tekstu autors piedalījies arī vairākos citos mākslas projektos. Radījis dziesmas teātra izrādēm, sarakstījis kompozīcijas laikmetīgās dejas izrādēm, piedalījies kinofilmās. Par savu radošo darbību ieguvis vairākas Mūzikas ierakstu gada balvas.

Flautiste Liene Dobičina plašāk pazīstama kā kameransambļa Trio Metamorfoze dalībniece. Kopā ar trio mūziķe savu augstvērtīgo māksliniecisko sniegumu pierādījusi gan koncertos Latvijā, gan arī gūstot uzvaras konkursos un saņemot uzaicinājumus uzstāties festivālos Eiropā. Kopā ar šo ansambli ieguvusi galveno balvu Grand Prix starptautiskajā Cap Ferret Music Open konkursā un festivālā Francijā, kā arī citus apbalvojumus. Ar Olgu Žitluhinu un Juri Kaukuli kā mūziķe uzstājusies arī laikmetīgās dejas izrādē Tornado.

Liepājas Mākslas forumu organizē SIA Lielais dzintars. 

Festivāla programma pieejama mājaslapās: www.lmf.lielaisdzintars.lv un www.lielaisdzintars.lv.

Biļetes uz “Liepājas Mākslas foruma” maksas notikumiem pieejamas Biļešu paradīzes kasēs un internetā: www.bilesuparadize.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja