Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Arhitektu grupa aicina piešķirt ēkai Elizabetes ielā 2 kultūras pieminekļa statusu

Ceturtdien, 2.jūlijā, Nacionālajā Kultūras Mantojumu pārvaldē (NKMP) iesniegts iesniegums, aicinot administratīvajai ēkai Elizabetes ielā 2 piešķirt kultūras pieminekļa statusu, informēja sabiedrisko attiecību konsultante Rūta Grikmane.

Iesniegumu parakstījuši aptuveni divdesmit arhitekti, kuri uzskata, ka ēka ir nozīmīgs Latvijas pēckara modernisma arhitektūras piemērs, kas raksturo padomju laikā strādājošo arhitektu spēju būt vienā līmenī ar arhitektūras tendencēm pasaulē, neskatoties uz noslēgto informatīvo telpu.

"Ņemot vērā gan vietējās, gan starptautiskās sabiedrības un arhitektūras nozares profesionāļu pastiprinātu interesi par Latvijas pēckara modernisma arhitektūru, nolēmām vērsties NKMP, lai ēkai piešķirtu kultūras pieminekļa statusu," saka viens no iniciatīvas autoriem un arhitektu biroja NRJA vadītājs Uldis Lukševics.

Iesniegumā norādīts, ka, neskaitot maznozīmīgu iejaukšanos, ēka saglabājusi savu sākotnējo substanci un detaļu kvalitāti, un tajā ir daudz interesantu arhitektūras ideju, prasmīgu apjomu savienošanas piemēru un kvalitatīva apdare. Modernisma arhitektūra visā pasaulē tiecās lietot vienus un tos pašus izteiksmes līdzekļus, atklāti pārņemot tos no kolēģiem un interpretējot.

Arhitekti uzsver, ka Ēkas Elizabetes ielā 2 autori ietekmējušies no Marsela Breiera UNESCO ēkas Parīzē, savā modernisma atturībā tā kontrastē ar bagātīgi dekorēto eklektisma apbūvi ielas otrā pusē.

Arhitektu grupa, kas sagatavojusi iesniegumu pauž, ka ēkā esošā konferenču zāle ar Latvijas akustiskā vecmeistara Alberta Vecsīļa radītajiem tumšā koka akustiskajiem paneļiem ir nozīmīga kompleksa sastāvdaļa, piešķirot vēl papildu vērtību administratīvajai ēkai Elizabetes ielā 2.

"Līdz pat 2020. gada jūnijam Elizabetes ielā 2 esošā ēka tika novērtēta kā kultūrvēsturiski vērtīga, tādēļ nav skaidrs, kāpēc bez diskusijām ar sabiedrību un profesionāļiem, tika pieņemti tik radikāli lēmumi, kā objekta nojaukšana, lai būvētu akustisko koncertzāli," saka U. Lukševics," mēs lūdzam steidzamības kārtā pārskatīt atzinumus par "ēkas nelielo kultūrvēsturisko vērtību", kas sagatavoti, lietojot pagājušā gadsimta sākuma arhitektūras vērtības noteikšanas kritērijus, kā arī veikt padziļinātu materiālu izpēti, atzīstot ēku Elizabetes ielā 2 par iekļaujamu kultūras pieminekļu sarakstā."

Arhitektu parakstītajā iesniegumā arī norādīts, ka šī ir reize, kad valsts un NKMP var rādīt priekšzīmi, uzņemoties atbildību un nosakot pieminekļa statusu savā īpašumā esošam arhitektūras piemineklim, rūpējoties par tā saglabāšanu. Profesionāļi uzskata, ka pretējā gadījumā pārvalde zaudēs jebkādus argumentus, lai turpmāk pieņemtu lēmumus par privātā īpašumā esošām ēkām.

Administratīvā ēka Elizabetes ielā 2 tika nodota ekspluatācijā 1974. gadā, tās arhitekti ir Jānis Vilciņš, Alfons Ūdris, Antons Staņislavskis un Gunārs Asaris, savukārt akustiku veidoja Alberts Vecsīlis.


 

Top komentāri

Ēka Elizabates 2 ir
Ē
izcils projekts. Diemžēl tā ir tikusi izmantota kompartijas vajadzībām, , taču neviens to netraucē izmantot Latvijas valsts vajadzībām - vienīgi mūsu amatpersonu stulbums, zagtkāre un ekonomiskā tuvredzība.
Irlielāmērāticams
I
ka arhitektu viedoklim par arhitektūru ir lielāks svars, nekā varoņtenoru viedoklim.
bet
b
Lai uzticētos kāda arhitekta viedoklim, vispirms ir jāapskatās ēkas, ko šis arhitekts ir projektējis. Baidos, ka šīs prastās ēkas aizstāvji arī paši neko labāku nav projektējuši.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja