Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Brāļi Hitčensi literatūrā strīdas par reliģijas jautājumiem

Turpinoties Rietumos pēdējā desmitgadē samilzušajam intelektuālajam strīdam starp ateistiem un ticīgajiem, nupat nākusi klajā Pītera Hitčensa grāmata The Rage Against God jeb Dusmas pret dievu. Daļēji tā ir memuāri, daļēji reakcija uz viņa slavenā brāļa Kristofera uzskatiem, vēsta laikraksts_ Guardian.

_ Publiskie intelektuāļi Pīters un  Kristofers Hitčensi bieži ir salīdzināti ar Kainu un Ābelu savu skaļi pausto pretrunu dēļ. Taču šīs pretrunas savā ziņā ir pārsteidzošas. Kā viens, tā otrs reiz bija trockists un tagad abi kļuvuši par labējā politiskā spārna proponentiem. Tiesa, ja Pīters ir kļuvis par kristieti, tad Kristofers ir palicis nelabojams ateists un kļuvis īpaši pazīstams ar saviem uzbrukumiem reliģijai grāmatā _God Is Not Great _ (2007) jeb _Dievs nav varens. _ 2008.gadā abi brāļi iesaistījās publiskajā diskusijā par ticību. Jaunajā grāmatā Pīters atklāj, ka viņi tad bija uz kautiņa sliekšņa un, ka viņš nosolījies nekad vairs nediskutēt ar Kristoferu publikas priekšā. _The Rage Against God _ ir kā civilizētāka atbilde uz _God Is Not Great. _

Grāmatas ievadā  Pīters Hitčenss raksta, - "ateistu grūtības sākas, kad mēģinot diskutēt ar ikkatru, kas viņiem nepiekrīt, kļūst aizkaitināti un dusmīgi, jo uzskata, viņu oponenti ir stulbi. Taču ja nu tā nav? Viņu atteikšanās pieņemt, ka citi var būt tikpat inteliģenti kā viņi, taču nebūt vienisprātis, ved viņus lamatās." Hitčenss nemēģina īstenot aptverošu kristietības aizstāvību un arī izvairās no filozofiskas un teoloģiskas diskusijas. Tā vietā viņš mēģina iztirzāt trīs viņaprāt fundamentāli aplamus pieņēmumus, kas ir pamatā viņa brāļa sarakstītajai God Is Not Great: - uzskatu, ka kari, kas tiek izcīnīti reliģijas vārdā, vienmēr patiešām tiek izcīnīti tikai reliģijas vārdā (nevis, piemēram, teritorijas, resursu, nacionālisma vārdā); ka ir iespējams ar pārliecību zināt, kas ir labs un kas ir slikts, neatzīstot Dieva esību; ka ateistu valstis tiešām ateistu valstis (nevis laicīgas valstis ar senu reliģisku mantojumu). Guardian apskatnieks piekrīt Hitčensa argumentiem pirmā un trešā apgalvojuma iztirzājumā, bet ne otrā.  Viens no galvenajiem vēstījumiem Hitčensa grāmatā ir, ka reliģija ir nepieciešama kā garants pret cilvēka paša nekritisku pielūgsmi un nostādīšanu pār visu, kā arī bīstamām utopijām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja