Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Citāts

Vispirms aģitācija. Lai gan privāti man no franču klasiķa Žana Pjēra Melvila filmām tuvāka ir Le cercle rouge/Sarkanais aplis (1970), tomēr sirsnīgi iesaku visiem, kam šovakar izgadās brīvs vakars, doties uz k/t Rīga, kur Dāvis Sīmanis Jr. plkst. 19-os stāstīs par Melvila film noir subžanra un (gluži vienkārši) intriģējoša gansterķinīša šedevru Bob le flambeur/Spēlmanis Pjēro (1956). Pati filma arī, protams.

Kā tiek teikts: minimums vārdu, maksimums melanholijas un simts nozieguma mehānisma detaļu, - ko vēl vairāk no izklaides, kas vienlaikus ir arī māksla, stilā "tīra manta", vēlēties? Jūtelīgiem cilvēkiem sevišķi tuva būs skarbā melanholija, kas apdveš katru Boba epizodu. Ziniet, tāds varens un smalks kino.

Otrpirms.

Tā kā viena no manām "profesionālajām kaitēm" ir citātu kolekcionēšana (es gan tos nekrāju sarkana zīda ietapsētā "citātgrāmatiņā", kā XVII gadsimta augstākās sabiedrības personāži – bija tāds modes atribūts, kuru smalkas dāmas vilka laukā no ņiebura, bet kungi – no frenču iekškabatām, lai acumirklī padalītos ar kādu slavenības paustu gudrību, tā, starp citu...), pavisam nejauši atradu Josifa Brodska izteicienu par "valstu stāvokli" -

помесь  тупика с перспективой/strupceļa un perspektīvas maisījums. Nu, šķiet, tas der tagadnes Latvijai kā kulaks uz acs.

Otrs citāts nāk no reliģiska rakstura tekstiem un arī liek padomāt, kā "mēs"  ikdienā attiecamies ne tikai pret tuvākajiem, bet vispār  – līdzpilsoņiem. Vajadzētu jau Oт существа — к существу, о существе — по существу/no būtnes pie būtnes, par būtni – pēc būtības, bet – kā ir realitātē? Tulkojumam iespējamas citas versijas, šaubu nav.

Lai kāds man kārtējo reizi nepārmestu niekošanos ar lingvistiskām blēņām, atgādināšu Melvilu, ka dzīve sastāv no simtiem visdažādāko "nozieguma mehānisma detaļu", un šī diena, piemēram, man būs aizņemta ar Ogastusa Brauna jaunākās grāmatas Kādēļ pandas stāv uz galvas lasīšanu un recenzijas sacerēšanu par JRT Pieciem vakariem. Nevis ar smagu darbu – domāšanu par to, kā uzlabot pasauli. Vai vismaz sevi.

Jauku jums itin visiem dienu!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja