Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Dziesmu svētku Tautas lietišķās mākslas izstādē rādīs tradīciju mūsdienu kontekstā

2012. gada vasarā Vispārējo latviešu dziesmu un deju svētku rīkotājs Kultūrizglītības un nemateriālā mantojuma centrs izsludināja metu konkursu, kura mērķis bija atrast Dziesmu svētku Tautas lietišķās mākslas izstādes māksliniecisko koncepciju un tās īstenotāju. Starp četriem iesniegtajiem pieteikumiem par labāko tika atzīta biedrības Latviešu tautas mākslas savienība iesniegtā ideja, kas ir veidota kā stāsts par mantotās tradīcijas pārnesi šodienā, pastāstīja Kultūrizglītības un nemateriālā mantojuma centra pārstāve Inga Bika.

Izstādes ideja sasaucas ar XXV Vispārējo latviešu Dziesmu un XV Deju svētku kopējo koncepciju Gaisma līgo Latvijā, kur "līgo" nozīmē "lai top!". Ekspozīcija tiks veidota rādot katra tautas lietišķās mākslas žanra pārtapšanu līdz mūsdienām, paredzot eksponēt darbus gan tradicionāli, gan izmantojot mūsdienu tehnoloģijas iespējas.

"Eksponētie darbi būs tematiski grupēti vairākos lielos blokos, kur redzēsim pārmantotas amatu tradīcijas un mūsdienu dizainu meistaru, jauno zinātnieku, tehnologu un dizaineru darbus," stāsta idejas autori biedrības Latviešu tautas mākslas savienība pārstāvji.

Konkursa pieteikumus vērtēja Latvijas Mākslas akadēmijas asociētā profesore Barbara Ābele, Latvijas Universitātes Latvijas vēstures institūta Etnoloģijas nodaļas vadītāja, Aija Jansone, mākslinieks, režisors Jurģis Krāsons un Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja krājuma nodaļas vadītāja Daina Kraukle.

Žūrija godalgoja ne tikai metu konkursa uzvarētāju, bet naudas balvas piešķīra arī otrās un trešās vietas ieguvējiem – Mārtiņam Heimrātam un SIA RC Ainava.

Dziesmu svētku Tautas lietišķās mākslas izstāde ir lielākā no šī mākslas veida pasākumiem, un tradicionāli izstādēs ir pārstāvētas visas tautas lietišķās mākslas nozares: tekstilijas – segas, galdauti, dvieļi, austie lakati, adījumi - cimdi, zeķes, keramika – dažādu formu māla trauki, svečturi, pinumi – dažādi formā un izmantotajā materiālā, metālkalumi, rotas un ādas mākslinieciskās apdares darbi, kā arī tautas tērpi.

Dziesmu svētku Tautas lietišķās mākslas izstādes norises vieta būs Rīgas pilsētas izstāžu zālē Rīgas mākslas telpa. Izstāde plānota no 2013. gada 30. jūnija līdz 9. septembrim.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nacionālais teātris dodas viesizrādes pa visu Latviju

Latvijas Nacionālais teātris šī gada rudens un ziemas sezonā ar vairākām izrādēm viesosies Latvijas reģionos. Tuvākās viesizrādes gaidāmas jau šajā nedēļas nogalē Viesītē un Ventspilī, bet vēlāk ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja