Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Dzimšanas diena rakstainos cimdos

Latvijas simtgades svinības 18. novembrī – pašā zenītā

Latvijas simtgadi atzīmējam jau visa gada garumā, taču 18. novembris būs svinību kulminācija, uz kuru ierasties ikviens aicināts rakstainos cimdos. Kopumā 900 daudzveidīgi svētku notikumi gaidāmi visā Latvijā un pat aiz tās robežām (kas un kur iecerēts, var izpētīt tādās vietnēs kā Lv100.lv, Kurp.es u. c.). Lielākā daļa šo pasākumu būs bez maksas, un padomāts, lai katram cilvēkam tajos būtu aktīvas līdzdalības iespējas un īpašs noskaņojums. Centrālās norises gaidāmas Rīgā.

18. novembris sāksies ar saullēkta sagaidīšanu un rīta ieskandināšanu plkst. 8.11 Gaiziņkalnā, Dzegužkalnā, Brīvības laukumā, kā arī Turaidā, Mežotnes pilskalnā, Kolkā, Alsungā un pie Rāznas ezera. Ikviens šīs dienas rītā aicināts godināt Latvijas karogu, nodziedāt valsts himnu un citas latviešu dziesmas arī ģimenes vai draugu lokā. 11. novembra krastmalā plkst. 14.00 gaidāma Nacionālo bruņoto spēku parāde, bet laukumā pie Rīgas Pasažieru ostas visas dienas garumā būs apskatāma Latvijas un sabiedroto spēku militārā tehnika. Plkst. 17.00 Rīgā varēs doties lāpu gājienā no prezidentam Kārlim Ulmanim veltītā pieminekļa.

Visas dienas garumā daudzviet notiks koncerti, īpaša simtgadei veltīta dāvana būs arī kamermūziķu bezmaksas uzstāšanās Vecrīgas dievnamos un koncertzālēs, taču viens no spilgtākajiem muzikālajiem notikumiem solās būt pie Brīvības pieminekļa plkst. 18.45–20.00. Latvijas Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa uzrunai sekos multimediāls stāsts par brīvību, kurā galvenais "stāstnieks" ir Brīvības piemineklis. Pasākumā, kura scenogrāfija veidota visapkārt piemineklim, piedalīsies sabiedrībā pazīstami cilvēki, skanēs dziesmas un dzeja, būs arī īpaši veidots video un gaismas instalācijas.

Tikmēr Arēnā Rīga plkst. 18. (kā arī 17. un 19. novembrī) izrādē Abas malas satiksies mūzika, mūsdienu tehnoloģijas un vairāk nekā 450 baleta, laikmetīgās dejas un tautas deju dejotāju.

11. novembra krastmalā plkst. 21.02 pēc Latvijas valsts himnas kopīgas nodziedāšanas varēs vērot krāšņu gaismas uzvedumu Saules mūžs. Par Latvijas valsti tas stāstīs ar gaismas staru scenogrāfiju Daugavā starp Vanšu un Akmens tiltiem, kas caurausta ar latvju spēka zīmēm, negaidītiem gaismas pārsteigumiem un izgaismotu Rīgas siluetu, kā arī ar īpašu muzikālo materiālu, kurā ievītas dažādos laikos nozīmīgas melodijas.

Svinības ar to nebeigsies, jo izklaides vietās notiks Simtgades klubu nakts, Nacionālajā teātrī – koncertuzvedums Dzimšanas dienas nakts, bet Rīgas parkos, laukumos un uz namu fasādēm jau no 16. līdz 19. novembrim priecēs ikgadējais gaismas festivāls Staro Rīga. 19. novembrī plkst. 18.30 laukumā pie Latvijas Nacionālās bibliotēkas ikviens bez maksas aicināts uz nākamās simtgades pirmo koncertu Mīlestības vārdā. 18+

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja