Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Eiropas Arheoloģijas dienās Raunas viduslaiku pilī varēs iejusties arheologa ādā

Kāds ir arheologa darbs – kā tas tiek plānots, ar kādiem darba rīkiem veicams, kā atklātais palīdz izzināt vēsturi? Arheoloģiskos izrakumus drīkst veikt vienīgi nozares profesionāļi, taču ikgadējās Eiropas Arheoloģijas dienās to kopā ar arheologiem var izmēģināt ikviens, kurš vēlas izzināt darba specifiku un arī praktiski iemēģināt roku senākās vēstures pētniecībā.

Līdz šim Latvijā Eiropas Arheoloģijas dienu pasākumi jau ir notikuši Raunā, Āraišos, Cēsīs un Rīgā. Šogad Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde, sadarbībā ar Smiltenes novada pašvaldības Raunas muzeju, publiskos izrakumus organizē Raunas viduslaiku pilī.

Pasākuma dalībniekus speciālisti no Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes iepazīstinās ar arheoloģiskā lauka darba procesu no laukuma iemērīšanas līdz izrakumu vietas sakārtošanai, kā arī izklāstīs kāda informācija jāzina par izrakumu vietu pirms darba uzsākšanas un noslēgumā prezentēs gūtos atklājumus.

Pasākums paredzēts visiem interesentiem, bet jo īpaši aicināti jaunieši, kuri apsver savu nākotni saistīt ar arheologa profesiju. Pasākuma ietvaros dalībnieki kopā ar arheologiem varēs ne tikai izmēģināt roku izrakumu veikšanā, bet arī sarunās noskaidrot sev interesējošo par arheoloģiju.

Eiropas Arheoloģijas dienu norises laiks Raunas viduslaiku pilī:

  • 16.-17. jūnijā 10.30-16.00
  • 18. jūnijā 10.00 noslēguma prezentācija - kopīgi atklātais un noskaidrotais

Dalībai publiskajos izrakumos pietiekties šeit!

Eiropas Arheoloģijas dienas ir starptautisks pasākums, kas plašākā mērogā aizsākās pēc Francijas iniciatīvas 2019. gadā. Arheoloģijai veltītajā nedēļas nogalē dažādās Eiropas valstīs nozares speciālisti iepazīstina sabiedrību ar to, cik dažādi uzdevumi jāveic arheologam – arheoloģiskā mantojuma saglabāšana, pārvaldība, arheoloģiskie izrakumi un tajos atklāto liecību izpēte, konservācija, restaurācija, interpretācija un rekonstrukcija. Starptautiskā pasākuma mērķis ir ne vien iepazīstināt sabiedrību ar arheoloģisko mantojumu, bet arī stiprināt kultūras identitāti un solidaritāti, meklējot kopīgu pamatu dažādībā.

Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde pēc Francijas Nacionālais preventīvo arheoloģisko pētījumu institūta (Inrap) uzaicinājuma, kopš 2019. gada ir Eiropas Arheoloģijas dienu oficiālais koordinators Latvijā.  Informācija par Eiropas Arheoloģijas dienu pasākumu norisi visās dalībvalstīs tiek publicēta oficiālajā Inrap vietnē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja