Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Grāmata kā izaicinājums gaļēdājiem

Par pēdējā  laika redzamāko pienesumu diskusijā par un pret veģetārismu ir kļuvusi Džonatana Safrāna Foera (33) grāmata Eating Animals, kurā viņš atklāj gaļas rūpniecības necilvēcīgo realitāti.

Kā daudzi vienaudži, Foers pavadīja savus jaunības gadus svārstoties starp veģetārismu un gaļas ēšanu – viņš gribēja būt veģetārietis, taču nespēja pilnībā atteikties no gaļas, jo tā viņam ļoti garšoja. Taču, kad rakstnieks grasījās kļūt par tēvu un vajadzēja gatavoties pieņemt lēmumus par bērna diētu, viņš sāka domāt konsekventāk. Jautājums par gaļas ēšanu viņu nodarbināja tik lielā mērā, ka viņš sāka izvērtēt savu līdzšinējo dzīvi, atcerēties savas bērnības maltītes un analizēt savus primitīvākos instinktus, domājot par to, kas ir pareizs un nepareizs. Galu galā nonāca līdz tam, ka viņš slepus nakts vidū devās uz saimniecībām, lai redzētu kādos apstākļos dzīvo un mirst lopi.

Grāmata Eating Animals ir Foera izpētes un pārdomu rezultāts. Apvienojot filozofiju, literatūru, zinātni, atmiņas un paša pētījumus, Eating Animals iztirzā daudzos naratīvus, ko mēs izmantojam, lai attaisnotu savus ēšanas ieradumus – folkloru un popkultūru, ģimenes tradīcijas un nacionālos mītus, acīmredzamus faktus un klaji sadomātas lietas (kā, piemēram, apgalvojumus, ka grūtniecēm un bērniem obligāti jāēd gaļa vai, ka eksistē rūpnieciskās fermas, kur lopi un vistas līdz kaušanai it kā staigā brīvībā).  Viņš demonstrē, kā normas var mūs iežūžot brutālā aizmirstībā. Kā vēsta ne viens vien grāmatas apskatnieks, pēc Foera argumentētā un atmaskojošā darba viņi beidzot nolēmuši kļūt par veģetāriešiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja