Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Trešdiena, 17. aprīlis
Rūdolfs, Viviāna, Rūdis

Izstādes Latvijas gadsimts ekspozīcijai jau atlasīti vairāk nekā 1000 priekšmetu

Izstādes Latvijas gadsimts ekspozīcijai no Latvijas muzejiem jau atlasīti 1000 priekšmeti no vairāk nekā 6000 piedāvātajiem Latvijas muzeju eksponātiem, izstādei veltītajā preses konferencē pastāstīja Latvijas Nacionālajā vēstures muzeja (LNVM) direktora vietniece zinātniskajā darbā Irina Zeibārte.

Izvēlētie eksponāti vēl var mainīties, taču ir skaidrs, ka 700 kvadrātmetru LNVM telpās izstādes apmeklētājiem būs ko redzēt un piedzīvot, ir pārliecināti izstādes rīkotāji.

Šobrīd izstādes organizēšanas darba grupā iesaistās astoņi muzeji, bet sadarbība notiek ar kopskaitā 60 Latvijas muzejiem, kuri ir izstādes eksponātu iesniedzēji. Izstādes atklāšana paredzēta 2018.gadā.

LNVM Viduslaiku, jauno un jaunāko laiku vēstures nodaļas vadītājs Toms Ķikuts atklāja, ka izstāde būs iedalīt vairākos posmos - Idejas aizstāvēšana, Neatkarības karš (1918-1920), Jauncelsmes ideāli, Demokrātiskā republika (1921-1934), Latviskā Latvija, Autoritārisma laiks (1934-1940), Aizliegtā valsts, Karš un okupācijas (1940-1945), Aizlauztā Latvija, Staļina laiks (1945-1953), Personīgā Latvija, Padomju laiks (1953-1985), Valstgriba, Latvijas neatkarības atjaunošana (1986-1991), Sarežģītā demokrātija un Atjaunotā Latvijas Republika (1991-2004).

Katru no šiem izstādes periodiem raksturos kāda noteikta tematiska aina ar īsu politiskā konteksta aprakstu. Līdzās tiem būs aprakstīti trīs līdz četri cilvēkstāsti - ne vien sabiedrībā atpazīstamu, bet gan arī vienkāršo sabiedrības locekļu stāsti un atmiņas, teica Ķikuts.

Lai popularizētu izstādi, ir izveidota izstādes mājas lapa Latvijasgadsimts.lv, kas būs atvērts līdz izstādes noslēgumam 2021.gadā. Tajā tiks publicēti populārzinātniski raksti ar laika līnijām un dažādu 20.gadsimta vēstures notikumu īsiem aprakstiem. Tāpat paredzēts publicēt arī Dzimtu stāstus, kuru tapšanā aicināti iesaistīties iedzīvotāji, mediji un muzeji.

Portālā pirms pirms izstādes atklāšanas notiks publisks balsojums par mūsdienu Latviskajām vērtībām, balstoties uz kuru, tiks izstādīta vēl viena ekspozīcija par laika periodu no 2014.gada līdz mūsdienām.

Izstādes projektam atvēlētais finansējums ir aptuveni 490 00 eiro, no kuriem vairāk nekā 330 000 eiro paredzēti izstādes iekārtošanai. Atlikušie līdzekļi tiks atvēlēti visām pārējām izstādes organizatoriskā rakstura nepieciešamībām.

Top komentāri

vēsturniece
v
Labdien, kad lūdzu ir paredzēta izstādes atklāšana? Ir norādīts tikai , ka tā būs skatāma līdz 2021. gadam, bet kad atklāsies. Izstādes tēma ir ārkārtīgi plaša, bet līdz 2018.gada sākumam palikuši 6 mēneši. Vai to var paspēt? piešķirtie 490000 eur tak nav maza nauda, lai to tā steigā notērētu. Vai šai preses konferencei nebija jānotiek pusgadu iepriekš?
Vēsturniece
V
Šodien tātad kļuva zināms par vērienīgo izstādi. Prieks par koncepciju, taču rodas jautājumi- 1. Vai izstādes meta konkursa termiņš- 11.augusts,- nav par īsu tāda mēroga izstādei, kuras izmaksas būs 490 000 eur? Vai nav iespējams plānot laicīgāk? Tā ir zināma veida necieņa pret māksliniekiem un pašu jubileju. Pa galvu pa kaklu, bet 490t eur. 2. Kas notiek, ja piedāvātajiem dizainiem nebūs pietiekami laba kvalitāte? Šobrīd redzamās LNVM izstādēs izskats ievērojami atpaliek no satura
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja