Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Trešdiena, 17. aprīlis
Rūdolfs, Viviāna, Rūdis

Jautājumi par Latvijas demokrātiju un politiskā karikatūra liepu alejā

No 12. jūnija līdz 5. jūlijam liepu alejā iepretim Latvijas Nacionālā vēstures muzeja ēkai Brīvības bulvārī 32 būs skatāma muzeja ārtelpas stendu izstāde 10 jautājumi vēlētājam. 1920–1990–2020

Ekspozīcija veidota kā atbildes uz desmit svarīgiem jautājumiem par Latvijas demokrātiju un tās vēsturi. Centrālo vietu izstādē ieņem politiskās karikatūras no starpkaru Latvijas un mūsdienām, ko papildina abu laikmetu partiju aģitācijas plakāti, vēsturiskas fotogrāfijas un infografikas.

Kādam jābūt politiķim? Tautas kalpam, vadonim, saimniekam vai mesijai? Vai valsts drīkst visu? Un, galu galā, vai vēlētājs var arī atcelt savu izvēli? Šie un citi fundamentāli jautājumi bijuši vienlīdz aktuāli gan starpkaru Latvijas parlamentārajā demokrātijā (1920–1934), gan mūsdienās – kopš neatkarības atjaunošanas 1990. gadā. Tomēr abi demokrātijas laikmeti, par spīti daudzām uzkrītošām līdzībām, līdz šim biežāk aplūkoti atrauti viens no otra. Tas arī labi saprotams, jo par 14 gadu ilgušo starpkaru Latvijas demokrātiju (Satversmes sapulci, 1.–4. Saeimu) interesējas pārsvarā vēsturnieki, turpretī ar mūsdienu politiku sastopamies ik uz soļa – ikvakara TV ziņās un pie vēlēšanu urnas.

Latvijas Nacionālā vēstures muzeja (LNVM) izstāde 10 jautājumi vēlētājam 1920–1990–2020 ļaus ieraudzīt abus Latvijas demokrātijas posmus vienkopus. Balstoties vēsturiskajā materiālā, tā skaidros demokrātijas izpausmju pēctecību un pārmaiņas – piemēram, kāds bija "ideālā politiķa" tēls 20. gadu Latvijā, bet kāds – 90. gados? Kā tolaik un kā tagad izprotam "vēlētāja pienākumu"? Spilgts vaibsts demokrātijas sejā vienmēr bijis priekšvēlēšanu solījumu teātris, taču kā mainījušās partiju cīņas stratēģijas? 

Izstāde aktualizēs arī sarežģīto jautājumu par latviešu pamatnācijas un mazākumtautību tiesībām – kāda bija cittautiešu attieksme pret starpkaru Latvijas valsti, un vai šodien beidzot varam teikt, ka "nācija – tie esam mēs visi"? Katrs no izstādes tematiskajiem stendiem veltīts kādam būtiskam jautājumu lokam.

Par galveno izteiksmes līdzekli izstādē izvēlēta politiskā karikatūra – žanrs, kas sevišķu uzplaukumu piedzīvoja tieši demokrātiskajā Latvijā 1920. gados un atkal brīvi atdzima pēc 1990. gada. 

Šī ir pirmā reize, kad plašāk tiks eksponēta daļa no unikālās LNVM starpkaru karikatūru kolekcijas (krājumā kopā ir 216 zīmējumu, to vidū Sergeja Civinska, Indriķa Zeberiņa, Kārļa Krauzes, Oto Skulmes, Sigismunda Vidberga un citu autoru darbi), kā arī mūsdienu Latvijas karikatūras meistaru Gata Šļūkas un Zemgus Zaharāna zīmējumi. 

Izstāde ir daļa no LNVM īstenotās aktivitāšu programmas Demokrātijas (at)dzimšana. 1920–1990–2020, kas šogad norisinās pirmā Latvijas parlamenta – Satversmes sapulces – sasaukšanas simtgadē un atzīmējot 30 gadu jubileju kopš valsts neatkarības atgūšanas 1990. gada 4. maijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja