Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

KM nepieļauj Okupācijas muzeja ekspozīcijas Stūra mājā slēgšanu

Kultūras ministrija (KM) nepieļauj iespēju slēgt Latvijas Okupācijas muzeja ekspozīciju Stūra mājā, pauda kultūras ministres Agneses Loginas (P) padomnieks Dāvis Lodziņš.

Pēc Okupācijas muzeja paustā, lai tas varētu turpināt darbu Stūra mājā, neatliekamo darbu veikšanai nepieciešami 847 000 eiro.

Lodziņš atzīmēja, ka Logina tuvāko nedēļu laikā tiksies ar Okupācijas muzeja vadību. Pēc ministres padomnieka paustā, patlaban ir vairāki varianti, kā saglabāt Stūra mājas darbību un nozīmi. "Par iespējamo pieeju plašāk varēsim informēt pēc tikšanās ar muzeja vadību un citām iesaistītajām pusēm. Jāpiebilst, ka ministres redzējumā Stūra mājas kā atmiņas institūcijas nozīme ir ļoti būtiska," pauda Lodziņš.

Jau ziņots, ka Okupācijas muzejs saņēmis informāciju no VAS Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ). Ja netiks atrasti 847 000 eiro neatliekamo darbu veikšanai, kas tostarp paredz ugunsdrošības sistēmas sakārtošanu un pagraba pārseguma nostiprināšanu, Okupācijas muzeja pēdējā darbadiena Stūra mājā būs nākamā gada 7.maijs.

Okupācijas muzeja direktore Solvita Vība iepriekš norādīja, ka Ministru kabinetā ir iesniegts KM sagatavotais informatīvais ziņojums par nama tehnisko stāvokli un neatliekami veicamajiem darbiem. Tāpat ir sagatavots Ministru kabineta rīkojuma projekts par šīs summas piešķiršanu no valsts budžeta programmas Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem.

Okupācijas muzeja direktore norādīja, ka Finanšu ministrijai ir divi iebildumi. Pirmais attiecas uz jautājumu, kurš un kā sagatavos Stūra mājas nākotnes izmantošanas redzējumu, vai tie būs VNĪ vai KM.

"KM var iesaistīties redzējuma sagatavošanā, bet, manuprāt, tam ir jābūt valdības darbam, rodot valstiski kopīgu redzējumu ēkas nākotnei. KM ar Tetera namu ir saistīta tāpēc, ka Okupācijas muzeja nomā noteiktu platību," sacīja Vība.

Okupācijas muzeja direktore norādīja, ka otrs strīdus jautājums ir par to, vai šie līdzekļi neatliekamajiem darbiem būtu jāpiešķir no valsts budžeta programmas Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem. Vības ieskatā, šis jautājums bija skatāms, gatavojot nākamā gada budžetu.

"Ja šo līdzekļu nebūs, Okupācijas muzeja darbs Stūra mājā tiks pārtraukts. Iecerēta tikšanās ar jauno kultūras ministri. Muzejs strādā un ir gatavs darbu turpināt. Šogad muzeju ir apmeklējuši vairāk nekā 36 000 cilvēku, ir notikuši dažādi pasākumi. Mēs attīstām telpu, kas ir mūsu rīcībā, par kultūras vietu plašākā kontekstā," sacīja Okupācijas muzeja vadītāja.

Viņa atzīmēja, ka ēkai ir seši stāvi, Okupācijas muzejs nomā telpas pagrabstāva daļā un pirmajā stāvā. Ja šis finansējums tiek piešķirts, tad tālāk nākotnē var domāt par telpu paplašināšanu, taču, pēc Vības paustā, tas nav šī brīža jautājums. Okupācijas muzeja vadītāja norādīja, ka Lietuvā un Igaunijā tiek veidotas arvien jaunas ekspozīcijas, piemēram, par padomju propagandu.

"Ir daudz iespēju, kā paplašināt muzeja piedāvājumu. Mēs esam runājuši ar kolēģiem no citiem muzejiem un nevalstiskajām organizācijām, taču pagaidām tās ir tikai sarunas. Viena lieta ir ieceres, otra - vai mēs varam to atļauties, vai to ir iespējams finansēt," sacīja Vība.

Viņa skaidroja, ka atkarībā no tā, ko ar šīm telpām plānots darīt, atkarīgi remontdarbi un mājas pielāgošana. Vība uzsvēra, ja Tetera namu izdotos piepildīt ar interesantu saturu un piedāvājumu sabiedrībai, tas būtu liels ieguvums.

Okupācijas muzeja vadītāja norādīja, ja lēmumi saistībā ar Stūra māju tiktu pieņemti pirms desmit, divdesmit gadiem, šodien būtu pavisam cita realitāte. Viņas ieskatā, katrs gads, kura laikā netiek pieņemts lēmums un netiek izstrādāts redzējums kaut vai atsevišķiem periodiem, sadārdzina ēkas remontdarbus.

"Skaidrs, ka patlaban nav līdzekļu, lai ēku varētu restaurēt, remontēt un atjaunot visu uzreiz. Ja nemaldos, tad šim nolūkam būtu vajadzīgi 14, 15 miljoni eiro. Tas skaitlis ir liels, taču ar katru gadu tas tikai palielinās," uzsvēra Vība.

Viņa atzīmēja, ka jābūt skaidrībai par termiņiem, piemēram, patlaban pirmo summu varētu novirzīt neatliekamo vajadzību risināšanai, lai muzejs varētu turpināt savu darbību, savukārt nākamā gada budžetā noteiktu summu varētu novirzīt uzlabojumiem, jo patlaban darba un apmeklētāju apstākļi ziemas periodā ir neapmierinoši.

"Muzejā nav apkures. Ziemā apmeklētāji dodas stundu garā ekskursijā. Mūsu gidi visu dienu strādā neapkurinātās telpās, izņemot atpūtas brīdi, kad var izmantot nelielo biroja telpu. Soli pa solim varētu iet uz priekšu, lai ēkai dotu otru dzīvi," sacīja muzeja direktore, paužot cerību, ka kultūras ministre ieraudzīs ēkā jaunu kultūrtelpu jauniem projektiem.

Jau rakstīts, ka Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta konstatētā bīstamība Tetera namā jānovērš līdz 2024.gada 7.maijam. Bīstamība saistīta ar automātisko ugunsgrēka atklāšanas un trauksmes signalizācijas sistēmu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja