Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Kultūrkapitālisms 2

Latvijas zinātnieki šobrīd mēģina pievērst valdības uzmanību katastrofālajam Latvijas Akadēmiskās bibliotēkas finansiālajam stāvoklim, bibliotēka izveidota XVI gadsimtā; ierēdņi pavirši iesaka pārstāt finansēt Kalnu Kaibēnu muzeju, brāļu Kaudzīšu dzimtās mājas un vecāko memoriālo muzeju Latvijā; tuvu likvidēšanai bija 1940.gadā dibinātais Latvijas Radio koris. Un tas, visticamāk, ir tikai sākums. Ja šogad netiks piešķirts pietiekams finansējums Valsts kultūrkapitāla fondam, nākamgad var pazust virkne kultūras parādību, ko uzskatām par tradicionālām, piemēram, Dzejas dienas.
Janvārī angļu presē parādījās ziņa, ka būtībā bankrotējis slavenais Wedgwood uzņēmums. Tagad izskatās, ka tas tiks pārpirkts un tradīcija, iespējams, turpināsies, bet tobrīd bija mazliet žēl. Nekāroju Wedgwood traukus, bet doma par Džosaju Vedžvudu, Čārlza Darvina vectēvu, kurš XVIII gadsimta beigās izveidoja porcelāna ražošanas firmu, kas bija stila noteicēja neoklasicisma ziedu laikos un spēja izdzīvot līdz pat XXI gadsimtam, izraisa cieņu. Un, protams, šis notikums atklāja pašreizējās ekonomiskās krīzes papildu aspektu — pat leģendāri kultūras simboli, kas izturējuši daudzus pārbaudījumus gadsimtu gaitā, pašreizējā situācijā var iet bojā. Tas, ka var, nenozīmē, ka ies bojā, tomēr draudi ir nopietni.

Iedomāties, ka lietas, pie kurām esam pieraduši, ir mūžīgas, būtu muļķīgi. Tas, ka Akadēmisko bibliotēku dēvējam par vienu no vecākajām Eiropā, ir apliecinājums tam, ka daudzas citas kādā vēstures posmā ir iznīkušas. Ne visu ir vērts saglabāt. Savā ziņā tas būtu gluži saprotami, ka šādās krīzes situācijās iznīktu tās institūcijas, kuras, piemēram, zaudējušas savu nozīmi un turpina eksistēt tikai inerces dēļ vai kuru funkcijas labāk varētu veikt kāds cits. Un skaidrs, ka kultūras karaļvalstī ne viss ir labi. Diemžēl viena no dabiskajām reakcijām uz krīzes situācijām ir neticība. Piemēram, cilvēki īsti nenotic, ka pa vecam dzīvot vairs nevarēs, un cer, ka varēs nepatikšanas vienkārši "pārziemot", kaut vai ar mazāku algu, bet ierastajā kārtībā neko nemainot. Stratēģija nav bezcerīga, bet esošajā situācijā ļoti riskanta. Šobrīd izskatās, ka muļķības ir sastrādātas ne pa jokam (lasot iepriekšējās nedēļas Economist par Slaktera Nasing spešal un to, ka kļūdaini esot iedomāties, ka pārējās Austrumeiropas valstis ir tikpat nožēlojamā situācijā kā Latvija, smiekli nenāca, drīzāk bija kauns). Tas nozīmē, ka tādam ekonomikas pabērnam kā Latvijas kultūra valsts naudas vēl ilgi nebūs, un uz spēles ir likts ne tikai algu lielums vai mazums.

Tas nenozīmē, ka kultūras institūciju iznīkšana būtu kas pašsaprotams vai pieņemams, sak, paši vainīgi. Ne kultūras, ne ekonomikas procesi nav "dabiski". Jaunieši rozā kaklasaitēs, kas mehāniski izlabo ciparus muzejiem un universitātēm atvēlēto dotāciju plānos, nav tā "neredzamā roka", par kuru rakstīja Ādams Smits. Tam, ka viens šeptmanis privatizē, teiksim, zivaudzētavu vai slimnīcas ēku, jo viņam ir radi un draugi "atbildīgajās institūcijās", nav nekāda sakara ar brīvā tirgus likumiem, un vesela rinda cilvēku krīzi patiešām uztver nevis kā traģēdiju, bet kā iespēju — kārtējo iespēju piesavināties kopējos resursus sev, neko nedodot atpakaļ. Skaidrs, ka samierināties ar to, ka muzeji un bibliotēkas nonāk šādu "ekonomisko spēku" varā, nav pamata.

Tāpat nav pamata teikt, ka šobrīd kultūras institūcijas ir apdraudētas, jo to darbinieki ir izlaisti — redz, pirms padsmit gadiem viņi varēja izdzīvot ar divreiz, četrreiz mazākām summām, tad jau izdzīvos arī salīdzinoši pārticīgajā 2009.gadā, lai tikai ciešāk savelk jostu. Kā to droši vien varētu apliecināt Akadēmiskā bibliotēka, kura nespēj nomaksāt rēķinus par apkuri, lielā atšķirībā starp 1991. un 2009.gadu ir dzīves dārdzība. Kapitālisms ir nežēlīgs. Protams, principā cenai un maksātspējai ar laiku jānonāk līdzsvarā, bet tas nenozīmē, ka nebūs tādu, kas zaudēs visu. Tā ka ir pamats būt spītīgiem un prasīt savu tiesu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja