Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Latvijas Muzeju biedrības balvu par mūža ieguldījumu saņems LNMM direktore Māra Lāce

Latvijas Muzeju biedrības (LMB) balvu par mūža ieguldījumu saņems Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) direktore Māra Lāce, informēja biedrības valdes locekle Elīna Bērziņa.

Biedrība izziņojusi LMB Gada balvas nominantus, kas vērtēti, ņemot vērā atbilstību balvas kritērijiem: oriģinalitāte, aktualitāte, vienotība un kvalitāte, ilgtspēja un lietojamība, kā arī sociālā joma.

Balvas pretendentus vērtēja žūrijas komisija, kurā ietilpst viens pārstāvis no LMB valdes un četri pieaicinātie komisijas locekļi, pārstāvot dažādas ar muzeju darbību saistītas nozares: LMB valdes locekle Bērziņa, rakstniece Laura Vinogradova, Latvijas Mākslas akadēmijas profesore Ingūna Elere, vēstures zinātņu doktors Mārtiņš Mintaurs un stratēģiskās komunikācijas speciāliste Marta Krivade.

Līdzās galvenajai balvai tiks izcelts arī viens projekts nominācijā Pamanīts, kā arī tiks pasniegta Mērijas Grīnbergas balva par mūža ieguldījumu Mārai Lācei.

Lāce savu darbu muzejā uzsāka 1973. gadā kā gide, patlaban viņa ir Latvijā nozīmīgākās vizuālās mākslas institūcijas - LNMM direktore. Laika gaitā apguvusi dažādas muzeja profesijas - bijusi grafikas kolekcijas un galvenā krājuma glabātāja, kā arī direktora vietniece zinātniskajā darbā.

Biedrības ieskatā, Lāces vadībā LNMM ne tikai dokumentē, saglabā un popularizē Latvijas kultūras mantojumu, bet ir aktīvi iesaistījies Latvijas profesionālās vizuālās mākslas aktuālo notikumu un izcilāko sasniegumu apzināšanā un novērtēšanā, veicinot Latvijas mākslas procesa intensitāti, jaunu projektu un oriģinālu ideju attīstību, popularizējot Latvijas mākslinieku radošos panākumus gan Latvijā, gan ārpus mūsu valsts robežām.

LMB Gada balvai nominēta Eduarda Veidenbauma muzeja Kalāči pastāvīgā ekspozīcija Vairāk gaismas!, kā arī muzeja projekts Vairāk gaismas!. Balvai nominēta arī Jelgavas Vecpilsētas mājas ekspozīcija Māja stāsta, Kārļa Ulmaņa piemiņas muzeja Pikšas pastāvīgā ekspozīcija Kārlis Ulmanis 1877-1942.

Balvai nominēta arī Latvijas Nacionālās bibliotēkas izstāde B kā baroks, LNMM izstāde un notikumu programma Purvītis, Latvijas Okupācijas muzeja ekspozīcija Latvija Padomju Savienības un nacionālsociālistiskās Vācijas okupāciju varā 1939-1991.

Balvai nominēta Liepājas 17.gadsimta līdz 19.gadsimta interjera muzeja Hoijeres kundzes viesu nams restaurācija un izveide, Memoriālo muzeju apvienības projekts Personības klausās, muzeja un pētniecības centra Latvieši pasaulē. Izstāde NYET, NYET, SOVIET! Politiskie protesti un demonstrācijas ārpus Latvijas 1945-1991. Tāpat balvai nominēta Rakstniecības un mūzikas muzeja izglītības platforma Augsim muzejā! un Rundāles pils muzeja digitālais gids.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja