Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 20. jūnijs
Rasa, Rasma, Maira

Latvijas Muzeju biedrības galveno balvu saņem Ziedoņa muzeja projekts Muzeja ceļa piezīmes

Pirmdien, 3. jūnijā, Latvijas Muzeju dienas ietvaros, kas šogad norisinājās Eduarda Veidenbauma muzejā Kalāči, tika pasniegta Latvijas Muzeju biedrības gada balva. Galvenās balvas saņēmējs ir Ziedoņa muzejs un tā jaunais piedāvājums – individuālā apmeklējuma programma Muzeja ceļa piezīmes, savukārt Mērijas Grīnbergas balvu par mūža ieguldījumu saņēma Jāņa Jaunsudrabiņa muzeja Riekstiņi vadītāja Ilze Liepiņa-Līduma, informēja Latvijas Muzeju biedrības valdes locekle Annija Sauka.

Līdzās galvenās balvas saņēmējam žūrija laureātu vidū izcēla trīs finālistus – Jūrmalas muzeja filiāli Aspazijas māja par izstādi bērniem Makss un Morics. Tulkojusi Aspazija, Latvijas Nacionālo bibliotēku par izstādi No Arkādijas līdz Marsam un Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeju par izstādi Snīkeri: eko x ego

Iesniegtos projektus vērtēja žūrijas komisija, kuru veido pieci Latvijas Muzeju biedrības valdes pieaicināti komisijas locekļi – UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas Izglītības sektora vadītāja Elīna Bērziņa, Izglītības un zinātnes ministrijas Izglītības departamenta direktora vietnieks, kā arī Draudzīgā Aicinājuma Cēsu Valsts ģimnāzijas vēstures skolotājs Edgars Plētiens, AZERON dažādības vadības eksperte Rasma Pīpiķe, Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeja Pētniecības nodaļas vadītāja Elīna Kalniņa un Latvijas Mākslas akadēmijas Dizaina nodaļas vadītājs un dizainers Matīss Zvaigzne.

Ziedoņa muzeja darbības pamatprincips ir Imanta Ziedoņa vēlēšanās: "Es gribu muzeju kā mūzu māju, kur cilvēki nāk pavadīt laiku attīstībā, jēgpilnās sarunās un jaunradot." Muzeja individuālā apmeklējuma programma Muzeja ceļa piezīmes rosina apmeklētājus ar spēles elementiem pašiem veidot savu apmeklējuma tempu un secību, kā arī rosina uz dažādām pārdomām, kas saistītas ar Imantam Ziedonim tuvām idejām: latviskais dzīves veids, trīs līmeņu kopšanas koncepts, dabas un cilvēka savstarpējās attiecības. Individuālās muzeja apmeklējuma programmas ietvaros tika izveidota burtnīca, labiekārtota un piemērota arī muzejam piegulošā dārza teritorija, vienlaikus īstenojot muzeja vizuālo identitāti dažādos dizaina elementos. Ar mākslīgā intelekta radīto Imanta Ziedoņa balss sintezatoru tika piepildīts dzejnieka nerealizēts dzīves sapnis – kļūt par dārznieku.

Žūrija komentē: "Projekts parāda, ka muzejs var būt pionieris inovatīvā un jēgpilnā tehnoloģiju apgūšanā un ieviešanā un starpnozaru sadarbībā, risinot juridiskus un tehnoloģiskus izaicinājumus. Ziedoņa muzejs ir piepildījis Imanta Ziedoņa sapni kļūt par dārznieku, dzejniekam individuāli sagaidot katru apmeklētāju un pastāstot par reiz stādītajiem augiem un kokiem un rosinot domāt par sevi, savu vietu pasaulē un pastāvošajām vērtībām."

Savukārt Mērijas Grīnbergas balvu par mūža ieguldījumu saņēma Ilze Liepiņa-Līduma. Balvas mērķis ir izcelt konkrēta cilvēka ieguldījumu muzeja vērtību saglabāšanā un popularizēšanā, kā arī uzsvērt un atgādināt, ka muzeja vērtību saglabāšanā nākamajām paaudzēm nozīmīga loma ir muzeja darbiniekiem. Ilze Liepiņa-Līduma dzimusi Riekstiņos un saimniekošanu rakstnieka Jāņa Jaunsudrabiņa bērnības gadu viensētā uzskata par savu dzīves misiju. Neatlaidīgi un mērķtiecīgi muzeja vadītāja rūpējusies gan par ēku kompleksa, gan ainavas saglabāšanu, radot Mūsmājas par vienu no Neretas kultūras dzīves centriem un saglabājot Jāņa Jaunsudrabiņa Baltajā grāmatā atainoto 19. gadsimta noskaņu. 

Līdzās galvenajai balvai žūrija laureātu vidū izcēla trīs projektus:

Jūrmalas muzeja filiāles Aspazijas māja izstāde bērniem Makss un Morics. Tulkojusi Aspazija.

Žūrijas komentārs: "Projekts piedāvā teicamu risinājumu jaunākās auditorijas iepazīstināšanai ar Aspaziju un viņas profesionālo darbību. Mazā, bet pārdomāti un asprātīgi iekārtotā telpa ierauj mazos apmeklētājus uzdevumu virpulī, no kura viņi iznāk ar jaunu lasītvēlmes sparu un Aspazijas tulkotajiem pantiem un varoņiem paliekošā atmiņā." 

 

Latvijas Nacionālā bibliotēkas izstāde No Arkādijas līdz Marsam.

Žūrijas komentārs: "Izstāde sniedz nebijušu iespēju iepazīt unikālu Latvijas Nacionālās bibliotēkas kolekciju un izzināt Rīgas parku stāstus, atklājot tos kā līdzdalībniekus dažādu laiku pilsoniskajā aktīvismā un rosinot domāt par to nākotni. Izstādes interaktīvie, atkārtoti izmantojamie dizaina elementi apmeklētājam piedāvā eksponātus atklāt katram pašam."

 

Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeja izstāde Snīkeri: eko x ego.

Žūrijas komentārs: "Laikā, kad muzeju vidē īpaši aktuāls jautājums ir jauniešu uzrunāšana, Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejs rāda priekšzīmi, precīzi notverot laikmeta garu un radot drosmīgu, pārliecinošu un satriecoši spilgtu izstādi, kas prasmīgi balansē daudzveidīgās komponentes, nezaudējot ne tās vēstījumu, ne pievilcību."

 

Latvijas Muzeju biedrības Gada balvas 2024 žūrija izsaka pateicību visiem muzejiem, kuri iesniedza savus projektu pieteikumus, un aicina iepazīt visus LMB Gada balvas 2024 laureātus un žūrijas komentārus LMB vietnē www.muzeji.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja