Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +14 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Latvijas Okupācijas muzejā atklāj izstādi par latviešu jauniešu cīņu pret komunistisko okupācijas režīmu

Atzīmējot Nacionālās pretošanās kustības piemiņas dienu un godinot nacionālās pretošanās kustības dalībniekus, Latvijas Okupācijas muzejs 15. martā atklās izstādi …Brīvības garu nevar nokaut!, par Latvijas jauniešu cīņu pret komunistisko okupācijas režīmu 1940. gados, kas ir kā tematisks turpinājums muzeja vides izstādei.

Kad 1940. gadā Padomju Savienība okupēja Latviju, patriotiski audzinātā jaunatne aktīvi dibināja pretošanās grupas, kā arī īstenoja dažādas pretošanās akcijas. Jauniešu darbības – nacionālu organizāciju veidošana, patriotisku uzsaukumu izgatavošana un izplatīšana, ieroču vākšana, aizliegtā Latvijas Republikas karoga izkāršana un aizliegto nacionālo svētku atzīmēšana, turpinājās arī turpmākajos okupācijas gados.

Vides izstādē pie Muzeja aplūkojamos stāstus par Latvijas jaunatnes nacionālo cīņu tagad papildina Izstāžu zālē skatāmi oriģināli dokumenti, vēstules un fotogrāfijas no muzeja krājuma un teksti no Audiovizuālo materiālu krātuves videoliecībām, kurās bijušie jaunieši stāsta par savu darbību.

1945. gada novembrī 16 gadu vecumā arestētā Jelgavas vidusskolas audzēkne Ausma Anda Ubarte atceras: “Visi bijām jauni – no 15 līdz 17 gadiem. Gribējām, lai būtu brīva Latvija. Mēs savu Latviju ļoti mīlējām. Sākums bija šeit, manā istabā. Mēs uzzinājām, ka ir tāda skolēnu organizācija Rīgā. Nolēmām, ka arī Jelgavā tādai jābūt. Tā bija pretošanās kustības organizācija Trīs zvaigžņu organizācija. Mēs rakstījām proklamācijas, protams, ar roku, un izmētājām pilsētā. Saturs bija apmēram šāds: “Vācieši bija zvēri, bet boļševiki – nezvēri” un “Latvieši, esiet modri!” Protams, baidījāmies, līdām pa drupām, kāpām augstu, lai lapiņas var tālāk aizlidot. Mums bija pretvalstisks žurnāls Palīdzi Tu ar, kurā rakstījām patriotiskus dzejoļus, zīmējām karikatūras. Vācām medikamentus un pārtiku, ko vien varēja, jo pēc kara bija grūti. Meitenes nesa to partizāniem."

Jauniešu degsme, vēlme cīnīties un atgūt zaudēto dzimteni, nežēlojot sevi un upurējot savu dzīvi cīņai pret komunistisko okupācijas režīmu, ir skarbs atgādinājums par brīvas Latvijas vērtību un neatsverams ieguldījums nacionālajā pretošanās kustībā.

Izstādi …Brīvības garu nevar nokaut! – gan pie muzeja, gan Izstāžu zālē varēs apskatīt līdz oktobra beigām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja