Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Medicīnas vēstures muzejā skatāma izstāde Miers baro. Karš posta

Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā tapusi jauna izstāde Miers baro. Karš posta. Tajā apskatāmas vēstures liecības, kas vēsta par cilvēcībai būtisko robežu kara un varas brutalitātes apstākļos, aiz kuras sadzīve pārtop plikā izdzīvošanā. Izstāde aicina uz solidāru pieticību, sniedzot atbalstu tiem, kuriem tas šobrīd nepieciešams visvairāk.

Medicīnas vēsturē militārismam ir lielāka loma, nekā to gribētos atzīt. Muzeja krājumā tādēļ netrūkst vēstures liecību, kas ļauj salīdzināt kara apsēstas varas brutalitāti ar "mierlaiku" pilsoņa pašreizējām bažām par apkures rēķinu gaidāmo kāpumu un pārtikas cenām. Šo pretstatu kontekstā Medicīnas vēstures muzejā ir tapusi izstāde Miers baro. Karš posta par cilvēcībai būtisko robežu, aiz kuras sadzīve pārtop plikā izdzīvošanā.

Izstādē iekļautas fotoliecības par bada gadiem Krievijā un Ukrainā pēc lielinieku apvērsuma 20. gs. sākumā, kad pārtikas trūkuma dēļ bojā gāja vairāk nekā 5 miljoni cilvēku. Šīs fotoliecības liek savādāk aplūkot turpat līdzās izstādītās pārtikas kartītes, ko Otrā pasaules kara laikā Latvijā ieviesa vācu un padomju okupācijas režīmi. Apceres vērti ir pagātnes notikumiem piederīgie "taupības kalendāri" un "racionalizētas kara virtuves" pavārgrāmatas, kurās propaganda atšķaidīta ar noderīgiem padomiem apstākļos, kad sarūpēt iztiku, apkopt mājas soli un uzturēt kārtībā pašam sevi bija teju neiespējami.

Karš tepat līdzās dara visu, lai devalvētu dzīvības vērtību. Izstāde Miers baro. Karš posta tapusi, lai kalpotu kā aicinājums uz solidāru pieticību, lai atlicinātu tiem, kurus Krievijas iebrukums Ukrainā ir skāris visvairāk. 

Kuratori: Kristīne Liniņa un Kaspars Vanags. Krājuma un pētniecības darba grupa: Zane Alika, Dita Kļaviņa un Mārtiņš Vesperis. Izstādes mākslinieks Kirils Kirasirovs. Muzejs pateicas par sadarbību Viesturam Radovicam, Allai Lomanovskai un LU Akadēmiskajai bibliotēkai.

Publicitātes attēls: Zupas virtuve Amerikas Sarkanā Krusta Liepājas bērnu ēdināšanas punktā. Liepāja, 1920. Fotogrāfs: Juris Bokums. MVM krājums.

Paula Stradiņa medicīnas vēstures muzejs pirmo reizi durvis apmeklētājiem vēra 1961. gadā un šobrīd ir viens no apmeklētāju iecienītākajiem muzejiem Latvijā. 2022. gada publisko norišu programma apvieno dažādas nozares, par centrālo izvirzot veselības jēdzienu.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja