Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Mēs ar Soņu, visbeidzot

Lai arī Soņa jau piecus gadus dzīvo Vācijā un regulāri braukā pa jaunās mūzikas festivāliem pasaulē, viņa strikti saglabājusi Austrumeiropas ģērbšanās stilu. Proti, īstam austrumeiropietim džinsi ir džinsi, nevis kvalitatīvi un nekvalitatīvi, moderni un nemoderni, labi guļoši un slikti stāvoši, nemaz nerunājot par zīmoliem. Viņai ir elastīgi džinsi ar paplašinātiem galiem, melni augstpapēžu zābaki ar kvadrāta purnu un papēdi, pūkaini mohērai pakaļdarināti džemperīši ar pērlīšu izšuvumu un posmtārpa kurtka. Lūk, to var saukt par attieksmi.


Lai gan, visticamāk, tā nav nekāda attieksme, tā vienkārši ir austrumeiropieša izpratne par to, kas šajā dzīvē ir svarīgs. Māksliniece Anita no Berlīnes aizstāv antikonsumerisku dzīvesveidu, un visi viņas apģērbi ir ar Jack Wolfskin zīmi, tas ir, klasiska piegriezuma un augstas kvalitātes sporta apģērbi, kas maksā trīsreiz dārgāk par tādiem pašiem apģērbiem H&M vai tml. veikalos.

Tā savukārt ir rietumeiropieša izpratne par to, kas šajā dzīvē ir svarīgs, izpratne, kurai jāpateicas arī par to, ka veikalā ne-bio pārtiku var nopirkt pat divreiz lētāk nekā Latvijā, un šie gardie ALDI vīni no Čīles par diviem eiro pudelē, nē, varbūt, ar lētu iepirkšanos man vairs nevajadzētu lepoties, jo tas ir tik ļoti austrumeiropiski, rietumeiropieši drīzāk lepojas ar to, ka iepērkas "godīgi" (fair trade), ekoloģiski un kvalitatīvi. Vai "negodīga" patērēšana būtu rakstāma bez pēdiņām, resp., patiešām ir negodīgums — tas ir labs jautājums, ko es sev vēl kādu laiku tomēr nesaņemšos uzdot. Es zinu, ja Soņa būtu sportiste, viņa lepotos ar olimpiskā čempiona statusu Pekinas olimpiādē, turpretī Anita būtu starp tiem, kas guļas priekšā olimpisko lāpu pavadošajām mašīnām ar T-kreklu "brīva Tibeta" mugurā.

Visbeidzot mēs ar Soņu radošā nama iemītnieku savstarpējās iepazīšanās vakarā pajautājām saimniecības vadītājai, kurā plauktiņā ir ēdieni, ko šeit atstājuši iepriekšējie nama iemītnieki un ko var ēst par brīvu. Tas mūs laikam arī nodeva. Vācu jaunie mākslinieki pirka paši savējos. Vietējā veikalā vienu dienu pamanījām ko neredzētu — vieni iepirkuma ratiņi pie ieejas piekrauti pilni ar pārtiku un uzrakstu "Gratis zum mitnehmen", proti, par brīvu. Tur bija jogurti un biezpiens, konservi un šķīdināmās mērces, zupas un sulas, un pat kafija un tēja, viss ar tikko beigušos termiņu (bet mums ar Soņu ļoti garšoja), tajā brīdī jau neuzdrošinājāmies dalīties savā atklājumā ar citiem. Mums bija kaut kāda citādāka izpratne par antikonsumerismu.

Austrumeiropieši ir kā skudras. Viņi ir visās ārzemēs un visur izmanto iespējas, ko sniedz... var jau, protams, teikt — atvērtas robežas, modernās cilvēktiesības, nediskriminācija. Man tomēr radusies sajūta par to, ka tās ir pavisam citas iespējas, ko viņi izmanto. Iespējas, ko sniedz atšķirības starp Rietumeiropas un Austrumeiropas patērēšanas tradīcijām. Starp "ko ēst" un "kā ēst" ir plaisa, kur ieviesties un rīkoties gluži pretēji tam, kā rīkojas attīstīto valstu iedzīvotāji. Atļauties skolās špikot, braukt par zaķi, stopēt, vilkt lētāko, ēst lētāko, lepoties, ja izdodas kaut ko dabūt par brīvu, nebaidīties no svešiem cilvēkiem, gadījuma naktsmājām, lētākajiem hosteļiem un prusakiem, pusoficiāliem gadījuma darbiem, mācīties valodas, vienmēr būt gataviem sitienam, necienīt statusus un zīmolus, piedalīties visās olimpiskajās spēlēs.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja