Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Nominācija Gulagā rakstītas vēstules uz bērza tāss pieteikta UNESCO starptautiskajam reģistram Pasaules atmiņa

Piecu valstu atmiņas institūcijas iesniegušas kopīgu nomināciju ar priekšlikumu iekļaut no Sibīrijas nosūtītās bērza tāss vēstules UNESCO programmas Pasaules atmiņa starptautiskajā reģistrā. Gulagā rakstītas vēstules uz bērza tāss (1940–1965) ir Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Polijas un Ukrainas kopīga nominācija, informēja UNESCO pārstāve Kitija Balcare.

Latvija, Lietuva, Polija, Igaunija, un Ukraina ir iesniegusi UNESCO kopīgu pieteikumu par gulagā rakstīto vēstuļu uz bērza tāss iekļaušanu UNESCO programmas Pasaules atmiņa starptautiskajā reģistrā. Latvijas vēstules, kas rakstītas uz bērza tāss, tiek glabātas 11 Latvijas muzejos – Tukuma muzejā, Aizkraukles Vēstures un mākslas muzejā, Daugavas muzejā, Jēkabpils Vēstures muzejā, Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā, Latvijas Okupācijas muzejā, Madonas Novadpētniecības un mākslas muzejā, Rakstniecības un mūzikas muzejā, Talsu novada muzejā, Andreja Pumpura Lielvārdes muzejā un muzejā Ebreji Latvijā. Tukuma muzeja direktore Agrita Ozola uzsver, ka šī nominācija ir svarīga, lai pasaulē vairotu cilvēcību.

Pieteikumā, kas sagatavots sadarbībā ar visu piecu valstu UNESCO nacionālajām komisijām, tostarp ar UNESCO Latvijas Nacionālo komisiju, iekļauti 148 dokumenti, kas tapuši no 1940. līdz 1965. gadam iespaidīgajā padomju represiju sistēmā, ko pazīstam ar nosaukumu gulags. Dokumentu kopumā ir vēstules, kas rakstītas uz bērza tāss, un citi politisko ieslodzīto vai izsūtīto personu dokumenti, kas glabājas 31 atmiņas institūcijā piecās valstīs – Igaunijā, Latvijā, Lietuvā, Polijā un Ukrainā.

UNESCO programmas Pasaules atmiņa starptautiskajā reģistrā ir apkopots pasaules nozīmes dokumentārais mantojums. Reģistrs ir plašāk pazīstama programmas Pasaules atmiņa daļa, kuras mērķis ir veicināt atmiņas institūciju sadarbību, lai saglabātu un nodrošinātu piekļuvi dokumentārajam mantojumam. Pašlaik reģistrā ir 494 ieraksti.

Ar Latviju saistītie ieraksti Pasaules atmiņa starptautiskajā reģistrā pašreiz ir četri – Dainu skapis (2001. gadā), Baltijas ceļa dokumentārais mantojums, kas iesniegts kopā ar Igauniju un Lietuvu (2009. gadā), Polijas sagatavotā nominācija par Ļubļinas ūnijas noslēgšanas akta dokumentu (2017. gadā), Hanzas savienības dokumenti, ko kopīgi iesniegušas Dānija, Igaunija, Latvija, Polija, Vācija un Beļģija (2023. gadā).

Lēmums par uz bērza tāss rakstīto vēstuļu iekļaušanu UNESCO programmas Pasaules atmiņa starptautiskajāreģistrā gaidāms 2025. gada maijā.

 

UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) ir specializēta Apvienoto Nāciju Organizācijas aģentūra, kas apvieno 193 valstis visā pasaulē savstarpējai sadarbībai izglītības, zinātnes, kultūras, komunikācijas un informācijas jomā, lai sekmētu mieru, sabiedrības labklājību un ilgtspējīgu attīstību. Latvija pievienojās UNESCO 1991. gadā, bet kopš 1994. gada izveidotā UNESCO Latvijas Nacionālā komisija nodrošina UNESCO programmu īstenošanu Latvijā un rūpējas par Latvijas interešu un pieredzes pārstāvniecību UNESCO darbības jomās starptautiski.

Plašāk: www.unesco.lv

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja