Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Nosaukti Normunda Naumaņa gada balvas mākslas kritikā nominanti

Par darbu dažādu mākslas jomu kritikā žūrija balvai virza Kristīni Briedi, Gundegu Eveloni, Janu Kukaini, Ivaru Šteinbergu un Gunu Zeltiņu. Normunda Naumaņa vārdā nosauktās gada balvas mākslas kritikā un Jaunā kritiķa/es veicināšanas balvas ieguvēji tiks paziņoti un balvas pasniegtas 8. janvārī Jaunajā Rīgas teātrī sarīkojumā NN nakts.

Normunda Naumaņa vārdā nosauktās Gada balvas kritikā ieguvējs saņems naudas stipendiju 1500 eiro apmērā, kuru atbalsta tehnoloģiju uzņēmums Tilde. Jaunā kritiķa/es veicināšanas balvas ieguvējs saņems EUR 500, to atbalsta SIA Kurekss.

Žūrija vērtēja recenzijas, kas publicētas laika posmā no 2022. gada 1. decembra līdz 2023. gada 1. decembrim.

Kristīnes Briedes publikācijas izdevumā Kino Raksti demonstrē īpašu pietāti pret recenzējamo, pat pētāmo materiālu, pamatīgu iedziļināšanos. Viņas recenzijas apliecina, ka kino aktualitātes ir iespējams izprast tikai plašākā vēsturiskā procesa kontekstā, tagadnes aktuālo mākslas notikumu un pagātnes mantojuma sinerģijā. Kā dokumentālā kino režisore Krīstīne Briede meklē un atrod recenzējamos objektus sev tuvajā dokumentālajā kino un recenzē tās ar profesionāļa un kontekstuālu izpratni.

Izstādes vai mākslas notikuma apmeklējums kā intriģējošs piedzīvojums un mākslas fakta atklāsmes skola – tā varētu kopsavelkot raksturot Gundegas Evelones recenzijas. Arī laikmetīgās mākslas noslēpumos neiesvētīts lasītājs kā notikuma līdzdalībnieks te it neviļus attopas tās vērtību un problemātikas laukā. Ar līdzbiedra ieinteresētu skatu sniegtajā procesuālajā vēstījumā gudri ieslēpts asredzīgs vērtējums. Gundega Evelone ir nominēta par vizuālās mākslas recenzijām portālā lsm.lv.

Savā mākslas kritikā apvienojot pilsonisku kaismīgumu ar akadēmisku nosvērtību un terminoloģisku precizitāti, Jana Kukaine piedāvā lasītājam doties vizuāli tēlainā ceļojumā. Bruņojusies ar visplašāko mūsdienu mākslas zinātņu instrumentu arsenālu, viņa analītiski uzlūko un vēro ikvienu mākslas darbu kā pabeigtu un neatkarīgu būtni, kas viņas tekstos turpina dzīvot, elpot un ciest, šādi atraisot mākslinieka iecerēto potenciālu. Janu Kukaini žūrija ir nominējusi par vizuālās mākslas recenzijām portālā Arterritory.

Žūrijas ieskatā Ivara Šteinberga recenzijās apvienotas autora prasmes gan akadēmiskajā, gan radošajā rakstīšanā. Atsaukdamies uz literatūras un kultūras vēstures faktiem un tekstiem, stilizēdams un dažkārt arī provocēdams, viņš kļūst par aizraujošu sarunu biedru gan rakstniekiem, kuru darbus vērtē, gan arī lasītājiem. Lai arī viņa recenzijas ir stilistiski valdzinošas un asprātīgas, to pamatā ir nopietnas zināšanas un interese par mūsdienu kultūras procesiem, kā arī asa sava laikmeta izjūta. Ivars Šteinbergs ir nominēts par literatūras kritikām, kas publicētas interneta žurnālos Satori un Punctum.

Žūrijas vērtējumā Gunas Zeltiņas teātra kritikas un pētījumi vienmēr izceļas ar iedziļināšanos un tik lielu objektivitāti, cik vien tāda vispār iespējama, analizējot artefaktus. Te palīdzējis noteikts "koordinātu tīkls", proti, viņas zināšanas par pasaules kontekstiem un latviešu skatuves mākslas vēsturi. Tās ļauj gan personības, gan parādības skatīt procesā un cēloņsakarībās, novērtēt ne vien mākslinieka unikālo ceļu kāpumā, bet izprast arī tā kritumus, nekad nezaudējot ticību atjaunotnei. Guna Zeltiņa ir nominēta par publikācijām Teātra Vēstnesī un portālā Kroders.

8. janvāra sarīkojumā NN nakts Jaunajā Rīgas teātrī tiks cildināti Gada balvai izvirzītie kritiķi, paziņoti Gada balvas mākslas kritikā un Jaunā kritiķa/es veicināšanas balvas laureātu vārdi. Šī gada NN nakts devīze ir "Iepazīsimies laicīgi!", to veido Klāvs Mellis un Ance Strazda, piedalās kritiķi, kā arī Matīss Budovskis un Igors Šelegovskis, topošie skatuves mākslinieki no JVLMA un Dailes teātra muzikālo aktieru kursa un Jaņa Rozentāla Mākslas skolas audzēkņi.

Normunda Naumaņa vārdā nosaukto Gada balvu mākslas kritikā 2015. gadā nodibināja Normunda Naumaņa biedrība. Lēmumu par šī gada nominantiem pieņēma biedrības izveidota žūrija: žūrijas priekšsēdētājs filozofs un rakstnieks Ilmārs Šlāpins, Nacionālā kino centra direktore Dita Rietuma, mākslas zinātniece un izdevniecības Neputns izveidotāja Laima Slava, teātra zinātniece un kritiķe Edīte Tišheizere, Valsts kamerorķestra Sinfonietta Rīga mākslinieciskā producente, muzikoloģe Baiba Kurpniece, literatūras kritiķe un pētniece Anda Baklāne, dzejnieks un literatūrzinātnieks Kārlis Vērdiņš un Normunda Naumaņa biedrības valdes priekšsēdētāja Sarmīte Ēlerte.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja