Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Noteiktas "100 galvenās grāmatas pasaulē"

Visādu autoritatīvu topu mīļotājus iepriecinās un/vai amizēs šī pavisam svaigā ziņa: ASV ietekmīgais nedēlas žurnāls Newsweek, veicot aptauju un pētot reitingus Modern Library, Ņujorkas Publiskajā bibliotēkā, ASV Kongresa bibliotēkā, St. John's College Reading List, Opras Vinfrijas un citu V.I.P. (ļoti-svarīgo-personu) Grāmatu draugu klubos, nule sastādījis PSGS jeb Pasaules Simts Galveno Grāmatu sarakstu.

Pirmajā vietā - nē, neuzminējāt, Bībele vis nav ievietota.

"Grāmatu grāmatas" godpilno sarakstu atklāj Ļeva Tolstoja epohālais megaromāns Karš un miers (pirmo reizi izdots 1869.gadā; Tolstojam veicies pat divreiz - 48. vietā ir ierindots arī viņa romāns Anna Kareņina)

Pirmajā desmitniekā vēl iekļuvušas sekojošas literatūras vērtības: Džordža Orvela antiutopija 1984 (pirmpublicējums 1949.), Džeimsa Džoisa metaromāns Uliss (1922), Vladimira Nabokova skandalozais nimfetes stāsts Lolita (1955), Viljama Folknera ģeniālā ģimenes sāga Troksnis un niknums (1929), Virdžīnijas Vulfas izcili smalkjūtīgais darbs Uz bāku (1927), amerikāņu romanistikas klasiķa Ralfa Ellisona sadzīves misticisma pilnais Neredzamais (1952), abi VII g.s. pirms Kristus tapušie sengrieķu epi, proti, Homēra Odiseja un Īliāda, Džeinas Ostinas "meiteņu literatūras" pionieris-romāns Lepnums un aizspriedumi (1813) un Dantes Aligjēri 1321. gadā pabeigtais mūža darbs Dievišķā komēdija.

Protams, izpētot visu 100 grāmatu sarakstu, var vien pabrīnīties, cik krāšņa un daudzveidīga ir šī literārā buķete (tur Kārļa Marksa Kapitāls jauki sadzīvo ar Virdžīnijas Vulfas Misis Deloveju un Nikolo Makiavelli Princis - ar Tukidīda Peleponesas kara vēsturi, Tolkīna Viduszemes rūķi rātni draudzējas ar Milna Vinniju Pūku, bet Roulingas hormonālās vētras pārdzīvojošais Harijs Poters iepazīstas ar Džeka Keruaka Ceļā amorālajiem bītņikiem...) un , ja kādam iešaujas prātā ideja - savākt šos simts "burtu ziedus" savā mājas privātkolekcijā, - tas būtu tikai lieliski un apsveicami!

Latviešiem kā kultūrtautai šoreiz ir pamats lepoties - vismaz Top-100 pirmā desmitnieka oriģinālus varam lasīt arī mūsu pašu valodā. Ar pilnu, kā formulējuši Newsweek literārie eksperti, PASAULES LITERATŪRAS METASARAKSTU varat iepazīties šeit: www.newsweek.com/id/204478/.

(precizēta grāmatas "Uz bāku" autore)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja