Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Paplašinātas iespējas kultūras pieminekļu atjaunošanai Jūrmalā

Jūrmalas pašvaldība izsludinājusi līdzfinansējuma konkursu Jūrmalas vēsturisko ēku atjaunošanai un saglabāšanai. No šā gada paplašinās kultūrvēsturisko ēku loks, kuras var pretendēt uz pašvaldības līdzfinansējumu, – konkursam var pieteikt arī tās būves, kuru galvenā fasāde ir pilnā apmērā redzama no publiskās ārtelpas.

Iepriekšējos gados uz līdzfinansējumu fasāžu elementu, jumtu, logu un dekoratīvo būvelementu atjaunošanai varēja pieteikt kultūrvēsturiski vērtīgas ēkas Jomas ielā; kultūras pieminekļus, kuros tiek organizēti pašvaldības atbalstīti kultūras pasākumi; kulta celtnes – dievnamus.

No šā gada līdzfinansējumam var pieteikt arī tādus kultūras pieminekļus, kas ir sabiedrības apskatei pieejami, – ēkas, kuru galvenā fasāde ir apskatāma no publiskās ārtelpas.

“Jūrmalas unikālā koka apbūve veido pilsētas īpašo gaisotni, tā allaž piesaistījusi tūristus un vēsturisko ēku pētniekus,” atzīmē Gundars Ūķis, Jūrmalas Kultūrvides un dizaina centra vadītājs. “Rūpējoties par tās saglabāšanu un sniedzot atbalstu vēsturisko ēku īpašniekiem, pašvaldība jau desmito gadu konkursa veidā piešķir līdzfinansējumu kultūrvēsturiski vērtīgu ēku un vēsturiskā fona apbūves ēku atjaunošanai. Šo gadu laikā ar pašvaldības atbalstu kopumā gandrīz 500 000 eiro apjomā atjaunotas arhitektūras pieminekļu fasādes Jomas ielā, baznīcu fasādes, interjeri, būvelementi, kā arī labiekārtota apkārtējā vide. Tādējādi palīdzam izcelt šo senatnīgo ēku šarmu un saglabāt vēsturiskās liecības nākamajām paaudzēm.”

Kopumā ir noteiktas četras kultūras pieminekļu ēku grupas, kuras var pretendēt uz Jūrmalas pašvaldības līdzfinansējumu.

Līdzfinansējumam var pieteikt sabiedrības apskatei pieejamus kultūras pieminekļus – ēkas, kuru galvenā fasāde ir apskatāma no publiskās ārtelpas.

Otra ēku grupa ir sabiedrības apskatei pieejami kultūras pieminekļi vai kultūras pieminekļa sastāvā ietilpstošas kultūrvēsturiski vērtīgas ēkas Jomas ielas posmā no Ātrās ielas līdz Turaidas ielai.

Šīm abām ēku grupām līdzfinansējumu fasāžu elementu, jumtu, logu un dekoratīvo būvelementu atjaunošanai var piešķirt līdz 50% apmērā no atjaunošanas projekta kopējām izmaksām; maksimālais pašvaldības līdzfinansējums vienam projektam ir 15 000 eiro.

Trešā grupa ir kultūras pieminekļi, kuros ar pašvaldības atbalstu tiek organizēti kultūras un sabiedrības sociālās integrācijas pasākumi. Vienam projektam var piešķirt līdzfinansējumu līdz 90% no projekta kopējām izmaksām, ja veicamo darbu tāme ir līdz 10 000 eiro. Ja tā pārsniedz 10 000 eiro, līdzfinansējuma apmērs ir līdz 9000 eiro, pieskaitot 50% no summas, kas pārsniedz 10 000 eiro, bet ne vairāk kā 15 000 eiro.

Valsts un vietējās nozīmes aizsargājamo kultūras pieminekļu statusā esošo kulta celtņu, tostarp dievnamu, kapelu, lūgšanu namu un reliģisko priekšmetu saglabāšanai var piešķirt līdzfinansējumu vienam projektam līdz 100% apmērā, ja tā kopējās izmaksas nepārsniedz 15 000 eiro. Ja īstenojamā projekta izmaksas pārsniedz 15 000 eiro, līdzfinansējums tiek piešķirts ne vairāk kā 15 000 eiro apmērā.

Pieteiktos projektus izvērtēs komisija, lēmums tiks pieņemts mēneša laikā. Konkursā iesniegtie projekti namīpašniekam ir jārealizē līdz 2024. gada decembrim.

Līdzfinansējumam var pieteikties līdz 2024. gada 22. martam (ieskaitot). Pieteikums jāiesniedz Pils ielā 1, Jūrmalā. Jautājumu gadījumā par iesniedzamo dokumentāciju aicinām sazināties pa tālruni 62001010 vai rakstīt uz e-pasta adresi [email protected].

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja