Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Par mūža ieguldījumu Jūrmala piešķirs balvas gleznotājam Uldim Zemzarim un grafiķim Imantam Ozoliņam

Piektdien, 23. februārī, plkst. 18 Dzintaru koncertzālē svinīgā ceremonijā tiks apbalvoti Jūrmalas Gada balva kultūrā 2017 laureāti, bet balvu par mūža ieguldījumu Jūrmalas kultūras dzīves veidošanā tiks piešķirtas gleznotājam un prozaiķim Uldim Zemzarim un grafiķim Imantam Ozoliņam, informēja Jūrmalas pilsētas domes sabiedrisko attiecību speciāliste Astra Šēnberga.

Uldim Zemzarim šogad aprit 90 gadu. Mākslinieks dzimis Jūrmalā, Mellužos, 1928. gada 24. februārī. Mākslinieks kā vecmeistars labi pazīstams un iecienīts Latvijā. Viņa darbi glabājas gan Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā Rīgā un Latviešu Mākslinieku savienības mākslas kolekcijā, gan arī Jūrmalas pilsētas muzejā un Tukuma mākslas muzejā, Tretjakova galerijā un Maskavas Izstāžu direkcijas fondos, Nortona un Nansijas Dodžu kolekcijā Ņūdžersijā Amerikas Savienotajās Valstīs, Bratislavas pilsētas galerijā Slovākijā un vēl daudzviet privātkolekcijās Eiropā, Austrālijā, ASV un citās valstīs.

Visas savas radošās darbības laikā mākslinieks pievērsies jūras tematikai. Radot liecības par aizejošo laiku, gleznās iemūžinājis Jūrmalas piekrastei raksturīgās noskaņas – zvejniekus un melni darvotās laivas, kāpās izžautos tīklus, namiņus zivju kūpināšanai un liedaga skarbo skaistumu. Mākslinieks radījis sava laika izcilāko personību portretu galeriju – gleznojis Andreju Eglīti, Uldi Ģērmani, Zigmundu Skujiņu, Imantu Ziedoni, Ēriku Hānbergu un citus; portretējis savus ģimenes locekļus. Gleznojis ainavas, klusās dabas, epizodiski strādājis abstraktās mākslas stilistikā, ilustrējis grāmatas un veidojis scenogrāfiju Dailes teātra izrādēm.

Uldis Zemzaris pazīstams arī prozas žanrā – rakstījis stāstus, humoreskas un publikācijas par mākslu. Apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeni. Pagodināts kā Latvijas Zinātņu akadēmijas goda loceklis; Latvijas Kultūrkapitāla fonda mūža stipendiāts.

Lietišķās grafikas vecmeistars Imants Ozoliņš dzimis 1930.gada 3. jūlijā Rīgā. Māksliniekam ir vairāk nekā piecdesmit gadu darba pieredze un dabas dots talants – katru detaļu viņš izstrādā līdz iespējamai pilnībai. Savos darba gados radījis vairāk nekā 3000 ekslibru, veidojis simtiem firmu logo, etiķetes, izstrādājis iepakojuma dizainu dzērieniem, pārtikas produktiem, saldumiem un kosmētikai tādiem pazīstamiem uzņēmumiem kā Uzvara, Laima, Dzintars, Latvijas Balzams, Aldaris. Mākslinieks darbojies arī grāmatu ilustrācijas jomā.

2004. gadā, pārceļoties uz pastāvīgu dzīvi Jūrmalā, kopā ar dzīvesbiedri Inu Intu Liniņu-Ozoliņu izveidojis Intas un Imanta Ozoliņu izstāžu zāli IO Vaivaros, kur apskatāma mākslinieka grafikas darbu pastāvīgā ekspozīcija.

Mākslinieks rīkojis daudzas personālizstādes, tostarp Jūrmalas pilsētas muzejā, Melngalvju namā un Rātsnamā Rīgā, kā arī Nidā Lietuvā. Piedalījies mākslas konkursos un izstādēs Latvijā un citās valstīs, darbi ievietoti mākslas katalogos Beļģijā, Itālijā, Lietuvā, Polijā un NVS.

Imants Ozoliņš ir aktīvs dalībnieks Jūrmalas mākslinieku grupā. 2015. gadā apbalvots ar Jūrmalas pilsētas Goda rakstu par aktīvu radošo darbu un ieguldījumu Jūrmalas pilsētas vārda popularizēšanā, 2016. gadā – par kultūras pieejamības veicināšanu Jūrmalā.

23. februārī Dzintaru koncertzālē svinīgā ceremonijā tiks noskaidroti un apbalvoti Jūrmalas Gada balvas kultūrā 2017 laureāti šādās nominācijās: Par mūža ieguldījumu Jūrmalas kultūras dzīves veidošanāGada balva kultūrā, Par izciliem sasniegumiem Latvijas un starptautiskajos konkursos, Par Jūrmalas tēla popularizēšanu, Par kultūras pieejamības veicināšanu Jūrmalā”. Skatītāju balsojumā visaugstāk vērtētajam pasākumam tiks piešķirta  „Skatītāju simpātiju balva par spilgtāko kultūras pasākumu Jūrmalā”.

Novērtējot kultūras dzīves spilgtākos notikumus, Jūrmalas Gada balvas kultūrā tiks piešķirtas jau 15. reizi. Pagājušajā gadā galvenais apbalvojums – Jūrmalas Gada balva kultūrā 2016 – tika piešķirts diriģentam Jānim Ozolam par pirmā Starptautiskā Baltijas koru konkursa organizēšanu Dzintaru koncertzālē.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja