Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Pasākumu rīkotājus aicina pieteikt kultūras norises digitālai fiksēšanai

Kultūras informācijas sistēmu centrs aicina pasākumu rīkotājus – valsts un pašvaldību kultūras organizācijas, kā arī neatkarīgos producentus – pieteikt izrādes, koncertus un tradicionālās kultūras norises ieskaņošanai audiovizuālā formā jeb digitālai fiksēšanai, informēja Kultūras informācijas sistēmu centra pārstāvji.

Digitalizētās kultūras norises pēc projekta realizācijas būs pieejamas plašam iedzīvotāju lokam bez maksas tiešsaistē, tajā pašā laikā nodrošinot pakalpojuma legālu izmantojumu saskaņā ar autortiesību likumdošanu. Sīkāka informācija par satura atlases kritērijiem, kā arī par kultūras norišu pieteikšanu digitālajai fiksēšanai pieejama Kultūras informācijas sistēmu centra mājaslapā

Digitalizēšanai pieteiktie pasākumi tiks vērtēti pēc noteiktiem atlases kritērijiem, lai sabiedrība varētu vispusīgi iepazīties ar augstvērtīgu un nozīmīgu kultūras norišu piedāvājumu, kas atspoguļo mūsdienu latviešu mūzikas, dejas un aktiermākslas sasniegumus, reizē atstājot spilgtu liecību par šodienas laikmeta kultūras labākajiem paraugiem.

Tiks apzinātas un digitalizētas gan profesionālās mūzikas un skatuves mākslas norises, gan vērtīgākais amatiermākslas kolektīvu sniegums. Vērā tiks ņemti tādi atlases principi kā Latvijā radīts augstvērtīgs mūzikas, dramaturģijas, režijas, horeogrāfijas un scenogrāfijas oriģinālsaturs, Latvijā un pasaulē atzinību guvuši darbi un izpildītāji, latviešu komponistu, dramaturgu un horeogrāfu jaundarbi, savukārt amatiermākslā vērtēti tiks XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI Deju svētku skašu un konkursu rezultāti, kā arī citi kritēriji.

Kultūras norišu digitālajiem ierakstiem tiks nodrošināta ilglaicīga uzglabāšana, gādājot par to drošību, kā arī pieejamību nākamajām paaudzēm. Projektā radītie audiovizuālie materiāli tiks izvietoti dažādās kultūras mantojuma izplatīšanas publiskajās platformās, turklāt projekta īstenošanas laikā tiks izveidota arī digitalizēto kultūras norišu datu bāze ar pasākumu īsiem informatīviem aprakstiem, lai lietotāji varētu atrast sev interesējošo izrādi vai koncertu pēc dažādiem meklēšanas kritērijiem. Latvijas kultūras mantojuma norišu digitālo fiksēšanu veiks publiskā iepirkumā izraudzītā kompānija SIA HDPD Productions & Dreams.

Kultūras informācijas sistēmu centrs (KISC) līdz 2022. gada augustam kā partneris īsteno sadarbību Eiropas Savienības atbalstītajā projektā Kultūras mantojuma satura digitalizācija (1. un 2. kārta), ko administrē Latvijas Nacionālā bibliotēka sadarbībā ar partneriem – Nacionālā kultūras mantojuma padomi, Latvijas Nacionālo arhīvu un KISC. Projekta virsuzdevums ir nodrošināt Latvijas kultūras mantojuma plašu pieejamību digitālajā vidē, kas kalpo par pamatu nacionālās identitātes stiprināšanai, kultūras, zinātnes, sabiedrības zināšanu un radošo industriju attīstībai, kā arī nodrošināt nacionāla kultūras mantojuma ilgtermiņa saglabāšanu digitālā formā, atkārtotas tā izmantošanas iespējas jaunos produktos un pakalpojumos, vienlaikus tā iekļaušanos vienotā Eiropas un pasaules kultūras digitālajā telpā. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja