Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Paziņoti Būkera balvas literatūrā "īsās listes" autori

Kā Diena jau solīja (sk. rakstu 30.VII), 7.septembrī Londonā tika paziņoti tie seši rakstnieki un viņu prozas darbi (romāni), kuri nokļuvuši Man Booker Prize īsajā finālistu sarakstā (short list).

Ikgadējā pasaulē  droši vien prestižākās literārās prēmijas – Būkera –  procedūra ir visai piņķerīga un ilga: vispirms no visiem pieteiktajiem (šogad bija 138 pretendenti t.s. fiction žanrā) autoriem tiek izvēlēta garās listes konkursanti (šogad – 13), tad piecu cilvēku žūrija, kuru vada bijušais Anglijas Dzejnieks – laureāts (Poet Laureate) Endrjū Moušens kopā ar laikraksta Financial Times literāro redaktori, Royal Opera House māksliniecisko direktori - baletdejotāju, vienu žurnālistu un vienu kritiķi, septembrī nosauc īsajā listē iekļautos. Tie ir Pīters Kerijs/Peter Carey ar romānu Papagailis un Olivjē Amerikā/Parrot and Olivier in America, Emma Donohjū/Emma Donoghue ar romānu Room, Deimons Galguts/Damon Galgut ar romānu Savādajā telpā/In a Strange Room, Andrea Levija/Andrea Levy  ar darbu Ilgā dziesma/The Long Song, Houvards Džeikobsons/Howard Jacobson ar grāmatu Finklera mīkla/The Finkler Question un visbeidzot – Toms Makartijs/Tom McCarthy ar romānu "C" (burts).

Bet pēc mēneša, 12.oktobrī  Londonas Ģildes zālē svinīgās vakariņās tiks nosaukts galvenās balvas ieguvējs/a. Man Booker Prize galvenā (viena) prēmija ir 50 000 mārciņas uzvarētājam, kā arī 2500 GBP katram no sešiem finālistiem. Grāmatniecības speciālisti šogad atzīmē Būkera prestiža celšanos – izrādās, pēc garā saraksta publiskošanas tajā minēto autoru darbu tirdzniecība pasaulē palielinājusies par 10 – 12 procentiem. Ko līdzīgu konstatējuši arī franču valodas zemju eksperti – gatavojoties Gonkūru prēmijas literatūrā ceremonijai, jau otro gadu nominantu sarakstā iekļauto grāmatu tirdzniecības apjomi krietni palielinās. Kas grāmatniecības globālās krīzes laikā ir pavisam laba zīme.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja