Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Provinces Oskaru tiešraide

Tulkojuma atbaidošās kvalitātes un tērpu komentētāju nekompetences dēļ, Oskaru ceremonijas ieraksta pārraide TV6 vēlā pirmdienas vakarā izvērtās mediju darbinieku neprofesionālisma demonstrācijā. Dažas prasmes tomēr noder arī tad, ja strādā medijos, kur, kā runā un reizēm izskatās, jebkurš var darīt jebko, nodomāju, skatoties Ģirta Līča mocībās ap Oskara ceremonijas saīsināto ierakstu.

Ne velti pēdējā laikā studenti man uzdod jautājumus par nepieciešamību mācīties, ja paziņas no mediju vides viņus izsmej un saka – mēs esam stāri arī bez laika pavadīšanas bibliotēkās un universitātēs. Te nu bija kārtējie stāri...

Ja simultāntulks tiek izvēlēts pēc principa, ka pagadījās tuvumā un juta saikni ar iespējamo uzvarētāju filmu "Graustu miljonārs", jo pats reiz vadījis spēli "Gribu būt miljonārs", tad mocības skatītājam garantētas. Varbūt tomēr vajadzēja aicināt kādu ar labāku pieredzi? Nekāda vaina taču nebija Kārlim Streipam, kas arī tika kritizēts, bet vienmēr spēja radīt šarmantu skatījumu uz šo pasākumu.

Es ticu, ka bija grūti tulkot ierakstu, ja tas nav iepriekš redzēts, bet visu dienu labākās ceremonijas vietas rādīja daudzas pasaules televīzijas. Nedaudz sagatavoties tomēr bija iespējams. Negribu kavēt laiku ar piemēriem, bet es pati CNN versijā noskatījos "Graustu miljonāra" režisora Denija Boila prieka runu un palēcienus. Viņš lēkāja, jo sen atpakaļ bija bērniem solījis, ka palēksies kā Tīģeris no Vinnija Pūka grāmatas, ja reiz tiks pie Oskara figūriņas. Ģirta Līča versijā es uzzināju, ka režisors savu balvu veltījis Tīģerim. Ak, jē! Un tādu lokālo versiju par ceremoniju bija bez gala. Redz, dažas kļūdas uz stresa fona katram var piedot, bet te jau bija stūrgalvīga skatītāju mocīšana.

Atšķirībā no tulka, vismaz stila ekspertes Antra Birzule un Gundega Skudriņa bija gatavojušās vakaram, lai komentētu uz sarkanā paklāja redzamās aktrišu kleitas. Viņas piedāvāja plašu informāciju par modes mākslinieku idejām aktrišu lielajam izgājienam. Viss būtu bijis labi, ja savstarpējās sarunas neatgādinātu divu klaču tantiņu līmenī: te papļāpā par to, ko Oskaru dienā klājas uzvilkt jaunām meitenēm - ai, ai varēja tomēr pieticīgāk! Tad turpina apspriest viena otra aktiera vecumu, sak, re kāds omulīgs večuks ar meitu atnācis, skat, kur aktrise gudri uzvilkusi kleitu ar piedurknēm, nav ko savas vecās rokas rādīt! Pēc tam abas ekspertes nāca klajā ar savu versiju par to, kā tumšādainiem cilvēkiem piestāv spoži apģērbi, kas, pēc vietējā stila ekspertu domām, ir aizejošā mode.
Te varēja ievākt stereotipu kolekciju! Kompetences vietā tika piedāvāta
bezdomu jūsmas un savas olekts līmenis. Varētu to visu arī dēvēt par individuālu stilu, ja ekspertes mācētu izrunāt pasaules modes zīmolu nosaukumus - tur nu kļūdu birums bija pamatīgs, kaut vai spriedelēšana par un Kartjēra (tas pats pasaules salvenais Kartjē) rotām. Pieminēto kurpju zīmolu mākslinieku vārdus ekspertu versijā pat baidos atkārtot... Tad jau labāk būtu ļāvušas noklausīties intervijas ar aktieriem - tām nemitīgi tika runāts virsū.

Kā vainagojums visai šai pašdarbībai bija uzraksts "Tiešraide" iepriekšējās nakts notikuma ierakstam. Var jau domāt, ka mēs rādām "vienkāršajam skatītājam", bet šis gājiens nozīmē pateikt, mēs raidām muļķiem un ar to lepojamies.

Top komentāri

gio
g
"You commie, homo-loving sons of guns. I didn"t expect this," Sean Penn, after winning the best actor Oscar for "Milk" Tas no Reitera. Kur ir defises, kur nav ;)
gio>>Cits tulks
g
Neesmu Keits Moss, bet, ja pirms pārrakstīšanās domāta Siobhan Fahey (ex Bananarama un Shakespears Sisters), tad angliski izrunā - Šivōn Feihī. Latviski laikam būtu Šivona Feihija.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja