Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Romāns-slepkava

Visi zina, kas notiks 15. septembrī. Tie, kas nezina, nezina pašu svarīgāko.

Iznāks galvenā muslaiku konspirologa un sazvērestības teoriju apoloģēta un pasūdīga literāta Dena Brauna jaunais romāns Pazaudētais simbols/Lost symbol. Sīkvels/turpeklis 80 miljonos eksemplāru pārdotajam Da Vinči kodam. Grāmatindustrijas Gada Galvenais Notikums – viss ar vislielākajiem burtiem.

Britu izdevēji no DoubledayBooks paziņojuši, ka darba angliskās versijas pirmā tirāža, kas jau tiek drukāta – 6,5 miljoni eksemplāru – ir neiedomājams rekords attiecīgajā žanrā. Izdevēji arī informē, ka Pazaudētā simbola manuskripta saturu pilnībā lasījuši tikai seši cilvēki – pats rakstnieks (tas tā kā būtu diezgan loģiski, ne?), viņa sieva (rakstāmmašīna) un četri redaktori Londonā.

Jau tagad ir informācija, ka romāns startēs gandrīz vienlaikus vismaz piecās pasaules valodās, kas, savukārt, nonāk pretrunā ar Doubleday apgalvojumu par tiem "sešiem izredzētajiem" (kaut arī, protams, šāda – vienkāršo nepaplašināto teikumu - tipa lektīru tulku brigāde var iztulkot arī diennakts laikā).

Taču atskan arī saprāta balsis – pavisam nopietni ļaudis dēvē šo grāmatu par "izdevējindustrijas slepkavu", jo baidās, ka cilvēki masu psihozē, pieredzētā jau ar Roulingas poteriādes pirmajām grāmatām, pirks tikai šo Brauna produktu, ignorējot citas, iespējams, daudz vērtīgākas grāmatas (par šo tēmu asprātīga apcere atrodama www.thedailybeast.com).

Taču, šaubu, nav vislielākā  intriga slēpjas tieši faktā, ka NEVIENS it kā nezina, PAR KO tad Brauns uzrakstījis šoreiz.

Taču, izrādās, tomēr par spīti pilnībā automatizētajam tipogrāfiju darbam, kur drukā  tos miljonus (lai dzīvi cilvēki netiktu klāt grāmatas lapām), ir notikusi superslepenās informācijas noplūde. Britu Doubleday ieriebuši skoti!

Par to, atsaucoties uz Edinburgas Grāmatu festivālu, ziņo avīze Scotsman (info meklēt te: News.scotsman.com), kas visiem denbraunmāniem "nostučījusi" sekojošo: kāds pilsonis Džordžs Vašingtons, viens no Amerikas Savienoto Valšķu (kā ulmaņlaikos mēdza rakstīt) nācijas "tēviem -dibinātājiem", izrādās, ir bijis nodevējs un slepeni sadarbojies ASV Neatkarības kara laikā ar britu valdību. Uz nāves gultas Vašingtons jutis milzu grēknožēlu un nodarījumā atzinies. Vēl trakāk – pēdējā grēksūdzē viņš atklāj, ka ir atstājis manuskiptu ar savu grēku aprakstu un lūdz, lai to nopublicē!

Tomēr šis baisais noslēpums ticis slēpts no Vašingtona biedriem masoņiem. Slēpēji, saprotams, augstākās garīdzniecības pārstāvji, kas ar masoņiem darbojas roku rokā.

Pēc pāris gadsimtiem Vašingtona lauku rezidencē Mauntvernonā kāds arhīvu pētnieks uzrok lādi (hi-hi-hi), kurā atrod dažādus Vašingtona rokas rakstītus dokumentus. Pētniekam, skaidra lieta, uzreiz rodas aizdomas, ka tie nav vis šādi-tādi, bet ir arhisvarīgi un arhislepeni dokumenti, - jo kādēļ gan vecajam labajam Džordžam tos vajadzēja aizšifrēt ar dažnedažādiem masoņu simboliem?

Pētnieks manuskriptu atkošanas talkā aicina, kā jums šķiet, kuru? Nu, protams, izcilo zinātnieku, asprāti un seno mīklu riekstkodi un Amerikas galvenāko erudītu Robertu Lengdonu (kurš, ja atceraties filmu Eņģeļi un dēmoni, pat latīņu valodu neprot!!!)

To pirmo pētnieku, protama lieta, nogalina, pirms viņš paspēj Robčikam Lengdonam kaut jel ko sakarīgu izdvest, ko īsti šis Džordža lādē atradis. Un sākas – Lengdonu lenc i FBI, i CIP, i Izraēlas specdienesti, i krievu FSB un kas tik vēl ne, jo, skaidra lieta – Amerikas Savienotajās Valstīs un visā pārējā pasaulē neviens nedrīkst uzzināt, ka šo valsti dibinājis nelietis nodevējs!

Skeptiķi gan atzīmē, ka – lai cik efektīgs būtu sižets – tas tomēr krietni atpaliek no idejas par Jēzu Kristu kā ģimenes/dzimtas "sēklinieku"  vai Svēto Jaunavu Mariju kā daudzbērnu mammīti, kā arī  Vatikāna "mūdžu" asiņainajām intrigām, lai no ļaudīm slēptu kristietības simbolisko figūru patieso seju un neļautu nevienam, izņemot katoļus, vazāties pa Vatikāna slepenajām guļamistabām.

Kaut gan, priekš Amerikas ar tās brūkošo pozitīvo tēlu pasaulē un mājās, iespējams, Dena Brauna sacerējums var likties pat gana izaicinošs un drosmīgs.

Bet, ja godīgi, man privāti šādu "sviestu" kaut kā nekārojas lasīt. Tā  ka es palieku cerībās, ka "noplūde" būs vien kārtējā  preses pīle un Dens Brauns sacerējis kaut ko daudz jēdzīgāku. Par Muhamedu vai Allāhu, teiksim. :)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja