Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Rozentālu viesistaba un Upīša kaķi. Memoriālie muzeji digitāli stāsta izcilu personību stāstus

Memoriālo muzeju apvienībā ir desmit muzeju, kas pārstāv kultūras personības, kuras dzīvoja un radīja XIX un XX gadsimtā – Rainis un Aspazija, Janis Rozentāls, Rūdolfs Blaumanis, Jānis Akuraters, Krišjānis Barons, Andrejs Upīts, Ojārs Vācietis. Un, ja skolēniem tā ir obligātā izglītība, kad būtiskāki ir šo personību biogrāfijas dati, tad – jo tālāk no skolas, jo interese jau ir pavisam cita.

Memoriālo muzeju apvienība pērn veica aptauju un uzskaiti, lai tuvāk iepazītu savu apmeklētāju. Kā zina teikt Memoriālo muzeju apvienības direktores vietniece attīstības darbā Sanita Kossoviča, muzejus visbiežāk apmeklē sievietes, iedzīvotāji vecuma grupā 40+ un skolēnu grupas, kas ierodas uz muzejpedagoģijas nodarbībām. "Mums jādomā, kā ieinteresēt arī citus! Slēgtie muzeji un sabiedrības prāta pārorientēšanās uz kultūras piedāvājuma izzināšanu digitālajā vidē rosināja mūs meklēt jaunus veidus un vides, kur satikt savu apmeklētāju un padarīt pieejamu pētniecībā balstītu saturu citā formā, kontekstā un pieejamības pakāpē," S. Kossoviča saka par nupat kā izveidoto Personību stāstu sadaļu vietnē Memorialiemuzeji.lv.

"Personību stāsti tapa, visu desmit muzeju 60 darbiniekiem piedaloties ar idejām. Man bija daudz atklājumu. Es nezināju, ka Andrejs Upīts mīlēja kaķus. Tas ir tik ļoti cilvēciski un sasaucas ar šodienu, kad Covid-19 laikā daudz cilvēku paņem mājdzīvniekus. Personību domās, darbos, viedokļos meklējam to, kas korelē ar mūsdienu situāciju. Tagad ir pandēmija, daudzi slimo, un mums krājumos ir Jaņa Rozentāla vēstules, kurās viņš pauž savas emocijas, kad jūtas slims. Ir arī Raiņa rakstītais par Spānijas gripu. Pagātne rezonē ar aktuālo caur personībām. Personību stāsti ļauj pievērsties detaļām, ko varbūt muzejā palaižam garām. Mērķis – ieinteresēt un sagatavot cilvēkus nākotnes apmeklējumam muzejā. Stāsti ir īsi, kodolīgi un vizuāli. Dziļāk attīstīt tēmu un vairāk uzzināt jau varēs pēc tam muzejā, aprunājoties ar speciālistiem," stāsta S. Kossoviča. Viņa ir gandarīta par memoriālo muzeju darbinieku aizrautību. "Muzeju cilvēki ir pētnieki, bet tagad jāmācās stāstus stāstīt vizuāli. Jau ir padomā jauni stāsti."

S. Kossoviča arī iesaka pievērst uzmanību vietnes www.memorialiemuzeji.lv sadaļai Digitālās izstādes. Kamēr Personību stāstos ir, piemēram, stāsts par Aspazijas kolekcionētajām atklātnēm, kurās dominē sievietes, digitālajā izstādē skatāmas senas atklātnes arī par citām tēmām. "Muzejiem ir ierobežotas telpas, un daudz materiālu tiek glabāti krājumos. Digitāli tiek iegūta daudz lielāka vieta milzīgam informācijas apjomam, var pievienot video un audio materiālus, ko katrs var pētīt. Cik ilgi mēs muzejā uzturamies? Vienu stundu! Bet vietnē ir iespēja meklēt informāciju tad, kad ir laiks un noskaņojums," teic S. Kossoviča.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja