Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Rožu krāšņā dažādība un ūdens estētika. Rundāles pils dārzā notiks tradicionālie Dārza svētki

"Roze ir puķe, kas lieliski parāda, ka jebkurš krāšņums iet solī ar šķēršļiem, kas jāpārvar, lai dabūtu skaisto ziedu. Roze un ērkšķi. Un te es tēlaini velku paralēles ar rozēm un Rundāles pils stāstu, jo tās atgriešanās ceļš ir bijis pilns ar dzelkšņiem – grūtībām un problēmām," saka režisors Kārlis Anitens, kurš veidojis programmu šīgada Dārza svētkiem Rundāles pilī.

Viņš apliecina, ka 1. jūlijs te būs ar dažādiem kultūras pasākumiem un praktiskām lietām piepildīta diena, bet, ja rožu skaistumu gribas izbaudīt mierā un klusumā, droši var doties uz Rundāles dārzu visu vasaru.

Andra Jakoviča, Rundāles pils muzeja sabiedrisko attiecību galvenā speciāliste, informē, ka šīs vasaras lielais sausums rozēm nav būtiski kaitējis. Daudzas uzziedēja pirms Jāņiem, citas jau pilnā plaukumā, bet ir šķirnes, kuras vēl pumpuros. Rundāles pils dārzā aug ap 2230 rožu šķirņu, ap 600 no tām ir vēsturiskās rozes. Vēsturiskās rozes parasti zied vienu reizi – no maija beigām līdz jūlija vidum –, bet mūsdienu rozes zied atkārtoti līdz pat salnām. Dažādu rožu sugu, to formu un hibrīdu stādījumi ar atšķirīgu formu un krāsu augļiem ir interesanti arī rudenī.

Tradicionālajos Rundāles pils Dārza svētkos 1. jūlijā šogad izcelta arī ūdens tēma. "Ūdens ir svarīgs ne tikai praktisku apsvērumu dēļ, tas ir arī ļoti estētisks. Dārzam piestāv dažādas ūdens lietas," sola K. Anitens. Viens no neparastākajiem objektiem svētkos būs muzeja speciālistu sadarbībā ar video mākslinieku Tomu Zeļģi veidotā virtuālā strūklaka – video instalācija. "Spoguļdīķa malā visas dienas garumā ik pa 15 minūtēm varēs vērot stāstu par pasaules skaistākajiem dārziem, ūdens strūklakām, kas no statiskām fotogrāfijām un gravīrām atdzīvosies ekrānā,» intriģē režisors. Bērni visu dienu dažādās aktivitātēs varēs spēlēties ar ūdeni, laižot baseinā kuģu modeļus un papīra kuģīšus vai kopā ar mākslinieci Kristīni Kutepovu īpašā krāsu pludināšanas tehnikā radot "krāsu upi", kas vakarā kļūs par skatuves dekorāciju dziedātājas Aijas Vītoliņas koncertā Roze un ūdens. Klusinātās noskaņās dārzā izskanēs aktrises Raimondas Vazdikas un mūziķa Mika Galvanovska muzikālā dzejas programma Ūdensdārzi. "Mūsu fantāzijas stāstā lieliski iederēsies arī Rīgas cirka skolas priekšnesumi, jo pils dārzu var salīdzināt ar brīnumaino Alises Aizspoguliju," stāsta K. Anitens.

Bet būs arī praktiskās lietas – svētku tirdziņš, kurā varēs iegādāties rožu, ziemciešu, dekoratīvo krūmu un garšaugu stādus, dārza preces, amatnieku izstrādājumus un dažādus gardumus. Un kāds būs laiks? "Visi laikapstākļi būs labi, tik jāapģērbjas piemēroti," tā K. Anitens.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja