Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Šodien - pūtēju orķestru konkurss, mazākumtautību diena Gaismas avots un citi notikumi

Trešdien, 3. jūlijā, plkst. 9 Lielajā ģildē sācies pūtēju orķestru konkurss, no plkst. 12 līdz 22 Vērmanes dārzu pieskandinās mazākumtautību dienas Gaismas avots pasākumi, plkst. 19 Rīgas Latviešu biedrības namā notiks Ņujorkas latviešu kora koncerts, bet plkst. 19 Arēnā Rīga – Vokāli simfoniskās mūzikas koncerts.

Vokāli simfoniskās mūzikas koncertā līdzās latviešu klasikai skanēs Imanta Kalniņa, Pētera Vaska, Zigmara Liepiņa un Artura Maskata mūzika, bet ar populāriem operu koriem 200. jubilejas atcerē tiks godināti Džuzepe Verdi un Rihards Vāgners.

"Vokālsimfoniskās mūzikas koncerti ir tradicionāla Dziesmu svētku sastāvdaļa. Līdzās sakrālās mūzikas godināšanai, folkloras ansambļu daudzkrāsainajām balsīm, līdzās koru kariem un Mežaparka estrādes kopkora majestātiskajām ērģelēm –  vokālinstrumentālā koncerta apvienotais koris ir kā nepieciešama Dziesmu svētku krāsa, bez kuras lielais svētku audums būtu par vienu košu toni nabagāks," stāsta koncerta scenārija autors Orests Silabriedis. 

Režisors Dāvis Sīmanis: "Līdzīgi kā projekta Zudusī Latvija fotogrāfijās iemūžināta tāda Latvijas zeme, kuru mēs vairs nevaram ieraudzīt, arī vokālsimfoniskais koncerts pievērsīsies mēģinājumam savienot pagātni ar tagadni. Pastāv kāda nogrimusi, aizmirsta vieta, kur cilvēki ir inerti un zaudē uzticēšanos lietām, bet tad caur mūziku tā lēnām iegūst jaunu veidolu un atdzimst. Programma ar apdomu ir izveidota no plaša autoru loka, jo būvē priekšstatu par muzikālās gaismas Latviju."

Vokāli simfoniskās mūzikas koncertā piedalīsies solisti Paula Šūmane (vijole), Arvīds Klišāns (mežrags), Oskars Petrauskis (saksofons), DJ Monsta, Inga Šļubovska (soprāns), Rihards Mačanovskis (basbaritons), Kristīne Zadovska (mecosoprāns), Krišjānis Norvelis (baritons), Egils Upatnieks (angļu rags), Daumants Kalniņš (tenors), Andris Ludvigs (tenors), Ksenija Sidorova (akordeons), Liepājas Simfoniskais orķestris, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, Latvijas Nacionālās operas orķestris, Valsts kamerorķestris Sinfonietta Rīga, Latvijas Nacionālās operas koris, Valsts akadēmiskais koris Latvija, Rīgas kamerkoris Ave Sol, amatieru kori no visas Latvijas – Mežotne, Imera, Aura, Burtnieks, De coro, Intis, Laiks, Ogre, Ogres novada Kultūras centra skolotāju kamerkoris, Rāte, Balsis, Sonore, Austrums, Rīga, Fortius, Pernigele, Saldava, Swedbank koris, Vanema un Konsonanse, kā arī diriģenti Aleksandrs Viļumanis, Aigars Meri, Atvars Lakstīgala, Edgars Račevskis, Imants Resnis, Andris Poga, Sigvards Kļava, Māris Sirmais, Ainārs Rubiķis, Normunds Šnē, Andris Veismanis, Normunds Vaicis, Jānis Zirnis un Mārtiņš Ozoliņš. Koncerta mākslinieciskais vadītājs – Mārtiņš Ozoliņš, scenārija autors – Orests Silabriedis, režisors – Dāvis Sīmanis, scenogrāfs – Ivars Noviks.

XXV Vispārējo latviešu Dziesmu un XV Deju svētku dalībnieku vidū ir arī Latvijā dzīvojošo mazākumtautību pārstāvji. Latvijas mazākumtautību māskliniecisko kolektīvu konkursā, kas norisinājās Daugavpilī, Liepājā, Jelgavā un Rīgā, dalībai Vērmanes dārzā tika izvirzīti 1750 dalībnieki. Mazākumtautību dienā Latvijā dzīvojošas dažādas etniskās kopienas rādīs savu tradicionālo kultūru un tradīcijas. Dažādos laikos uz dažādām skatuvēm uzstāsies 14 kori, 8 deju kopas, 6 orķestri, 17 folkloras kopas, 40 vokālie ansambļi, 2 tautas teātri un dažādu tautību individuālie izpildītāji. Amatnieku mājās darbosies mazākumtautību tradicionālie amatnieki, kuri sadarbībā ar latviešu amatniekiem iepazīstinās ar savām zināšanām tēlotājmākslā, lietišķajā mākslā, folklorā un literatūrā. Amatu mājās varēs satikt valodu skolotājus, tiks izrādītas mākslas un dokumentālās filmas par tautu kultūras vēsturi, paražām, tikumiem, tradīcijām. Notiks spēļu un rotaļu meistarklases, savas amata prasmes rādīs pavāri un rokdarbu meistari, kas pērļos, audīs no salmiem, izšūs un priecēs garāmgājējus ar krāšņiem darbiem un svētku noskaņu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nacionālais teātris dodas viesizrādes pa visu Latviju

Latvijas Nacionālais teātris šī gada rudens un ziemas sezonā ar vairākām izrādēm viesosies Latvijas reģionos. Tuvākās viesizrādes gaidāmas jau šajā nedēļas nogalē Viesītē un Ventspilī, bet vēlāk ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja