Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Tautumeita kā jauna mūsdienu sieviete. Jūrmalā atklāta tēlnieces Olgas Šilovas veidota skulptūra

Mellužu parkā Jūrmalā izvietots jauns vides mākslas objekts – tēlnieces Olgas Šilovas veidota skulpturāla kompozīcija Stāvēju, dziedāju augstajā kalnā

Tā ir četrus metrus augsta dziedošas sievietes figūra, veidota no gaiša metāla ar viegli mirdzošu virsmu, kas vizuāli atgādina sudrabu. Skulptūras pamatne veidota no granīta, kurā veidotie dekoratīvie raksti simbolizē dziesmu kamolu. 

Vides objekts atrodas Mellužu parkā. Tas jau kopš pagājušā gadsimta sākuma bijis mellužnieku un pilsētas viesu iecienīta kultūras un atpūtas pasākumu norises vieta, kur skanējušas dziesmas, rīkotas balles un spēlēts teātris. Tagad tautumeitas tēls būs simboliski klātesošs atjaunotās Mellužu brīvdabas estrādes kultūras un mākslas norisēs. Skulptūra ir labi pārskatāma no ielas, kas ved gar parku, gan arī no parka gājēju celiņiem, skatītāju sēdvietām parka estrādē un no skatuves. 

Mākslas darba koncepcijas pamatā ir vairāki tematiskie slāņi – folklora, tautas raksturs un cilvēka mūžsenā vēlme paust savu vēstījumu dziesmā. Tautasdziesmas Stāvēju, dziedāju augstajā kalnā vārdos nosauktā skulpturālā kompozīcija ir kā kodols, kurā ir spēks, degsme, spīts un neatlaidība.

"Atveidotais tēls ir vispārināts, iznests ārpus konkrēta vēsturiskā laika," stāsta mākslas darba autore Olga Šilova. "Skulptūrā tautumeitu atainoju kā jaunu mūsdienu sievieti – stipru garā un skaistu dvēselē –, kas augšup ceļ un veido sevi un cildina savu sākotni. Figūras plastiskais veidojums simbolizē dzīves enerģiju, kas sakņojas tautas gēnos, folklorā un simtiem gadu koptās dziedāšanas tradīcijās.”

Darbs skulptūras izveidē ilga divpadsmit mēnešu. Projekta realizācijas gaitā tēlniece sadarbojās ar arhitekti Kristīni Pudisti.

Skulptūras mākslinieciskā iecere bija atzinīgi novērtēta Jūrmalas valstspilsētas pašvaldības 2019. gadā rīkotajā metu konkursā Mākslinieciski augstvērtīga vides objekta izveide Jūrmalā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja