Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Tikšanās vieta – pie apaļās strūklakas

Satiec savu meistaru 155 Latvijas vietās un Luksemburgā

Šajā nedēļas nogalē, no 5. līdz 7. aprīlim, vairāk nekā 150 Latvijas vietās pāri par 300 dažādu prasmju meistariem gaidīs ikvienu interesentu, lai dalītos zināšanās un atklātu savas amata gudrības. Jau par ikgadēju tradīciju kļuvušā pasākuma Satiec savu meistaru! laikā būs iespēja iepazīties ar aušanas, adīšanas, danču dejošanas, dziedāšanas, karošu grebšanas, keramikas izstrādājumu veidošanas, mūzikas instrumentu spēlēšanas, pīšanas, rotu darināšanas, tamborēšanas māku un citām prasmēm, kā arī izmēģināt tās pašiem.

"Modē ir pastalu darināšana," sarunā ar laikrakstu Diena atklāj Latvijas Nacionālā kultūras centra tautas lietišķās mākslas eksperte Linda Rubena un paskaidro – Latvijas simtgades iespaidā cilvēki ir pievērsuši lielāku uzmanību tradicionālajai kultūrai, un pastalas ir tās, kuras var valkāt arī ikdienā ("it īpaši, ja pielīmē apakšai stingrāku zolīti"). Lai izgatavotu pastalas, ir jārēķinās ar kādām trim četrām stundām – atkarībā no katra interesenta roku veikluma, piebilst tautas lietišķās mākslas eksperte.

Viens no lielākajiem šīgada akcijas Satiec savu meistaru! notikumiem norisināsies Līgatnē, kur sestdien, 6. aprīlī, Līgatnes Kultūras centrā un atpūtas kompleksā Zeit tiks atklāta mākslas un amatniecības izstāde Priekšauts ar stāstu un notiks šim mazāk pētītajam priekšmetam veltīts seminārs, kurā uzstāsies tērpu vēsturniece Anita Karlsone ar lekciju Priekšauta vēsturiskā attīstība Latvijas teritorijā. (Šo ekspozīciju varēs aplūkot līdz 9. jūnijam.)

Linda Rubena stāsta, ka pagājušajā gadā pasākumu Satiec savu meistaru! apmeklējuši vairāk nekā 4000 cilvēku – gan tādi, kuriem tā ir kļuvusi par tradīciju, gan tādi, kuriem tā ir bijusi pirmā reize.

Tiem, kuri ir mazāk informēti par dažādām amatu prasmēm, tautas lietišķās mākslas eksperte iesaka apmeklēt tās vietas, kas pulcēs vairākus meistarus vienkopus, lai varētu atrast sev tuvāko nodarbi. Iespējams, kāds sameklēs savas dzīves sirdslietu vai meistaru, kuram pasūtīt kādu priekšmetu, ja negribas to taisīt pašam.

Šajās dienās savu meistaru varēs satikt ne tikai dažādās vietās Kurzemē, Latgalē, Zemgalē un Vidzemē, bet arī Rīgā (trīsdesmit vietās!). Kopš 2017. gada šī pasākuma Latvijas programmā tiek iekļauta arī tā norise ārpus mūsu valsts robežām.

Asociācijas Luksemburga – Latvija rokdarbu kopa Sāntāpslis piedāvās apgūt dažādus cimdu valnīšu adīšanas veidus. Tikšanās vieta – svētdien, 7. aprīlī, plkst. 14 Luksemburgas pilsētas parkā pie apaļās strūklakas.

Ar visu akcijas programmu var iepazīties interneta vietnē www.satiecsavumeistaru.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja