Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Valmierā aplūkojama vēsturisko fotogrāfiju izstāde Cauri gadsimtiem ar sauli simbolā

No pirmdienas, 15. augusta Valmieras Kultūras centrā būs apskatāma Jāņa Bahmaņa vēsturisko fotogrāfiju izstāde Cauri gadsimtiem ar sauli simbolā. Izstāde ir veltīta atjaunotās Valsts un Zemessardzes 20 gadadienai.

Izstāde Cauri gadsimtiem ar sauli simbolā Valmieras Kultūras centrā būs aplūkojama līdz 11. septembrim, portālu Diena.lv informēja Valmieras pilsētas pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Līga Tarbuna.

Jānis Bahmanis ir Latvijas vēstures entuziasts. Izstādē būs aplūkojamas fotogrāfijas un materiāli no viņa apjomīgās kolekcijas par trim latviešiem tuvām saulēm - ticības, uzvaras un brīvības. Izstādes autors stāsta: „Izstāde tematiski būs iedalīta trīs daļās. Pirmā, par uzvaras sauli, veltīta šodienai, kad atceramies iepriekšējās paaudzes un lepojamies ar to atstāto mantojumu. Otrā daļa - ticības saule - simbolizē senlatviešu saules pielūgsmi un garīgo mantojumu, proti, latviešu tautasdziesmas. Savukārt brīvības saule simbolizē saules ceļu un cīņu ar tumsu.”

J. Bahmanis pētījis saules simbolisko nozīmi pēdējā gadu tūkstotī, pētniecības mērķi aizveduši līdz pat Itālijai. Viņš atzīst, ka lasījis daudz latviešu tautasdziesmu par sauli. Ar mākslinieku palīdzību tautasdziesmu saturs ar krāsām uzlikts uz papīra, un tad atklājies pavisam kas cits - dziļākā tautasdziesmu jēga.  

Izstādē eksponētajās fotogrāfijās iemūžināti Valmierai, Cēsīm un Latvijai svarīgi notikumi pēdējos 20 gados, kā arī vēsturiskas fotogrāfijas par brīvības cīņām, arī mākslinieku Arnolda Veides un Marikas Sarmules gleznas. Fotogrāfijās varēs aplūkot gan atjaunoto Cēsu pulka Skolnieku rotai veltīto pieminekli Valmierā un Cēsu uzvaras pieminekli, gan atjaunoto Cēsu rotas karogu.

J. Bahmanis piebilst, ka nākamajā gadā apritēs 800 gadi, kopš Autīnes leti un Cēsu līvi sacēlās pret bruņniecību un bojā gāja Rūsiņš. Pieminot šo vēsturisko personību, nākamajā gadā Valmieras muzejā tiks veidota izstāde no J. Bahmaņa kolekcijas.

J. Bajmaņa fotogrāfiju izstādi rīko Valmieras Kultūras centrs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Klajā nācis Chris Noah jaunākais singls un albums

Klajā nācis dziedātāja Chris Noah jaunais albums Atvadas nav skumjas, ja zinām, ka drīz tiksimies, kas radīts 80. gadu popmūzikas stilā. Sony Music Entertainment paspārnē izdotajā albumā apkopotas 10 ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja