Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Velna dzīvesstāsts

Ar Sātana biogrāfiju nācis klajā P.Dž.Maksvels Stjuarts savā atbilstoši nodēvētajā grāmatā Satan. A Biography. Nelabais ir bijis personificēts katrā reliģijā un kultūrā un sevišķi jau kristietība ir attīstījusi ļoti grafisku tā tēlu. Pamīšus grotesks, glīts, pavedinoši draudīgs, izpalīdzīgs, komisks, Sātans ir spēlējis dažādas lomas cilvēces dzīvē.

Ļaunuma klātbūtne ir normāla kultūrās ar daudziem dieviem, taču monoteistiskās reliģijās, kā kristietībā, tā ir radījusi izaicinājumu. Ja reiz ir viens Dievs un tas ir labs, tad kā lai izskaidro ļaunumu? Risinājums kristietībā bija izgudrot varenu ļaunuma spēku, kas vismaz kopš Viduslaikiem ir bijis dominējošs tēls Eiropas kristietībā - Sātanu. Kā allaž centušies norādīt teologi, nelabā spēki ir bijuši pakļauti dievišķajai kontrolei, taču viņš allaž darbojies kā prāta musinātājs kristiešiem, mēģinot mazināt viņu ticību, un kā ļauna darītājs nedrošā pasaulē.

Autors norāda, ka Sātans ir attīstījies no dievišķā galma nodevīga locekļa Tuvo Austrumu agrīnajās reliģijās no kurām dzima jūdaisms līdz Vecās Derības sazvērnieciskajam eņģelim un Kristus varenajam oponentam Jaunajā Derībā. Bijāts un šausmas iedzenošs cilvēces pretinieks Viduslaikos, raganu draugs 16.gadsimtā un ticīgo pavedinātājs 17.gadsimtā, viņš pamazām zaudēja savu lomu 19.gadsimtā. Tad viņš negaidīti un neganti atgriezās 20.gadsimtā, kad viņu sāka apbrīnot un pat pielūgt. Maksvela Stjuarta grāmata seko Velnam no antīkās pasaules līdz mūsdienām viņa dažādajās un reizēm pārsteidzošajās inkarnācijās un demonstrē, ka viņa vara nav beigusies – pat ne Rietumos.

Fakts, ka Fausta leģenda iedvesmoja Gētes, Heines, Pola Valerī, Berlioza, Turgeņeva un citu ievērojamu radošu prātu darbus, norāda, ka mazāk šausminoša  ļaunuma inkarnācija ir atstājusi ievērojamas pēdas Rietumu kultūrā vēl ilgi pēc tam, kad pārstāja dedzināt raganas un ticēt dēmoniem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja