Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

VKKF mērķprogrammai Nākotnes kultūras piedāvājums visās kultūras nozarēs tiek piešķirti trīs miljoni eiro

Valdība 4. marta sēdē atbalstīja Kultūras ministrijas (KM) pieprasījumu piešķirt 3 000 000 eiro no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem Valsts kultūrkapitāla fonda (VKKF) mērķprogrammai Nākotnes kultūras piedāvājums. Tās ietvaros paredzēts sniegt atbalstu jaunu kultūras produktu un pakalpojumu radīšanai un jau izstrādāto kultūras produktu un pakalpojumu pielāgošanai un īstenošanai pastāvošo Covid-19 drošības pasākumu apstākļos, informēja KM Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Lita Kokale.

Plānots, ka VKKF padome mērķprogrammas nolikumu varētu izveidot un apstiprināt nākamajā nedēļā, lai marta vidū varētu uzsākt projektu pieņemšanu.

"Visi ar Covid-19 krīzes pārvarēšanu saistītie, Kultūras ministrijas izstrādātie atbalsta mehānismi nozarei iedalās divās daļās: vieni, kas ļauj "pārziemot" – radošo personu nodarbinātības programma, kultūras organizāciju ilgtspējas programma, biļešu kompensācijas, un otri - ar skatu nākotnē, ļaujot radīt un sagatavot piedāvājumu laikam, kad kultūras nozare atsāks darbu. Nākotnes kultūras piedāvājuma programmu pati nozare ir atzinusi par vienu no veiksmīgākajiem atbalsta mehānismiem 2020. gadā," akcentē kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA).

Mērķprogrammas virsmērķis ir kultūras pieejamības nodrošināšana plašam iedzīvotāju lokam Covid-19 izplatības ierobežošanas apstākļos - gan aptverot dažādas mērķgrupas, gan nodrošinot reģionālo pārklājumu. Ņemot vērā Covid-19 krīzes visaptverošo, smago ietekmi uz sabiedrības dzīves kvalitāti un garīgo veselību, mērķprogramma atbalstīs kultūras kapitāla un potenciāla izmantošanu iedzīvotāju dzīves kvalitātes atjaunošanā. Ar mērķprogrammu paredzēts nodrošināt gan kultūras pakalpojumu pieejamību tuvākajā laikā atbilstoši aktuālajām epidemioloģiskajām prasībām, gan ilgtermiņā radīt jaunu piedāvājumu, kas kļūs par nākotnes kultūras vērtībām.

Atbalsts paredzēts fiziskām personām, kuras ir reģistrētas Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Saimnieciskās darbības veicēja reģistrā, un organizācijām (komersantiem, nevalstiskajām organizācijām, valsts un pašvaldību iestādēm un kapitālsabiedrībām).

Mērķprogrammu plānots īstenot, izsludinot projektu konkursus visās nozarēs un izvērtējot projektu pieteikumus VKKF fonda ekspertu komisijās atbilstoši nozarei. VKKF padome, ņemot vērā Kultūras ministrijas un VKKF ekspertu komisiju ieteikumus, izvirzīs katrai nozarei specifiskas saturiskās prioritātes, tādējādi veidojot valsts pasūtījumu kultūrā.

Visās nozarēs galvenā atbalstāmā projektu prioritāte ir nozaru piedāvājuma komunikācija sabiedrībai, t.sk. meklējot jaunas, inovatīvas kultūras komunikācijas formas, kas īstenojamas pastāvošo drošības pasākumu apstākļos. Kultūras piedāvājuma attīstīšanai cilvēkiem ar invaliditāti, paredzot tam 400 000 eiro finansējumu, prioritāri paredzēts sniegt atbalstu projektu pieteikumiem, kuru mērķis ir radīt jaunu kultūras piedāvājumu vai pielāgot jau esošos kultūras produktus cilvēkiem ar redzes, dzirdes un uztveres traucējumiem. Vienlaikus visās nozarēs horizontāla prioritāte tiks piešķirta nozares speciālistu profesionālās pilnveides projektiem, kā arī inovāciju radīšanai visās kultūras jomās. Lai efektīvāk sasniegtu vienu no mērķprogrammas virsmērķiem – sabiedrības dzīves kvalitātes un garīgās veselības uzlabošanu – finansējums paredzēts kopējai mērķprogrammas un tās rezultātu komunikācijai, lai informētu sabiedrību par jaunajiem pieejamajiem kultūras produktiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja