Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Zog. Un atrod

Interpola un Vācijas policistu kopīgā akcija vainagojusies panākumiem – 28.jūnija naktī  Berlīnē un vienlaikus arī Ukrainā (!) aizturētas personas, kas starptautiskas bandas (tiešie izpildītāji - trīs ukraiņi, viens krievs, apzinātas vēl 20 ar šo gadījumu saistītas antikvāra zagļu personības) plāna ietvaros grasījās nodot kādam "vācu kolekcionāram" savu jau 2008.gadā iegūto laupījumu – no zeltītā rāmja ar nazi burtiski izdīrāto Mikelandželo da Karavadžo gleznu Kristus aizturēšana (mākslas aprindās vairāk gan pazīstama ar simboliskāku nosaukumu Jūdas skūpsts).

Te man jāizdara neliela emocionāla vēsturiska atkāpe.

Es to gleznu esmu redzējis. Sen sen, padomju laikos tā mierīgi karājās – tagad tikai nesmejieties, lūdzu! – jaukajā piejūras pilsētā Odesā, vietējā Ārzemju jeb kā to toreiz sauca Rietumeiropas un Austrumu mākslas muzejā. Atceros savu naivo studentisko izbrīnu – paskat, kā tad te tāds desmitiem miljonu vērts mākslas šedevrs gadījies? Padomju laikos taču ar šāda kalibra Eiropas mākslas vērtībām lepojās vienīgi Puškina muzejs Maskavā vai Ermitāža Ļeņingradā. Vēl ienāca prātā neķītra doma – aha, gan jau sarkanarmieši "pievākuši", atbrīvojot Eiropu no fašistiem tā sakot, morālās kompensācijas vietā. Un padomju funkcionāri Karavadžo viltīgi paslēpuši prom no acīm, kaut kādā Odesā, tā teikt, lai nav lieks troksnis. Tipa – kārtējais restitūcijas kluso skandālu upuris…

Es dievinu šo glezniecības ģēniju, racionāli paskaidrot, kāpēc – nevaru, pietrūkst vārdu. Ikreiz nokļūstot Romā vai kādā citā pasaules vietā, kur var aplūkot Karavadžo audeklus, cenšos sev neliegt šo prieku. Vēl šopavasar Romā nodomāju - paskat, grandiozajā Karavadžo jubilejas izstādē tā odesītu muzeja glezna būtu derējusi kā kulaks uz acs.

Un nu – glezna atrasta. Tās liktenis pagaidām nav vēl zināms, jo patiešām – sākusies ķēpīga juridiska procedūra, lai noskaidrotu, kam tad galu galā tā pieder – Krievijai, Ukrainai vai varbūt kādai trešajai pusei, līdz šim nepubliskotai.

Sausajā atlikumā  paliek skumjais fakts, ka tik drīzi Karavadžo šedevru publika neredzēs.

Tik tiešām – gleznas simboliskais nosaukums Jūdas skūpsts atbilst pašas gleznas "neceļu" stāstam. Otra domiņa – nu, johaidi, kādiem idiotiem jābūt, lai tirgotos, bet vēl vairāk – lai pirktu tik zīmīgu gleznu, kuras pārdošana ir teju neiespējama – Karavadžo Jūdas skūpsts Interpola meklējamo mākslas objektu sarakstā atradās augstāk pat par bēdīgi slaveno – pēdējos dažos gados nozagto Edvarda Munka daiļdarbu (veselu četru) kolekciju, kas Norvēģijā jau kļuvis par tādu kā nacionālo sporta veidu – "Nozagt Munku".

Bet es viņu, Karavadžo bildi, redzēju dzīvu un par to man mazs, savtīgs prieciņš.

Lai jums veicas!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja