Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Jaunās Vienotības reitings sasniedzis augstāko punktu pēdējo četru gadu laikā

Jūnijā Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa pārstāvētās Jaunās Vienotības (JV) reitings sasniedzis augstāko punktu pēdējo četru gadu laikā, bet Saskaņas popularitātes rādītāji noslīdējuši līdz zemākajai atzīmei kopš 2010.gada, turklāt kopš parlamenta vēlēšanām ievērojami sarucis atbalsts arī Jaunajai konservatīvajai partijai (JKP), vēstīja Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums Panorāma, atsaucoties uz socioloģisko pētījumu centra SKDS veikto aptauju.

Ja Saeimas vēlēšanas norisinātos jūnijā, par Saskaņu balsotu 15,8% vēlētāju, kas ir par 1,7 procentpunktiem mazāk nekā maijā. Līdz ar to jūnija aptaujā fiksētā Saskaņas popularitāte ir sasniegusi zemāko atzīmi kopš 2010.gada, kad partijas pašreizējais līderis Nils Ušakovs nesen bija kļuvis par Rīgas mēru. Sociologs Arnis Kakriņš domā, ka Saskaņas reitinga krituma galvenais iemesls ir procesi Rīgas domē, bet savu artavu partijas popularitātes kritumam varētu būt devusi arī Ušakova kā partijas līdera aiziešana "ēnā".

Ja vēl maijā otro vietu reitingā ieņēma Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), tad jau jūnijā to no šīs pozīcijas izspiedusi JV, uzrādot 10,5% vēlētāju atbalstu, kas ir par 4,4 procentpunktiem vairāk nekā maijā. Tādējādi JV reitings ir sasniedzis augstāko atzīmi četru gadu laikā. Pēdējo reizi 10,5% aptaujāto gatavību balsot par JV jeb toreizējo Vienotību pauda vien 2015.gadā, atgādināja LTV. Kaktiņš JV reitinga lēcienu izskaidro ar labajiem rezultātiem Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās un neiesaka partijai īpaši sapriecāties, jo tas varētu būt tikai īslaicīgs popularitātes "uzrāviens".

Trešo vietu jūnija reitingā ieņem Nacionālā apvienība Visu Latvijai! -Tēvzemei un brīvībai/LNNK, par kuru būtu gatavi balsot 7,7% aptaujāto vēlētāju. Kopš maija nacionālās apvienības reitings kritis par 0,9 procentpunktiem. Arī maijā šis politiskais spēks ieņēma trešo vietu SKDS veidotajā partiju reitingā.

Ceturto vietu politisko spēku jūnija popularitātes sarakstā ar 6,8% vēlētāju atbalstu ieņem Attīstībai/Par!, kas mēneša laikā piedzīvojusi reitinga kāpumu par 0,9 procentpunktiem, bet piektajā vietā ierindojas ZZS ar 6,3% reitingu un 2,5 procentpunktu atbalsta kritumu.

Uz reitinga sesto vietu ar 4,6% vēlētāju atbalstu noslīdējusi JKP, kas vēl pirms mēneša ar 7,9% atbalstu partiju topā ieņēma ceturto pozīciju. Jau maijā, salīdzinot ar aprīli, JKP popularitāte bija kritusies. Tādējādi JKP atbalsts tagad ir zemākais kopš Saeimas vēlēšanām. Tomēr sociologs Kaktiņš iesaka JKP īpaši nebēdāt, jo reitinga kritums varētu būt saistīts ar neveiksmi EP vēlēšanās.

"Partijas, kuras publiskajā telpā nepārprotami ir iezīmētas kā uzvarētāji, un tās ne vienmēr ir tās, kas ir savākušas visvairāk balsu, vienkārši publiskā telpa ir pateikusi "o, jā, šiem ļoti labi sanāca", tās parasti dabū augstāku popularitāti, un otrādi. Tiesa, tas, kas šeit ir ļoti svarīgi, un to liecina daudzu vēlēšanu vērošanas pieredze - šie efekti parasti ilgst un izvējo apmēram trīs mēnešu laikā. Līdz ar to es ieteiktu Vienotības cilvēkiem pārāk nesapriecāties un JKP cilvēkiem pārāk nebēdāties," sacīja Kaktiņš.

Tikmēr aiz JKP jūnija reitingā secīgi palikuši tādi politiskie spēki kā KPV LV, Latvijas Reģionu apvienība (LRA), Progresīvie un Latvijas Krievu savienība (LKS) ar attiecīgi 3,4%, 3%, 3% un 1,6% vēlētāju atbalstu. Tādējādi KPV LV popularitāte mēneša laikā augusi par 1 procentpunktu, LRA atbalsts krities par 1 procentpunktu, Progresīvo atbalsts palielinājies par 1,1 procentpunktu, bet LKS atbalsts palielinājies par 0,1 procentpunktu.

Jūnijā veiktās SKDS aptaujas dati liecina, ka 18,2% vēlētāju nezina, par ko tagad atdotu savu balsi Saeimas vēlēšanās, bet 18,7% respondentu pauduši, ka parlamenta vēlēšanās nepiedalītos.

Top komentāri

Dens
D
Vispār jau tie reitingi visām partijām ir gaužām niecīgi. Latvijā nav partijas vispārpieņemtā izpratnē, bet nelielas grupas, kas vēl viena otru savstarpēji apkaro....
mjā
m
Par pieticīgu reitingu 10,5% ziņo tik skaļi, it kā tie būtu 60%.
Neslāvs
N
Kariņa valdības izveide - valstiskas politikas paraugstunda !
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas