Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Aktīvākie drukāto mediju lasītāji ir Rīgā, Latgalē un Vidzemē

Aktīvākie drukāto preses izdevumu lasītāji 2011.gada ziemas periodā ir Rīgā, Latgalē un Vidzemē dzīvojošie, liecina tirgus, sociālo un mediju pētījumu aģentūras "TNS Latvia" preses auditorijas pētījums.

Reģionālos laikrakstus Latgalē lasa 86% iedzīvotāju, pārējos Latvijas preses izdevumus visvairāk (76%) izvēlas Rīgā dzīvojošie, bet žurnālus lasa 87% Vidzemes iedzīvotāju.

Taču aktīvi reģionālās preses lasītāji ir arī Vidzemē, kur to izvēlas 85% iedzīvotāju un Kurzemē - 82% aptaujāto. Reģionālo laikrakstu lasītāji pārsvarā ir latvieši (64%) vecumā no 30 līdz 49 gadiem (56%) ar pamata izglītību (58%).

Savukārt citus Latvijas laikrakstus izvēlas lasīt 71% Kurzemes iedzīvotāju, 64% - Zemgales un 63% - Pierīgas. 72% šo laikrakstu lasītāju ir cittautieši, 71% ir vecumā no 50 līdz 74 gadiem un 70% ir ieguvuši augstāko izglītību.

Pēc "TNS Latvia" apkopotās informācijas, 2011.gada ziemas periodā visaktīvākās žurnālu lasītājas bijušas sievietes - to norādījušas 76% aptaujāto.

Kā liecina pētījuma rezultāti, Kurzemē 80% iedzīvotāju izvēlas žurnālus, Pierīgā tie ir 74%, bet Zemgalē - 70%. 85% aptaujāto žurnālu lasītāju ir latvieši, 76% - vecumā no 15 līdz 29 gadiem un 79% atzīmēja, ka ir ieguvuši augstāko izglītību.

Kā ziņots, kopš 2010.gada rudens sezonas "TNS Latvia" veiktā pētījuma divnedēļu žurnālu un reģionālās preses patēriņš palicis nemainīgs. Reģionālo presi lasījuši vai caurskatījuši vidēji 42% Latvijas iedzīvotāju vecumā no 15 līdz 74 gadiem, bet divnedēļu žurnālus - 19%.

Mēneša izdevumu patēriņš palielinājies par vienu procentpunktu, un tos 2011.gada ziemas periodā lasījuši 44% iedzīvotāju. Savukārt par vienu procentpunktu samazinājusies dienas laikrakstu auditorija, kurus izvēlējušies 25% iedzīvotāju, un ceturkšņa žurnālu auditorija, kurus lasījuši vai caurskatījuši 8% iedzīvotāju. Nedēļas izdevumus patēriņš ziemas periodā bija 64%, kas gan ir par 2% mazāk nekā rudenī.

"TNS Latvia" klientu vadītāja Kristīne Daugule atzīmē, ka, analizējot drukātās preses patēriņu atbilstoši izdevumu iznākšanas regularitātei, redzams, ka 2011.gada ziemas periodā visvairāk patērētās preses izdevumu grupas joprojām ir nedēļas un mēneša preses izdevumi, kā arī reģionālā prese.

Gada laikā interese par mēneša izdevumiem palielinājusies par 3%, un 2011.gada ziemas perioda pētījums liecina, ka tos lasījuši vai caurskatījuši vidēji 44% Latvijas iedzīvotāju. Ceturkšņa žurnālu patēriņš palielinājies par 2%, un tos lasījuši 8% iedzīvotāju, bet divnedēļu žurnālus izvēlējušies 19% lasītāju, kas ir par vienu procentpunktu vairāk nekā pērn.Dienas laikrakstu patēriņš gada laikā samazinājies par 8%, un tos 2011.gada ziemas periodā lasījuši vai caurskatījuši 25% Latvijas iedzīvotāju. Nedēļas izdevumu patēriņš samazinājies par 3%, un tos izvēlējušies 64% iedzīvotāju, bet reģionālos laikrakstus izvēlējušies par 2% mazāk iedzīvotāju nekā pērn. Kopumā reģionālos laikrakstus patlaban lasa 42% Latvijas iedzīvotāju.

Kā liecina 2011.gada ziemas pētījuma rezultāti, šajā periodā vidēji 93% Latvijas iedzīvotāju vecumā no 15 līdz 74 gadiem ir lasījuši vai caurskatījuši vismaz viena pētījumā iekļautā preses izdevuma kādu no pēdējiem sešiem numuriem. Kopš 2010.gada rudens pētījuma lasītāju skaits samazinājies vēl par vienu procentpunktu.

Pētījums veikts no 2010.gada 1.novembra līdz 2011.gada 6.februārim, un tā laikā aptaujāti 3042 Latvijas iedzīvotāji vecumā no 15 līdz 74 gadiem. Pētījumā tika apkopota informācija par 238 drukāto preses izdevumu auditoriju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas