Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Defektu dēļ VUGD pārtraucis līzinga maksājumus par automašīnām

Konstatējot defektus vairākām iegādātajām automašīnām, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) ir pārtraucis līzinga maksājumus un kopējais parāds šobrīd pārsniedz 322 000 latu, liecina Valsts kontroles revīzijas materiāli.

Secināts, ka VUGD 2010.gadā nav veicis līzinga maksājumus par remontā nodotajām automašīnām, kā rezultātā izveidojies parāds līzinga devējiem par kopējo summu 322 709 lati un līdz 2011.gada 1.aprīlim nav bijis pieņemts lēmums par tālāko darbību, lai nodrošinātu valsts budžeta līdzekļu tiesisku un lietderīgu izlietojumu.

Pērnā gada nogalē VUGD pārskatā uzrādītas kopējās saistības par finanšu līzingā iegādātajām automašīnām bijušas 9 640 762 lati, tajā skaitā ar Scania Finans AB par summu 3 103 945 lati, SIA DnB Nord Līzings par summu 2 688 910 lati un SIA Citadele līzings un faktorings par summu 3 847 907 lati.

VUGD un līzinga devēji veikuši savstarpējo norēķinu salīdzināšanu bilances datumā, salīdzinot atlikušos finanšu līzinga pamatsummas maksājumus un veiktos procentu maksājumus. Salīdzināšanas aktos konstatētas atšķirības - saskaņā ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta datiem maksājamās pamatsummas atlikums bilances datumā kopā ir par 96 911 latiem mazāks nekā līzinga devēju uzrādītais pamatsummas atlikums, secinājusi Valsts kontrole.

Atšķirība starp VUGD un DnB Nord Līzings datiem ir 77 130 lati, un tā skaidrojama ar to, ka Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests samaksātos līzinga procentus 24 821 latu apmērā nav iegrāmatojis kā pamatbudžeta procentu izdevumus, bet ir nepareizi iegrāmatojis kā īstermiņa finanšu saistību dzēšanu, samazinot atlikušo maksājamo pamatsummu par līzinga automašīnām.

52 309 latus līzinga devējs salīdzināšanas aktā ir uzrādījis kā parādu par 2010.gadā nesamaksātajiem līzinga procentiem par trim auto pacēlājiem Bronto Skylift, kas visu gadu bijuši nodoti remontā.

Revīzijā secināts, ka ar 2010.gada janvāri Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests pārtraucis veikt maksājumus par trim auto pacēlājiem, un kopējie nesamaksātie līzinga devēja iesniegtie rēķini ir par summu 310 154 lati, tajā skaitā 257 846 lati - nesamaksātā pamatsumma, bet 52 308 latu - nesamaksātie līzinga procenti par 2010.gadu.

Saskaņā ar noslēgto finanšu līzinga līgumu - nomnieks ir tiesīgs izbeigt līguma darbību pirms termiņa, par to paziņojot vismaz vienu mēnesi iepriekš, ja iznomātājs atkārtoti nenodrošina atbilstošu un kvalitatīvu garantijas remonta veikšanu. Pamatojoties uz minētajiem līguma nosacījumiem, 2009.gada 24.augustā VUGD rakstiski paziņojis DnB Nord Līzings par līguma darbības izbeigšanu no 2009.gada 1.oktobra, jo atkārtoti nav veikti paredzētie trūkumu novēršanas pasākumi noteiktajā laikā un pilnā apjomā. Auto pacēlāju pieņemšanas laikā, turpmākajās to pārbaudēs un sagatavošanā izmantošanai tika konstatēti dažādi trūkumi un funkcionālas darbības traucējumi, kā rezultātā auto pacēlājus nebija iespējams pilnvērtīgi izmantot.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests un DnB Nord Līzings 2011.gada 13.janvārī parakstījuši protokolu par to, ka tiks izstrādāta vienošanās par tālāko rīcību, lai risinātu radušos strīdu un uzsāktu tiesvedību pret auto pacēlāju ražotāju, liecina revīzijas materiāli.

Revīzijā arī secināts, ka atšķirība starp Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta un Scania Finans AB datiem ir 2546 lati, un tā skaidrojama ar to, ka par 2477 latiem Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests nav iegrāmatojis un samaksājis procenta maksājumus par 2010.gada decembri trijām automašīnām. Tāpat 69 latus VUGD samaksātos līzinga procentus nav iegrāmatojis kā pamatbudžeta procentu izdevumus, bet ir nepareizi iegrāmatojis kā īstermiņa finanšu saistību dzēšanu, samazinot atlikušo maksājamo pamatsummu par līzinga automašīnām.

2010.gada decembrī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests arī ir pārtraucis veikt maksājumus par trim automobiļiem Scania P 340, kas iegādāti no Scania Finans AB uz finanšu līzinga līguma nosacījumiem. Par 2010.gada decembri netika iegrāmatots un apmaksāts rēķins par trim automobiļiem par summu 12 555 lati, tajā skaitā 10 078 lati - nesamaksātā pamatsumma un 2477 lati nesamaksātie līzinga procenti.

Saskaņā ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta sniegto informāciju, uzsākot automašīnu ekspluatāciju, tika konstatēts, ka automobiļiem radušās tehniskās kļūmes - ugunsdzēsības sūkņi nespēj funkcionēt tiem paredzētajiem mērķiem. Ņemot vērā to, ka atteikts sūkņu garantijas remonts, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests 2010.gada 9.decembrī ir iesniedzis līzinga devējam pirmstiesas pretenziju un uzsācis pirmstiesas procesu par pierādījumu iegūšanu un nostiprināšanu, liecina revīzijas materiāli.

Savukārt atšķirība starp Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta un Citadele līzings un faktorings datiem ir 17 235 lati, un tā skaidrojama ar to, ka VUGD samaksātos līzinga procentus 17 235 latus nav iegrāmatojis kā pamatbudžeta procentu izdevumus, bet nepareizi iegrāmatojis kā īstermiņa finanšu saistību dzēšanu, samazinot atlikušo maksājamo pamatsummu par līzinga automašīnām, secinājusi Valsts kontrole.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas