Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

papildināta - Aizturētais lektors neuzskata, ka ir ko pārkāpis

Drošības policija atbrīvojusi uz divām diennaktīm aizturēto Ventspils Augstskolas lektoru Dmitriju Smirnovu pēc viņa publiskajiem izteikumiem par finanšu situāciju Latvijā, vēsta aģentūra BNS, atsaucoties uz policijas pārstāvi. _Dienai _joprojām nav izdevies sazināties ar Drošības policiju, taču telefonsarunā D.Smirnovs apliecināja, ka aizturēts ticis viņš un pēc divām diennaktīm izolatorā atbrīvots. Drošības policijas publiski sniegtā informācija par notikušo ir skopa.

"Es neuzskatu, ka esmu kaut ko pārkāpis, jo manis teiktais galīgi nebija vērsts uz to, lai grautu Latvijas finanšu sistēmas stabilitāti, lata stabilitāti. Iepriekšējos mēnešos internetā bija tik daudz rakstu un informācijas par šo tematu, es tos biju apkopojis, ko pateicu vienā teikumā," Dienai teica D.Smirnovs.

Viņš stāstīja, ka policijas galvenais arguments aizturēšanai bija viņa ieteikums neglabāt naudu bankās un neglabāt naudu latos. Policija mani vaino Latvijas finanšu sistēmas stabilitātes graušanā pēc krimināllikuma 194.panta, apstiprināja Ventspils Augstskolas lektors.

"Ziniet, sanāk tā, ka Latvijā ar to [komentēšanu] ir ļoti bīstami nodarboties. Ja es vēl kādu vārdu pateikšu nu…..mani atkal var aizturēt. Negribas atkal nonākt izolatorā. Darbu augstskolā turpināšu, bet komentārus presē droši vien vairs nesniegšu," telefonsarunā ar Dienu sacīja lektors, atbildot uz jautājumu, kā šis notikums ietekmēs viņa karjeru.

Tiesībsargs Romāns Apsītis nevēlas komentēt Drošības policijas rīcību, norādot, ka gribētu atturēties no pārsteidzīgas rīcības, kamēr šajā lietā vēl ir tik daudz neskaidrību, turklāt «mēs neesam nekādi izmeklētāji». Viņš skaidro, ka pagaidām viņa vadītā biroja plānos nav izmeklēt šo lietu, jo neviens vēl birojā ar šādu iesniegumu nav vērsies. Tikmēr Juridiskās augstskolas lektors Mārtiņš Mits vērtēja, ka policija, iespējams, rīkojusies nesamērīgi, aizturot lektoru. "Ja apstiprinās, ka šajos divos gadījumos tiešām tie ir tie izteikumi, par kuriem šie soļi ir sperti, tad tie ir nesamērīgi. Viņa aizturēšana ir klaji nesamērīga attiecībā pret vārda brīvību," Dienai sacīja M.Mits.

Diena jau rakstīja, ka Ventspils Augstskolas rektors profesors Jānis Vucāns pieprasījis no Drošības policijas rakstisku materiālu par augstskolas lektora Dmitrija Smirnova aizturēšanu. Informācijas trūkuma dēļ viņš pagaidām atsakās vērtēt, cik pamatoti rīkojusies policija, tomēr norāda, ka pastāv tāds jēdziens kā akadēmiskā brīvība, kas lektoram dod tiesības izklāstīt savus uzskatus.


Aizturēšana pārsteidz

“Vai tiešām domājat, ka runa ir par to?” telefonsarunā ar Dienu vaicāja rektors. Viņš pieļauj, ka ir vēl kaut kas, ko mēs pagaidām vēl nezinām. J.Vucāns pastāstīja, ka diskusiju [ko organizēja laikraksts Ventas balss] bijis spiests atstāt ātrāk, tomēr “kamēr es biju klāt, nekas tāds, kas grautu mūsu finanšu sistēmu, netika pateikts”.

Augstskolas mācībspēkus pārsteigusi D.Smirnova aizturēšana, tomēr J.Vucāns atsakās vērtēt policijas rīcību, jo šobrīd tam pietrūkst informācijas. “Man nav tiesību vērtēt Drošības policijas rīcību, jo, ja ir likuma pārkāpums, tas ir jāpierāda. Jautājums ir par akadēmisko brīvību, jo viņš vienlaikus ir arī mūsu lektors, kas pauž savu zinātniskos uzskatus, un viņam to ir tiesības darīt brīvi. Lai es varētu vērtēt aizturēšanu, man būtu jāredz precīzi uzrādītā apsūdzība un jāizstudē likuma panti. Esam pieprasījuši no Drošības policijas rakstisku materiālu, ko vēl neesam saņēmuši,” teica J.Vucāns.


Divas diennaktis pavada izolatorā

Drošības policijas priekšnieka palīdze Kristīne Apse-Krūmiņa ziņu aģentūrai BNS apstiprināja, ka DP finanšu sistēmas destabilizācijas mēģinājumā vainotajam Ventspils augstskolas pasniedzējam Dmitrijam Smirnovam pēc divu diennakšu pavadīšanas izolatorā piektdien piemēroti divi drošības līdzekļi - sūtījumu saņemšanas adreses paziņošana un aizliegums izbraukt no valsts. Plašāku informāciju DP pagaidām nesniedz. Par Smirnova aizturēšanu, atsaucoties uz neoficiālu informāciju piektdien vēstīja laikraksts Telegraf. Kā raksta Telegraf, Ventspils augstskolas ekonomists aizturēts par saviem izteikumiem saistībā ar Latvijas banku sistēmu un kreditēšanu. Avīzei DP pārstāve K.Apse-Krūmiņa šo informāciju neapstiprināja, taču arī nenoliedza.


Aizdomās turamais - arī Valters

Savukārt otrais kriminālprocess sākts pēc kādas bankas iesnieguma par to, ka 9.novembrī Jelgavas kultūras namā, sākot koncertu, viens no tā dalībniekiem aicinājis pēc pasākuma doties uz Parex banku un Latvijas Krājbanku izņemt naudu. Pamatojoties uz saņemto iesniegumu, DP 14.novembrī sākusi kriminālprocesu par apzināti nepatiesu datu vai ziņu izplatīšanu mutvārdos, rakstveidā vai citādā veidā par Latvijas finanšu sistēmas stāvokli. Putnu balles solists Valters Frīdenbergs Dienai apstiprināja, ka DP viņu nopratinājusi saistībā ar grupas koncertu Jelgavā.

Rimšēvičs brīdina baumotājus

Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs piektdien intervijā Latvijas Radio eiro pārdošanas pieaugumu svētku brīvdienās skaidroja ar “ļoti lielo Latvijas iedzīvotāju lētticību”. I. Rimšēvičs uzskata, ka iepriekšējā reizē policija nevērsās pietiekami bargi pret baumu izplatītājiem. “Jebkurā citā valstī, ja runātu par kādas valūtas devalvāciju vai kādas bankas bankrotu un cilvēki apzināti izplatītu šādas baumas, viņi tiktu aizturēti desmit, piecpadsmit minūtēs,” norāda I. Rimšēvičs. D. Smirnovs un citi cilvēki, viņaprāt “lētticīgi ļāvās šai panikai, metās kaut kādas naudas pārdot”, bet lata stabilitāti šādas baumas neietekmējot.

(papildināta ar I.Brikšes komentāru raksta labajā pusē)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

UZZINI

Diskusija Ventas Balsī, kurā D.Smirnovs izteicās par ekonomisko situāciju Latvijā

VĒRTĒ EKSPERTI

Tiesībsarga biroja sabiedrisko attiecību speciāliste Laura Brance:

"Ikvienam iedzīvotājam jāuzņemas atbildība par publiskajā telpā paustajiem viedokļiem. Par noteiktām darbībām paredzēta kriminālatbildība, tostarp arī par apzināti nepatiesu ziņu izplatīšanu par Latvijas finanšu sistēmas stāvokli. Likums paredz šos vārda brīvības ierobežojumus, un, lai tos piemērotu, ir jāievēro tiesiskuma un samērīguma principi. Gadījumos, kad radušās aizdomas par likumpārkāpumu, attiecīgo institūciju kompetencē ir izmeklēt notikušo. Personu pie atbildības var saukt tad, ja tiek pierādīts Krimināllikumā paredzētais šo nodarījumu sastāvs.

Par procesuālo piespiedu līdzekli, kas var būt arī aizturēšana, lemj procesa virzītājs, balstoties uz viņa rīcībā esošo informāciju. Aizturēšanas nosacījumi ir definēti Kriminālprocesa likuma 264. pantā. Tomēr šis likums vienlaikus nosaka arī to, ka jāizvēlas tāds procesuālais piespiedu līdzeklis, kas pēc iespējas mazāk aizskar personas pamattiesības un ir samērīgs."

LU profesore Inta Brikše:

Tekstā, ar kuru var iepazīties Ventas Balss interneta lapā, laikraksts "Ventas Balss" uzdod jautājumus un uzaicinātie eksperti uz tiem atbild, viņi arī diskutē par paustajiem uzskatiem. Dmitrijs Smirnovs izsaka SAVU VIEDOKLI, kas ir VIENS NO VIEDOKĻIEM. To tā arī ir uztvēruši cilvēki, kas internetā rakstam pievienojuši savus komentārus. Ja tos valsts institūciju un pašvaldību vadītājus, kuri īsi pirms valdības 8.novembra lēmuma pārņemt "Parex bankas" kontrolpaketi deva rīkojumus izņemt naudu no šīs bankas kontiem, iespējams, veselu mēnesi bija ietekmējusi "Ventas Balss" publikācija, tas tomēr nemaina Dmitrija Smirnova un "Ventas Balss" žurnālistu rīcības vērtējumu. Viņi ir sekojuši Satversmes 100.pantam pēc tā būtības un gara - "Ikvienam ir tiesības uz vārda brīvību, kas ietver tiesības brīvi iegūt, paturēt un izplatīt informāciju, paust savus uzskatus. Cenzūra ir aizliegta."

Krimināltiesību eksperts Andrejs Judins:

"Es biju ļoti pārsteigts par to lektoru. Manā skatījumā, tur nekāda [noziedzīga nodarījuma] sastāva nav, un vispār dīvaini, ka kaut kas tāds notiek. Es saprotu Drošības policijas loģiku - nekādu šaubu nedrīkst būt. Vienkārši visiem tagad jāslavē, ka mums ir stabila valūta, visas stabilas bankas un tā tālāk. Tikko jūs paziņosiet kādam par šaubām, tā būs kriminālatbildība. Tā ir ļoti aplama likuma idejas interpretācija."

A.Judina teiktais aģentūrai LETA

Rīgas Juridiskās augstskolas lektors Mārtiņš Mits:

"No vienas puses var saprast policijas rīcību šajā ekonomiskajā situācijā, pastiprināti sekojot, vai netiek apzināti izplatīta informācija ar nolūku valsts ekonomisko situāciju. Taču nemazinās arī cita pamatvērtība - vārda brīvības loma. Sperot kriminālprocesuālus soļus, šo tiesību normu piemērotājiem ir jābūt īpaši uzmanīgiem. Ja apstiprinās, ka šajos divos gadījumos tiešām tie ir tie izteikumi, par kuriem šie soļi ir sperti, tad tie ir nesamērīgi. Lektors pauda savu viedokli, kas ir balstīts uz vispārzināmiem, taustāmiem faktiem. Viņa aizturēšana ir klaji nesamērīga attiecībā pret vārda brīvību. Tāda rīcība ir raksturīga nevis tiesiskām valstīm, bet totalitārām valstīm kā Krievija."

Žurnālists un LU lektors Kārlis Streips:

"Ja Latvijas lats ir tik vārgs, ka ar baumām to var sadragāt pavisam, tad mums ir daudz, daudz, daudz lielākas problēmas nekā baumošana. Šajā situācijā jābaidās ekonomikas nozari atspoguļojošajiem žurnālistiem, kas ik dienas publicē dažādus viedokļus. Abi kriminālprocesi ir diskusijas apspiešana. Tā nebūtu problēma, ja Latvijā būtu uzticama valdība, kuras pārstāvji varētu apgāzt Ventspils Augstskolas lektora teikto, bet valdība sevi jau ir tik ļoti diskreditējusi, ka tai pašai nevar ticēt. Apšaubu Latvijas Bankas prezidenta Ilmāra Rimšēviča sacīto, ka jebkurā citā valstī, ja runātu par kādas valūtas devalvāciju vai kādas bankas bankrotu un cilvēki apzināti izplatītu šādas baumas, viņi tiktu aizturēti desmit, piecpadsmit minūtēs. Es jums ieteiktu vērsties pie centrālās bankas un lūgt šo citu valstu sarakstu, kurā baumas kļūst par kriminālnoziegumu. Vismaz manā dzimtajā Amerikā neko tādu neesmu dzirdējis pat nozīmīgos finanšu katastrofu gadījumos."


Jaunā laika frakcijas priekšsēdis
Dzintars Zaķis:

"Es uzskatu, ka politiķi nedrīkst pārlikt savu neizdarību uz ekspertu vai žurnālistu pleciem. Slakteris [Finanšu ministrs] un Godmanis [premjers] divas nedēļas stāstīja, pēc tam viņi paziņoja par valsts atbalstu Parex. Viņi abi skaidroja, ka neviens lats no nodokļu maksātāju naudas necietīs, bet jau tagad ir nācies šķirties no 200 miljoniem un, ja būs jāatdod sindicētie kredīti, šī summa var sasniegt deviņciparu skaitli. Viņi stāstīja, ka Starptautiskajā valūtas fondā (SVF) naudu aizņemties nevajadzēs, tā esot pēdējā vieta, bet vakar Slakteris naudas aizņemšanos no SVF pavēstīja kā lielu sasniegumu. Manuprāt, Slakterim un Godmanim vajadzētu intensīvāk skaidrot, kas notiek, nevis radīt augsni baumām."

LASI VĒL

Mūziķa joks par bankām beidzas ar kriminālprocesu

LB: Bērziņa izteikumi par devalvāciju neētiski; policija pārbaudi nerosinās

LIKUMĀ TEIKTS

194.1 pants. Nepatiesu datu vai ziņu izplatīšana par Latvijas Republikas finanšu sistēmas stāvokli

(1) Par apzināti nepatiesu datu vai ziņu izplatīšanu mutvārdos, rakstveidā vai citādā veidā par Latvijas Republikas finanšu sistēmas stāvokli —

soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem vai ar arestu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz astoņdesmit minimālajām mēnešalgām.

(2) Par tādām pašām darbībām, ja tās izdarītas atkārtoti vai ja tās izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās, vai ja ar to radīts būtisks kaitējums valstij vai ar likumu aizsargātām personas tiesībām un interesēm, —

soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem vai ar arestu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz simt minimālajām mēnešalgām.

(3) Par šā panta pirmajā daļā paredzētajām darbībām, ja tās izdarītas mantkārīgā nolūkā, —

soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz sešiem gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, atņemot tiesības veikt uzņēmējdarbību uz laiku no diviem līdz pieciem gadiem vai bez tā.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas