Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

papildināta - Keris: ledus ir sakustējies, streiku varētu atcelt

Vairāk nekā divi tūkstoši strādājošo piektdien piedalījās protesta akcijās, lai valdībai prasītu pildīt iepriekš dotos solījumus par algu paaugstināšanu. Valdība nolēmusi valsts sektorā strādājošo algas nākamajā gadā iesaldēt. Pagaidām valdība ar Latvijas Brīvo arodbiedrību savienību nav panākusi vienošanos.

Arodbiedrības: algu paaugstinājumam jābūt

Mediķu arodbiedrības līderis Valdis Keris pēc šodienas piketa pie Saeimas un tikšanās ar deputātiem parlamenta ēkā, pauda viedokli, ka ledus ir sakustējies, lai arī konkrēti politiķu solījumi netika saņemti.
Viņš norādīja, ka mediķi būtu gatavi vēl nedaudz atkāpties no savām prasībām, taču reālam algu pieaugumam nākamgad būtu jābūt. Ja politiķi spēs nodrošināt reālu algas pielikumu, mediķi varētu atcelt oktobra beigās plānoto streiku, pieļāva V.Keris. No kādām prasībām un cik daudz mediķi varētu piekāpties, V.Keris pagaidām vēl konkrēti nepateica, bet minēja, ka iespējas neesot lielas. “Lielas manevra iespējas nebūs,” teica mediķu līderis.

“Negribētu nosaukt sarkano līniju, kompromisa varianti ir dažādi,” pēc tikšanās izteicās Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības līdere Astrīda Harbacēviča. Pedagogi esot gatavi kompromisam, bet nepiekāpsies algu iesaldēšanai.

Saeimas deputāti solīja meklēt risinājumu

Diena jau rakstīja, ka tuvu diviem tūkstošiem cilvēku piektdienas rītā pulcējās piketā pie Saeimas. Piketētāji bija bruņojušies ar plakātiem, kuros prasīja valdību pildīt algu paaugstināšanas grafikus. Diena novēroja, ka pie Saeimas ārstu bija vairāk nekā skolotāju.

Plakātos bija redzami uzraksti -  "Pie mazas pedagogu darba samaksas valstij nav nākotnes", "Maināmies ar algām, un tad tās iesaldēsim", "Algas atkausēt, ministrus iesaldēt", "Mūsu bērniem pienu, jums vājpienu", "Ja mūsu dzīve ir skumja, tad vismaz alga ir smieklīga". “Godmaņa solījums zinātnei – ziepju burbbulis”, “Fanātiķis skolotājs – izmirstoša profesija”, “Nelieciet mums braukt uz ārzemēm”, “Ja vara traucē sabiedrībai – priekš kam tāda vara?”

Pie protestētājiem iznāca vairāki politiķi, ieradās veselības ministrs Ivars Eglītis (TP), kurš mediķiem solīja, ka centīsies noturēt esošos kadrus un panākt, lai jaunie izvēlas studēt medicīnu, taču ārsti pret solījumiem bija skeptiski, norādot, ka esošā valdības politika drīzāk iznīcinās kadrus nekā tos noturēs.

Ar protestētājiem tikās arī Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze (ZZS), kurš arī ir ārsts. Viņš nekautrējās norādīt, ka arī strādā par ārstu un pelna nepilnus Ls 300 mēnesī. Viņš piegāja gan pie skolotājiem, gan pie ārstiem un uzaicināja arodbiedrību līderus uz tikšanos Saeimā. G.Daudze nevarot solīt naudas kuras nav, bet “var vienoties par principiem”, viņš teica. Kopīgi ir jāpārskata algu paaugstināšanas grafiki un jāpanāk jauna vienošanās, uzskata Saeimas spīkers.

Protestētāji skaļi sauca premjeru Ivaru Godmani (LPP/LC), taču zināms, ka ar mediķiem viņš tiksies vēlāk. Saeimas namā premjera nebija.

Ar skolotājiem un mediķiem, kas pulcējušies pie Saeimas, runāja ap 10 Saeimas deputātu – Kārlis Leiškalns, Vaira Paegle, Aija Barča, Krišjānis Kariņš, Ingrīda Circene, Jakovs Pliners, Aigars Štokenbergs, Sandra Kalniete, Jānis Strazdiņš, Pauls Putniņš.

Atnāca policisti, kuriem nebija jāstrādā

Pikets pie Iekšlietu ministrijas ēkas piektdien pulcēja ap 200 policistu un ugunsdzēsēju. Pēc Apvienotās policistu arodbiedrības vadītāja Agra Sūnas teiktā, atnāca tie, kas to varēja izdarīt darba dienā. Plašāka policistu protesta akcija ir sagaidāma 4.oktobrī. Dienas uzrunātie policisti norādīja, ka valdībai prasa palielināt algu inflācijas procenta līmenī  “ar ko būšot gana”. Protestā piedalījās arī daži ugunsdzēsēji. Armands Asaris jautāja, “kāpēc mums jācieš valdības nekompetences dēļ.”

Diena jau rakstīja, ka šodien Latvijā ir tikai viens atbildīgais nozares ministrs – I.Eglītis. Iekšlietu ministrs šodien netikās ar piketētājiem, jo Mareks Segliņš (TP) atrodas Briselē. Piektdien pie policistiem un ugunsdzēsējiem uz piketu devās Iekšlietu ministrijas valsts sekretārs Aivars Straume. Viņš atzina, ka iekšlietu darbiniekiem nav jābūt kā ķīlniekiem, taču ministrijas iespējas ir ierobežotas. 


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VĒL

Šodienas arodbiedrību akcija nebūs pēdējā

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas