Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +24 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 29. jūnijs
Paulis, Pauls, Pāvils, Pēteris

papildināts (10:38) - ZZS budžeta atbalstā nostājas NA vietā

Par valsts budžeta nodošanu komisijām ceturtdien nenobalsoja Nacionālās apvienības (NA) deputāti. Savukārt opozīcijā esošās Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) deputāti to atbalstīja. Bez ZZS balsīm budžets skatīšanai komisijās būtu nodots, taču tikai kā caur adatas aci - vien ar divu balsu pārsvaru. 

Par budžetu nobalsoja 54 tautas kalpi no Vienotības, Reformu partijas un opozīcijā esošās ZZS, kā arī neatkarīgie deputāti. Pret budžeta virzību bija tikai divi - Jānis Ādamsons (Saskaņas centrs) un pie frakcijām nepiederošais deputāts Vladimirs Reskājs. 24 Saskaņas centra deputāti balsojumā atturējās, bet 13 deputāti nebalsoja, to vidū 11 NA, viens SC un viens neatkarīgais deputāts Jānis Junkurs, kurš arī ir koalīcijas pārstāvis.

Uz jautājumu, vai tas nozīmē, ka NA atstāj valdību, NA līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš atbildēja: "Nē, tas to nenozīmē."

"Mēs esam par to, lai sakārtotu uzturēšanās atļauju jautājumu," viņš uzsvēra. "Par to ir gan nozare, gan Drošības policija. Tikai izskatās, ka Vienotība neko nevēlas. Mēs joprojām ceram, ka veselais saprāts uzvarēs."

Iepriekš NA pārstāvji uzsvēra, ka par izmaiņām saistībā ar uzturēšanās atļaujām cer vienoties līdz budžeta pieņemšanai otrajā lasījumā.

Vienotības frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis vēl nevarēja pateikt, kāda būs partneru reakcija uz NA nepiedalīšanos balsojumā, taču viņu pārsteidz, ka "dažu uzturēšanās atļauju dēļ" tā ir gatava "noraut labu budžetu, kurā ir labumi sabiedrībai". Viņš arī apliecināja, ka par šo NA soli tiks lemts koalīcijas padomē pirmdien.

Vienlaikus gan Zaķis norādīja - pat ja budžets komisijām šodien netiktu nodots, tas vēl nenozīmētu, ka valdība krīt, jo budžetu skatīšanai komisijās varētu nodot arī pēc nedēļas. "Valdība krīt tad, ja to nepieņem pirmajā lasījumā vai galīgajā lasījumā," uzsvēra Vienotības pārstāvis.

Savukārt komentējot ZZS atbalstu budžetam, viņš norādīja: "ZZS ir pieredzējusi partija, un viņa redzēja, ka pragmatiska rīcība ir izdevīga sabiedrībai."

Zaķis apzinās, ka budžeta sagatavošanas laikā būs nepieciešamas sarunas kā ar ZZS, tā ar SC, un ir iespējams, ka tiks atbalstīti arī labi opozīcijas priekšlikumi.

"Politiskais tirgus nav atvērts, to mēģina uztiept NA," teica Zaķis.

Paužot atbalstu budžeta vērtēšanai un izskatīšanai, Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Jānis Reirs (Vienotība) teica, ka 2014.gada budžeta likumprojekts atspoguļo ekonomikas izaugsmi un Latvija kā vienīgā Eiropas Savienībā (ES) arī nākamgad varēs samazināt darbaspēka nodokļus.

Savukārt, runājot pret, SC frakcijas deputāts Igors Pimenovs teica, ka iesniegtais budžeta projekts iedzīvina ideju, ka Latvijā fiskālā politika dominēs pār ekonomikas veicināšanu.

2014.gada valsts budžeta likumprojekts paredz, ka nākamā gada valsts konsolidētā budžeta ieņēmumi plānoti 7 004 260 643 eiro (4 922 594 380 lati), bet izdevumi - 7 142 704 902 eiro (5 019 893 005 lati). Parlamentārieši sēdes turpinājumā turpina balsot par visu ar budžeta paketi saistīto likumprojektu nodošanu komisijām.

2014.gada budžetā, salīdzinot ar šā gada valsts budžeta plānu, paredzēti par 341,9 miljoniem eiro (240,29 miljoniem latu) lielāki ieņēmumi un par 288,9 miljoniem eiro (203,09 miljoniem latu) lielāki izdevumi.  

Jāatgādina, ka savulaik Induļa Emša valdība krita tāpēc, ka par valsts budžetu nenobalsoja tolaik koalīcijā esošā Tautas partija.

Jau vēstīts, ka iepriekš finanšu ministrs Andris Vilks (Vienotība) pauda bažas par budžeta pieņemšanu. Viņš atzina, ka varētu justies drošāk, ja koalīcijā valdītu savstarpējā uzticība un partneri par visu būtu vienojušies, bet tā tas nav. Agrāko gadu pieredze rāda, ka šādos gadījumos premjers raugās pēc atbalsta opozīcijā.

Arī NA frakcijas vadītājs Einārs Cilinskis apstiprināja, ka finanšu ministra minētie riski pastāv, jo par Nacionālajai apvienībai būtisko uzturēšanās atļauju jautājumu nav panākta vienošanās. Nevarot izslēgt arī iepriekš neparedzētus balsojumus, kad "kaut kas tiek nobalsots papildus". Apvienība apzinās, ka termiņuzturēšanās atļauju pilnīgu atcelšanu tā nepanāks, taču tas nav tik nenozīmīgs jautājums, kā tiek pasniegts. "Uzturēšanās atļauju bizness ved valsts ekonomiku nepareizā virzienā," teica Cilinskis.

Papildināts ar Vienotības Saeimas frakcijas vadītāja Dzintara Zaķa teikto.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Naktī vietām gaidāms pērkona negaiss

Tuvākajā diennaktī Latviju no rietumiem šķērsos aukstā atmosfēras fronte, kas naktī uz sestdienu daudzviet atnesīs īslaicīgu lietu, prognozē sinoptiķi.

Jēkabpilī pārspēts jūnija karstuma rekords

Piektdien Zīlānu novērojumu stacijā, Jēkabpilī, gaisa temperatūra sasniedza +32,9 grādus, pārspējot ne tikai 28.jūnija, bet arī visa mēneša karstuma rekordu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas