Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Vīķe-Freiberga Gēteborgā stāsta par autobiogrāfiju "Caur uguni un ūdeni"

Bijusī prezidente Vaira Vīķe-Freiberga Zviedrijā ceturtdien atklātajā starptautiskajā Gēteborgas grāmatu gadatirgū, kur viņa cita starpā tika pieteikta arī kā dziedošā prezidente, iepazīstina ar savu autobiogrāfiju, kuras izdošana gaidāma nākamā gada rudenī. Sākotnēji bija plānots, ka eksprezidente lasīs fragmentus no topošās grāmatas, tomēr tas nenotika. Darba variantā grāmatas nosaukums ir "Through Thick and Thin" ("Caur uguni un ūdeni").

Līdz šim jau sarakstītas vairākas un dažādās valodās izdotas V.Vīķes-Freibergas biogrāfijas, tomēr gaidāmā grāmata būs pirmais viņas pašas rakstītais savas dzīves gājums. Sarunā ar Dienu bijusī prezidente gan atklāja, ka darba pie autobiogrāfijas vēl ir daudz un ar rakstīšanu neiet uz priekšu tik ātri kā vēlētos. Topošās grāmatas līdzautors ir bijušās prezidentes dēls Kārlis Freibergs.

”1945.gada 1.janvāris sākās pelēks, auksts un drēgns,” stāstot par viņas ģimenes došanos trimdā, autobiogrāfijas manuskriptā raksta V.Vīķe-Freiberga. Tieši bērnības atmiņas veidos lielu daļu topošās grāmatas. Bijusī prezidente sola rakstīt arī par jaunāko laiku vēsturi, astoņiem prezidentūras gadiem, tomēr no viņas stāstītā noprotams, ka skandalozas Latvijas politiskās virtuves detaļas nevajadzētu gaidīt. ”Visu vēl nevar atklāt,” paskaidroja V.Vīķe-Freiberga.

Latvijas Universitāte Filoloģijas un mākslas zinātņu fakultātes dekāne, profesore Ausma Cimdiņa, kuras sarakstītā V.Vīķes-Freibergas biogrāfija izdota 2001.gadā, ir pārliecināta, ka, lai arī jau tapušas vairākas biogrāfijas, par Vīķi – Freibergu vēl ir daudz neizstāstītā. Latvijas institūta vadītājs Ojārs Kalniņš savukārt norāda, ka V.Vīķes-Freibergas autobiogrāfija būs arī lieliska iespēja izstāstīt Latvijas vēsturi.

Grāmata top angļu valodā un tā vispirms domāta tieši publikai ārpus Latvijas, tomēr gaidāms arī tulkojums latviešu valodā, Diena uzzināja izdevniecībā Jumava.

Latvija starptautiskajā Gēteborgas grāmatu gadatirgū, kas turpināsies līdz 28.septembrim, nepiedalās pirmo reizi, tomēr tieši šogad Latvija bauda īpašā viesa statusu. Latvija šeit tiek pārstāvēta ar plašu literātu un literatūras zinātnieku delegāciju, bet Latvijas stends veidots topošās Nacionālās bibliotēkas formā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VĒL

Latvija šogad Gēteborgas grāmatu meses fokusā

Plašāka informācija: www.bok-bibliotek.se

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas